Назад до Кучета

"Искам да си осиновя куче" - полезни съвети

Осиновяването на куче е едно от най - щедрите неща, които един любител на домашните любимци може да направи.

Обикновено приютите са пълни с животни, които са стари, болни, страхливи или нестабилни, което често ги прави нежелани домашни любимци.

Приемните семейства са много повече от обикновен дом за кучетата осиновени от приютите. Те са от ключово значение за способността на животните да се приспособят към нормалния семеен живот и да се социализират с други домашни любимци.

След свикване с новата обстановка животните, осиновени от приюти, трябва да преминат през едно основно обучение и да им бъде създаден режим. Приемните семейства не само спасяват живота на кучетата, но те помагат на животните да бъдат реинтегрирани и да се впишат успешно в семейната среда.

Не всеки е подходящ да бъде осиновител на животни от приют. Много хора имат желание, но не разполагат с време или пари, други нямат необходимото място за нов домашен любимец, особено ако имат и други домашни любимци.

Други пък са си патили от осиновени любимци, особено ако те са имали някакви поведенчески или здравословни проблеми. Понякога и домашният ви любимец просто не иска да приеме осиновено куче или котка.

Ако вашият любимец е агресивен към други животни или от своя страна има някакви поведенчески проблеми, може би е по - добре да не осиновявате животно от приют и ако имате желание да помогнете, да го направите по някакъв друг начин.

"Претеглете" рисковете ...

Съвети за осиновяване на кучеКак да запознаем осиновен любимецДори и вашият домашен любимец да се радва на компанията на осиновеното животно има и някои други рискове, които трябва да имате впредвид, когато осиновявате куче. Трябва да сте сигурни, че приюта от който го вземате спазва всички правила и ваксинира и обезпаразитява животните си.

Най - големият риск за вашето домашно куче, при осиновяването на куче от приют е то да се заради с дадено заболяване (например кучешка кашлица, която може първоначално да не е имала никакви симптоми в осиновеното куче, но по - късно да се развие).

Затова преди да донесете осиновеното куче в дома си е добре да се прегледа от ветеринар, който да му направи обстоен преглед и да прецени какво е здравословното му състояние. Разбира се не всички здравословни проблеми на осиновеното куче носят опасност за домашния ви любимец. 

Например, ако то е блъснато от кола или страда от някакъв друг физически проблем, това по никакъв начин не излага на риск другите ви домашни любимци. Ако си осиновявате куче е добре то да бъде съвместимо по размер и възраст с другото ви куче, защото често кучета, които са с много различни размери или възраст стигат до конфликтни ситуации.

С гореизложената информация ние не се опитваме да ви откажем от това да осиновите куче от приют, дори напротив, силно приветстваме подобно благодорно решение. Просто искаме да сте добре информирани и подготвени за това, което ви предстои, ако си осиновите куче.

Рискове винаги има, но винаги има и начини да се справим с тях. Затова ако чувствате, че можете и искате да осиновите куче по - добре го направете.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...