Назад до У нас

От догодина се забраняват дивите животни в цирка

От 1-ви януари 2015г. ще влезе в сила нов закон, който забранява напълно използването на диви животни в цирковете в България. Забраната засяга мечки и всички видове животни, които са застрашени от изчезване.

Ще се допуска дресировка само на коне, овце, домашни котки и кучета и птици. Законът, който влиза в сила догодина е доста рестриктивен  и в много европейски държави той все още не е приет.

Това сериозно притеснява всички български циркове, тъй като ще трябва да отпадне голяма част от техните номера. Според директора на най-големия български цирк Александър Балкански без животни цирка просто няма да бъде същия. Според него закона е дискриминационен, защото де факто забранява на дресьорите да изпълняват своята професия.

Според него цирковите животни не са диви, тъй като не са родени в природата, а в изкуствена среда. Според него трябва да има по-стриктен контрол на условията на живот на дресираните животни, но не и пълна забрана. Това ще принуди много родни циркове да изнасят своите представления в чужбина.

От фондация "Четири лапи" обаче са категорични, че тигрите нямат място в цирка. Според тях това не може да бъде естествена среда за тях и карането им да изпълняват номера е стресиращо и неестествено изживяване за тях. В последните години се появиха много нови циркове с неясни правила на работа и отношение към животните. Това според "Четири лапи" може да бъде опасно както за животните, така и за хората.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Анонимен
време беше никога не трябвало да има животни в цирка
Виж още отзиви
Коментирай
loading...