Назад до У нас

Съдбата на лъвчетата Терез и Масуд все още не е решена

Сагата със спасените лъвчета от зоопарка в Разград по всичко личи ще продължи, тъй като Общинският съвет в Разград е взел решение да разгледа отново този въпрос.

Припомняме ви, че в края на 2017 г. (21-ви декември) общинските съветници решиха лъвчетата да бъдат пратени в Пазарджик. Последва моментален протест на природозащитници и граждани, които се вълнуват от съдбата на Терез и Масуд.

Това принуди лично премиера Бойко Борисов да вземе отношение по темата и да разпореди лъвчетата да бъдат настанени в спасителен център в Холандия.

Въпреки това, на 26-ти януари в общинския съвет ще се проведе дискусия, тъй като областния управител Гюнай Хюсмен определя като незаконосъобразно предишното им решение. Самото прегласуване пък ще се проведе през февруари, защото все още се изчакват документи и становища по случая.

Миналия петък две общински комисии са потвърдили решението на Общинския съвет от 21-ви декември, а именно лъвчетата да бъдат пратени в Пазарджик. Независимият съветник Милена Орешкова внесе предложение 5 от всички 7 лъва на разградския зоопарк да бъдат изпратени в спасителния център в Холандия. Три общински комисии обаче са отхвърлили нейното предложение, като болшинството от имащите право на глас са гласували с "въздържал се".

На въпросното заседание кметът на Разград Валентин Василев е показал регистрационните карти на лъвчетата, които са издадени от РИОСВ на 28-ми декември. Той е заявил и, че все още няма отговор на запитването, което е отправено до Министерството на околната среда и водите, дали спасителния център в Холандия отговаря на всички необходими стандарти.

С оглед на всички изнесени факти Комисията по законност е взела решение да изчака становището на министерството преди повторното гласуване. Така поне за сега новото гласуване ще бъде на все още неопределена дата през февруари.

Така съдбата на най - обсъжданите животни в България през последните месеци все още остава неясна. Междувременно за животните продължава да се грижи Марина Георгиева, която е доброволец във фондация "Дивите животни". Вече 5 месеца Марина полага денонощни грижи за Терез и Мадуд , тя е като тяхна майка.

"Направихме всичко възможно за тях, но това вече надхвърля възможностите ни. Те не могат да бъдат в зоопарк, в какъвто и да е, където и да е. Те трябва да бъдат в спасителен център", - споделя Марина Георгиева.

От холандския клон на организация "Четири лапи" са заявили, че очакват лъвчетата и са готови да ги приемат моментално. Да припомним и, че преди около месец лично министър Нено Димов е поел ангажимент да съдейства за изпращането на животните в Холандия. Той дори е заявил, че ако се наложи лъвчетата ще бъдат отнети в полза на държавата.

Развръзката предстои, надяваме се всички институции да проявят разум и Терез и Масуд час по - скоро да намерят своя истински дом.

Снимка: www.dnevnik.bg

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...