Назад до Глюкокортикоидна терапия

Периодична глюкокортикоидна терапия

Периодичната глюкокортикоидна терапия се състои в прилагане на подходящо глюкокортикоидно средство на всеки 48 часа при пациенти, които са били подложени на продължителна (над 14 дни) всекидневна глюкокортикоидна терапия.

С това се цели предотвратяване на неблагоприятните последствия, свързани с атрофията на надбъбречната кора.

На практика тази терапия се предприема след отслабване на клиничните признаци на заболяването, по повод на което е било прилагано продължително третиране с глюкокортикоиди. Тогава вместо еднократно или двукратно дневно същият или друг кортикоиден препарат се инжектира през ден (на всеки 48 h), като дозата му е еквивалентна на дозата, използвана за 48 h при всекидневното лекуване.

Така например при куче, получавало по 10 mg преднизолон, се дават по 20 mg преднизолон през ден. Подходящи за този метод са глюкокортикоидите със средна (12-36 h) продължителност на действие (преднизон, преднизолон, метилпреднизолон).

Чрез това се създава възможност за осигуряване на един период, свободен от глюкокортикоидно действие, през който хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос, подложена на външни стимули, постепенно възстановява своята функция.

Като вариант на описаната периодична терапия се предлага понякога всекидневно третиране с периодично сменящи се високи и ниски дози. Това се предпочита при пациенти, които вече са проявили признаци на хипоадренокортицизъм. И тук общото количество от по - високата и по - ниската доза, приложени в два последователни дни, трябва да е равно на количеството, употребено за същия период при редовния курс иа лекуването.

Периодичната глюкокортикоидна терапия не изключва напълно нежеланите странични ефекти. Поради това, дори и при прилагането й в оптимален вариант, трябва да се следи постоянно за наличие на клинични прояви на усложнения, предизвикани от продължителното даване на глюкокортикоидите.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...