Назад до Кучета

Защо кучетата ядат трева?

Кучетата не са тревопасни животни и затова много хора се объркват, когато ги видят да ядат трева. Започват да задават множество въпроси:

Кучето ми гладно ли е? Отегчено ли се чувства? Да не би да е болно? Яденето на трева дали няма да му се отрази негативно?

Първо трябва да ви успокоим, че не сте сами що се отнася до загрижеността, особено ако кучето ви яде трева и след това повръща.

"Pica" е технически термин за заболяването, което се характеризира с ядене на неща, които по принцип не са храна за животното. Понякога "Pica" показва, че кучето има някакъв вид хранителен дефицит, но в повечето случаи е знак, че на домашния любимец му е скучно, особено когато става въпрос за много малки и подрастващи кучета.

Хапването на трева всъщност е доста често срещано явление (наблюдава се и при дивите кучета). Тази форма на "Pica" обикновено не причинява някакви сериозни проблеми. Повечето ветеринари смятат това за напълно нормално кучешко поведение. Изследване, проведено с 49 кучета, които имат редовен достъп трева и други растения, показва, че 79% от тях си похапват растения. Друго изследване на растителноядни кучета е установило, че тревата е предпочитаното растение за ядене.

Защо кучетата ядат трева?

Защо кучето ми яде треваКуче яде треваНякои хора смятат, че кучетата ядат трева, когато не се чувстват добре. Според тях това е целенасочен начин да се предизвика повръщане, за да им олекне.

Други оспорват тази теза, заявявайки, че кучетата не са толкова умни, за да могат да вземат решение да лекуват разстроения си стомах с яденето на трева.

Данните показват, че повечето кучета, които ядат трева, не се чувстват зле преди това или поне не показват видими признаци. Всъщност по - малко от 10% от кучетата изглеждат видимо болни, когато се хранят с трева.

Яденето на трева невинаги завършва с повръщане. Едва около 25% от кучетата повръщат след това. Някои специалисти са на мнение, че кучетата ядат трева, за да подобрят храносмилането си, за лечение на глисти или за да си набавят необходимите фибри.

Има документиран случай на пудел, който ядял трева всеки ден в продължение на седем години и след това повръщал. Стопанинът на животното решил да промени диетата на животното и започнал да му дава храни, богати на фибри. Само след няколко дни пуделът престанал да се храни с трева. Все пак не всички кучета са еднакви и може би вашият любимец просто харесва вкуса на тревата.

Трябва ли да отуча кучето си да яде трева? И  ако да, как точно да го направя?

Опасна ли е тревата за кучетоКучета ядат треваАко подозирате, че кучето ви яде трева, защото е отегчено, трябва да повишите неговата физическа активност. Увеличете продължителността на разходките, измислете някакви забавни игри, които да изискват повече движение или му купете играчка за дъвчене.

Ако мислите, че това поведение е предизвикано от някакъв хранителен дефицит, може да разнообразите диетата на кучето, като включите повече храни с високо съдържание на фибри.

Повечето експерти са на мнение, че храненето с трева по никакъв начин не застрашава здравето на кучето. Трябва обаче да имате едно на ум, защото много тревни площи се обработват с хербициди и пестициди, които при поглъщане могат да бъдат токсични за животното.

Освен това много домашни и градински растения са отровни за кучетата и това може да предизвика сериозен проблем, в случай че домашният любимец реши освен трева да си похапне и някое от тези растения. За да се предпазите от подобен риск, разберете какви растения виреят в района, в който разхождате кучето и проверете дали някое от тях не е токсично за него.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
Този текст много ми помогна благодаря на хората които са го написали.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...