Назад до У нас

Разкриха нелегален трафик с убити световно застрашени лешояди с цел вуду магия в Африка

Българското дружество за защита на птиците участва в разкриването на нелегален трафик в Африка за търговия с убити световно застрашени египетски лешояди. Престъпната схема, в която участват традиционни ловци на лешояди и търговци, бе разкрита, благодарение на птицата Пасхалис, убита в Нигер.

Птицата е убита от ловец на лешояди, който редовно идва от Нигерия. Целта е птицата да бъде продадена на богати клиенти в Нигерия за традиционни "магически" церемонии.

Лешоядът бе снабден със сателитен предавател, поставен от партньорите по LIFE+ проекта "Помощ за египетския лешояд", което позволи разкриването на нелегалната схема.

Случаят е един от многото в района между Нигерия и Нигер, където масово се избиват лешояди и гарвани за „магически" церемониии ритуали. За  съжаление в Нигерия черният пазар е широко разпространен и на лешоядите се гледа като на източник на печалба, независимо че са защитени от закона. Докато отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно – той е считан за мръсна и грозна птица.

Съществува и „морален закон", според който правенето на магия на друг човек се счита за престъпление. Затова птиците не се използват в страната, но се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели. За разрешаването на този сериозен проблем е необходимо да бъде създадена спешна интегрирана международна стратегия за опазване на лешоядите по пътя им на миграция.

Първа стъпка към нейното реализиране е предприемането от страна на SCF на разяснителна програма и информационна кампания в Нигер, както и провеждането на по-задълбочено разследване на нелегалния трафик в Нигерия от Орнитологичния изследователски институт "А. П. Левентис".

На международно ниво LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд" ще координира развитието на план за опазване на египетските лешояди по пътя им на миграция в мрежата на BirdLife International и със съдействието на Меморандума за мигриращите хищни птици в Африка и Евразия (CMS/Raptors MoU) и активно ще насърчава съответните държави в приемането на плана.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...