Назад до Основни патологични изменения в тъканите

Дистрофия

Дистрoфията се характеризира с физико - химични и структурни (качествени) изменения на протоплазмата на клетките, придружени от нарушаване на функцията им в резултат на трофични смущения.

Докато при атрофията, макар и обемът на клетките да е намален, типичната им структура се запазва, а функцията им само количествено се изменя, при дистрофията измененията са по - тежки и имат качествен  характер.

В едни случаи общото нарушаване на обменните процеси в организма намира израз във възникването на дистрофии в различните тъкани и органи. Такива дистрофии се наблюдават при някои инфекциозни болести, авитаминози и болести на общата обмяна.

В други случаи дистрофични процеси може да настъпят в ограничени органи или тъканни участъци. При тях етиологичният фактор има локален характер - локално действащи токсични вещества, местни разстройства на кръвообращението и др.

Обикновено дистрофията е възвратим процес. Щом като причините, предизвикали дистрофията, престанат да действат и ако измененията в тъканите и клетките не са много напреднали, структурата и функцията им се възстановяват до нормалните. Ако обаче причините действат по - продължително и по - силно и нарушенията прогресивно се развиват, може да се стигне до загиване (некроза) на клетките и тъканите.

В зависимост от това, на кои вещества е нарушена обмяната в клетките, дистрофията може да бъде белтъчна, тлъстинна, пигментна, калциева и др.

1. Дистрофия

Какво представлява дистрофията и видове дистрофия - белтъчна, тлъстинна, пигментна, калциева.

2. Белтъчна дистрофия

Какво означава Белтъчна дистрофия? Видове белтъчна дистрофия - слузеста, хиалинна, кератинна и други.

3. Тлъстинна дистрофия

С какво се характеризира тлъстинната дистрофия и на какви видове се разделя?

4. Пигментна дистрофия

Какво представляват пигментите? Видове пигментация - протеиногенна и хемоглобиногенна.

5. Калциева дистрофия

Кога възниква калциевата дистрофия? Какво представляват хипокалцинозата и калцификацията?
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...