🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Най - подходящите породи кучета за хора, които обичат да тичат

Повечето породи кучета обичат бягането и интензивните физически упражнения. Някои породи обаче са по - издръжливи и просто са родени да тичат.

Преди да започнете джогинг със своя домашен любимец, е добре да посетите кабинета на ветеринарния лекар, за да сте сигурни, че животното е в добро здраве и може да издържи продължително бягане.

Когато бягате с кучето си, трябва да обръщате внимание на евентуални признаци на страдание, като например задъхване, накуцване, изоставане от темпото и други. Също така избягвайте джогинга при прекалено горещо, студено или влажно време.

Все пак здравето на животното и вашето лично здраве са по - важни от единична интензивна тренировка. Винаги дръжте кучето на каишка, когато бягате с него. Това показва, че вие сте отговорен стопанин, който държи на безопасността.

Ето кои са някои от най - добрите породи кучета за дълги кросове.

Джак Ръсел Териер

Представителите на тази порода са по - бързи от лисиците и просто обожават да бягат.

Джак Ръселите са много издръжливи и по принцип имат нужда от много физически упражнения.

Затова тези любимци са идеални за стопани, които водят активен начин на живот.

Шиперке

Тази порода изглежда малка и тромава, но разполага с достатъчно енергия за един дълъг и изтощителен джогинг. Кучетата са много спокойни и имат отличителен характер и поведение.

Допълнителен бонус е, че са много адаптивни и могат да живеят добре дори в малки апартаменти, стига да получават необходимите физически упражнения.

Хариер

Тези средни по размери ловни кучета разполагат с достатъчно енергия, за да издържат на темпото дори и на най - добрите бегачи.

Преди и след джогинга позволете на кучето да подуши наоколо, защото този вид домашни любимци обичат да помирисват различни миризми.

Кучетата са много социални. Затова е добре да се отглеждат съвместно с други кучета или с човек, който има възможност да бъде с тях през целия ден.

Бретон Шпаньол

Обикновено кучетата от тази порода се използват за лов на птици. Те са средни по размер и леки на килограми, което ги прави отлични бегачи.

Когато тичате с такова куче из парка или на друго място сред природата, е добре винаги да го държите на каишка, за да не подгони някоя птица или друго дребно животно.

Австралийско пастирско куче

Едва ли ви учудва факта, че куче, развъждано за пастирска работа в необятните равнини на Австралия, е много издръжливо, когато става въпрос за бягане.

Представителите на породата са толкова енергични, че имат нужда от ежедневни продължителни физически упражнения.

Ако не можете да бягате всеки ден заедно, трябва да подсигурите други форми на забавления, като например игра с фризби или обучения за послушание.

Австралийска овчарка

Това жизнено и атлетично куче постоянно има нужда да върши някаква работа. Освен това то има капацитета и енергията да научава нови команди и задачи.

Австралийската овчарка трябва да получава ежедневно достатъчно физически упражнения и логически задачи, защото в противен случай се отегчава много бързо.

Американски Питбул Териер

Едва ли сте очаквали да видите точно тази порода в списъка с кучета, подходящи за джогинг.

Питбулите обаче са чудесни партньори за бягане. Тези средни на размер кучета със здрави мускулести тела обичат упражненията.

Те са много жилави и издръжливи, но обичат да имат и дни, в които просто да се излежават и да не правят нищо.

Пудел

Още един малко очакван бегач, който обаче доказано притежава достатъчно сила и издръжливост за дълги кросове.

Според Американския киноложки клуб Пуделът не е спортно куче, но неговият безспорен интелект и атлетизъм го правят много добър партньор за джогинг.

Така че следващия път, когато излизате в парка да потичате за здраве, не забравяйте своя верен четирикрак приятел.

А той от своя страна ще ви изненада приятно с доброто си темпо и издръжливост.

Далматинец

Тази издръжлива порода е развъждана специално, с цел да бяга повече и по - бързо, което автоматично я превръща в отличен избор за джогинг партньор.

Далматинците толкова много обичат да бягат, че по всякакъв начин ще се стремят да ви покажат, че е време за един крос навън.

Освен това те имат игрив характер, което ще ви позволи да тренирате активно навън с различни упражнения, дори когато времето не е подходящо за тичане.

Германски късокосмест Пойнтер

Това енергично и атлетично спортно куче е чудесен избор за хора, отдадени на бягането.

Големият размер на кучето и неговият инстинкт да защитава стопанина си могат да ви помогнат, ако обичате да тичате на отдалечени места сред природата и се натъкнете на някое диво животно.

Не забравяйте редовно да осигурявате необходимата физическа работа, от която неминуемо се нуждае вашето енергично куче от тази порода.

Сибирско Хъски

Ако обичате да тичате навън през студените зимни месеци, Сибирското Хъски е идеалният партньор за вас.

Неговата дебела козина го предпазва от студеното време. Тези кучета са развъждани в полярните области, за да дърпат шейни. Затова не бива да ви учудва тяхната издръжливост и бързина.

Имайте предвид, че представителите на тази порода не понасят добре горещото време. Затова през топлите летни месеци не трябва да бягате навън, тъй като има опасност от дехидратация и топлинен удар.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...