Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №19. Научете кучето да се преструва на умряло

Това е много ефектен трик, особено когато го показвате на свои приятели. Изглежда трудно, но истината е, че този трик се усвоява много лесно от кучето.

Какво Ви е необходимо?

Вземете една шепа от любимите му лакомства и това е достатъчно. Това е страхотен трик, който лесно се научава с кликер.

Ето как да го направите:

Стъпка 1: Започнете, като накарате кучето си да легне. Ако не сте научили кучето си да ляга по команда, трябва да работите върху това, преди да продължите по - нататък.

Стъпка 2: Подайте му командата, кото сте избрали за този трик. Много хора предпочитат да казват на кучето "Бум", като същевременно насочват ръката си към него все едно, че държите пистолет.

Стъпка 3: След като му дадете командата "Бум" дръжте лакомството близо до носа на кучето и бавно го преместете от другата страна, така че кучето да трябва да се преобърне, за да го достигне. Ако кучето Ви вече знае командата за превъртане, това ще Ви е от полза.

Стъпка 4: Веднага след като кучето легне на една страна го поощрете, щракнете с кликера и му дайте любимото лакомство.

Стъпка 5: Практикувайте това упражнение няколко пъти на ден по 5-10 минути всеки път. Не след  дълго кучето ще започне да ляга на една страна, когато насочите пръсти към него и му кажете "Бум".

Възможни проблеми

Ако кучето Ви е научено да се преобръща, неговата естествена склонност ще бъде да извърши цялото движение, докато Вие се опитвате да го накарате да легне на една страна. Тук ще Ви е необходим кликера, за да покажете на кучето точно какво поведение желаете от него.

Примамете кучето си да легне на една страна, кликнете с кликера и му дайте лакомство. Ако то иска да продължи да се търкаля, изчакайте една минута. Когато кучето разбере, че когато се превърта нацяло не получава награда, то най - вероятно ще спре да прави това и ще се придържа към поведението, което му осигурява лакомство.

Ако кучето Ви не следва лакомството и не ляга на една страна, легнете и му покажете какво искате да направи. Използвайте лакомството, като примамка и внимателно го избутайте на една страна. Веднага след като кучето заеме желаната от Вас позиция щракнете с кликера, поздравете го и му дайте лакомство.

Ако кучето се изправя много бързо след като сте направили номера, можете да го обучете да лежи по - дълго време. Не му давайте лакомство веднага след като легне на една страна, изчакайте известно време и след това му дайте лакомство.

Практикувайте това няколко пъти на ден, като всеки път добавяте повече секунди към времето. По този начин можете да обучите кучето си да се преструва на умряло в продължение на няколко минути или дори повече. Ако по време на тренировка, кучето Ви прави 2 - 3 грешки поред, значи може би напредвате прекалено бързо в тренировъчния процес. Върнете се 1 - 2 стъпки назад и само след като всяка стъпка е изпълнена успешно, продължавайте напред.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
1.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. simona simeonova
Интересно:-)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...