Назад до Основни патологични изменения в тъканите

Регенерация

Регенерацията представлява възстановяване на повредени и некротизирани или унищожени клетки и тъкани в организма. Наблюдава се или като физиологично, или като патологично явление.

Физиологична регенерация

Протича непрекъснато при някои тъкани, клетъчните елементи на които системно и периодично се обновяват.

Например за обмяна на остарелите и умрелите еритроцити в костния мозък непрекъснато се образуват нови. Непрекъснато се възобновяват също епидермалните клетки и епителните клетки на чревната лигавица.

Патологична регенерация

Характеризира се с възстановяване на дефекти в тъканите вследствие на възпалителни и дистрофни процеси, некрози, травми и др.

Процесът започва с растежа на клетки от тъканта, която граничи с дефекта и е здрава. Разрастването на тези клетки довежда до образуването на нова, млада гранулационна тъкан, която запълва дефекта.

Регенеративните възможности на животинския организъм зависят от редица фактори и условия. Между тях по - голямо значение имат степента на еволюционното развитие на организма, диференциацията на засегнатата тъкан, възрастта, състоянието на организма и нервната му система, функцията на сърдечно - съдовата и ендокринната система, степента и размерът на дефекта.

Регенерация на опашката на гущерПри низшите животни способността за регенерация е много по - добре изразена, отколкото при висшите. Например при гущера и тритона откъснатата опашка може да бъде възстановена.

Може да бъдат възстановени също щипките на рака и плавателните перки на рибите.

При висшите животни обаче възможностите в това отношение са значително по - малки.

Например гю - големи дефекти на тъканите не се възстановяват напълно със специфична тъкан, а предимно с участието на съединителната тъкан. Отделните видове тъкани в зависимост от диференциацията си притежават различна възможност за регенерация.

Най - добре се регенерира съединителната тъкан, след която следват епителната, жлезистата, костната, хрущялната, мускулната и накрая нервната.

Клетките на централната нервна система въобще не се регенерират. При младите животни регенеративните процеси протичат много по - интензивно, отколкото при старите.

При нарушаване на нервнотрофичните процеси в организма регенерацията протича бавно и дефектите се възстановяват също много бавно. Поради недостатъчното снабдяване на новата гранулационна тъкан с градивни вещества - белтъчини, минерални соли, витамини (особено с витамините А, D и С) - възстановяването се забавя.

Разстройствата на сърдечно - съдовата и на лимфната система, както и на ендокринната (например надбъбречните жлези) смущават също нормалното протичане на регенеративните процеси.

Понякога възстановената тъкан надминава нормалните граници. В този случай новообразуваната тъкан се разраства в излишни размери, което може да доведе до смущения във функцията на съседните тъкани и органи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...