Назад до Ротавируси при кучетата

Ротавируси при кучетата

  1. Ротавируси при кучетата
  2. Какво представляват ротавирусите при кучетата?
  3. Как се заразяват кучетата с ротавирус?
  4. Патогенеза на ротавирусите при кучетата
  5. Клинични признаци на ротавирусна инфекция при кучетата
  6. Как се диагностицира ротавирусната инфекция при кучетата?
  7. Патологоанатомична находка на ротавирусите при кучетата
  8. Лечение на ротавирусната инфекция при кучетата
  9. Профилактика на ротавирусната инфекция при кучетата

Патогенеза на ротавирусите при кучетата

Ротавирусите заразяват повечето зрели епителни клетки в лигавицата и въсите на тънките черва. Това води до слаба до умерена атрофия на въсите.

Заразените клетки набъбват, дегенерират и се отлющват от чревния лумен, където се освобождават голям брой вириони, които се превръщат в изтоници на инфекция за долните чревни сегменти и за други животни.

Некротизиралите от ротавирусната инфекция клетки са най - много от 18 до 48-я час след оралното инфектиране. Некротичните клетки бързо се заменят от нов епител.

Причина за клиничните признаци при ротавирусната инфекция при кучетата са атрофиралите въси, които водят до слабо влошаване в храносмилането, намалена абсорбция на вещества и диария.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

д-р БауБау
До 10. - Необходимо е да се прегледа от ветеринар, който и да състави схема за обезпаразитяване. С 1 даване на хапче кучето не може да се изчисти от наличните ендопаразити, предвид цикъла им на развитие!
moeto karaka4ansko ku4e ot 4 dni ne iska da se xrani i povrahta i samo voda pie no na tretiq den zabelqzax 4e e povarnalo glis kak da deistvam dadoxme mu xap4eta i toi sledmalko gi povarna
д-р БауБау
До 8. Анонимен - хубаво е да се консултирате с ветеринаря си за продължителността на даване, тъй като все пак това е антибиотик и не е препоръчително да се дава продължително време. Избягвайте храненето с шпеков салам и като цяло с "човешка храна". Препоръчваме Ви консервирана кучешка храна ако не желае гранули сега.
Анонимен
Здравейте кучето ми има същият проблем с храненето и му исписаха таблетки Синулокс и незнам да продължавм да и го давам или не истрах ме да не се влоши а вчера за пръв път видях как ядеше малко шпеков салам ,когато и го дадох и това добър плизнак ли е да се излекува !
д-р БауБау
До 6. найденова - за подобно внезапно подуване, причината обикновено е алергична реакция. При положение, че живее в двор има голяма вероятност да е ухапано от насекомо или др. Ако имате възможност кученцето трябва да се види от ветеринар и да се постави антихистаминов препарат, ако се окаже, че наистина подуването е резултат от алергична реакция. Не отлагайте, особено ако отокът не спада.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...