🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Правителството на Норвегия реши да се закрият всички ферми, отглеждащи животни за кожи

Норвежкото правителство е изготвило план, според който до 2025 г. трябва да бъдат затворени всички ферми, които отглеждат животни за производство на кожи.

Новината бе обявена в понеделник и предизвика истински възторг сред активистите за правата на животните, които от много години се борят за затваряне на фермите. Това e много радикална, но положителна промяна за страна, която до скоро бе най - големия производител на лисича кожа в света.

Правителството на консервативния премиер Ерна Солберг пое ангажимент да затвори ферми, които произвеждат около един милион кожи годишно. Това бе част от коалиционната сделка за управление с Либералната партия, която е твърдо против фермите за козина.

Производителите на кожи естествено изобщо не са доволни от плана за промяна в законодателството.

"Ние сме шокирани, това е много радикално решение на правителството" - заяви Гури Вордал, член на норвежката асоциация на фермите за кожи.

В Норвегия има около 200 ферми за кожи, които имат годишен оборот от 350 до 500 милиона норвежки крони (40 - 60 милиона евро). Гури Вордал споделя още, че в този сектор работят над 400 човека, а във фермите се спазват строги правила за хуманно отношение към животните.

Групата за правата на животните "Ноа" приветства решението на правителството.

"Много сме доволни. Отглеждането на животни с цел производство на кожи е несравнима жестокост. Добрата новина е, че все повече хора се отказват да носят дрехи от естествена кожа. Кожите вече не са на мода." - споделя лидера на "Ноа" Сири Мартисен, като добавя, че за момента прокарването на закона изглежда сигурно, тъй като се подкрепя от мнозинството в парламента на Норвегия.

През 1939 г., точно преди началото на Втората световна война, производството на кожи от лисица достига своя връх в Норвегия. Тогава Норвегия е световен лидер в производството на кожи, а в страната има над 20 000 ферми.

През 2013 г. Норвегия произвежда едва около 3% от световното производство на лисичи кожи (който достига 7.3 милиона). Лидер на пазара е Китай, който произвежда 69% от лисичите кожи в световен мащаб. През същата година Норвегия произвежда едва 1% от световното производство от кожи на норка (което достига 72.6 милиона). Лидер отново е Китай.

"Това не е много доходоносен бизнес в Норвегия и няма да навреди много на норвежката икономика, ако бъде забранен." - споделя Свинюн Фьосе от Menon Business Economics, който е експерт по фермите.

Международното хуманитарно дружество, което е против търговията с кожи поздрави Норвегия, която ще се превърне в 14-та европейска държава, която постепенно забранява отглеждането на животни за кожа. По този начин ще се спасят милиони животни, които иначе биха прекарали целия си живот в тясна клетка.

Миналата година италианския топ производител на дрехи "Гучи" е обявил, че ще спре да използва животински кожи в модните си колекции. Така, те се присъединяват към все по - големия брой модни къщи, които търсят алтернатива, след като са подложени на натиск от активисти за правата на животните и променящите се потребителски вкусове.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...