🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Как да обучите навреме малкото котенце?

Хората често си мислят, че котките не подлежат на дресировка, но това не е вярно. Това са много интелигентни същества и могат лесно да бъдат научени на различно поведение.

Трябва да започнете обучението на своето коте веднага след като го вземете вкъщи. Това ще помогне и за по - лесната му адаптация в семейна среда.

Ето 5 полезни стъпки за обучение на вашето малко коте:

1. Научете котето си да сяда

Колкото по - често котето е възнаграждавано за определено поведение, толкова по - вероятно е то да прояви това поведение за вбъдеще. Едно от най - важните неща е да научите котето си да сяда.

Научете котето да сядаЗа целта си пригответе хранителна награда. Подайте командата "седни" и ако котето седне му подайте хранителната награда.

Ако котето протегне с лапа към храната или се изправи дръпнете веднага хранителната награда, докато котето не седне отново.

Това ще ви предпази от възнаграждаване на нежелано поведение, например да стои на задните си крайници, вместо желаното поведение да стои седнало.

2. Научете котето да влиза и да стои в клетка

Котка в транспортна чантаНаучете котето си да свикне със своята клетка още от ранна възраст. Един от най - добрите начини е да оставите купичката му с ядене вътре в клетката и по този начин то ще започне да привиква с нея.

Отначало дръжте вратата на клетката отворена. След това започнете да затваряте клетката, докато котето е вътре за кратки периоди от време.

3. Дръжте котето си по най - различни начини

Как се държи малко котеМного котки обичат да бъдат носени само по определен начин и не им е удобно да бъдат държани в неудобни позиции.

Трябва от малко да научите котето си да бъде държано по няколко различни начина. Практикувайте само, когато котето се чувства комфортно и спокойно.

Опитайте се да държите котето на една страна, под мишница или по гръб. Докосвайте различни части от тялото на котето, като например ушите, крайниците, опашката и прокарайте пръст по зъбите и венците му.

Възнаграждавайте котето си всеки път, когато го държите по различен начин или го пипате. Ако научите котето си да бъде държано от малко ще ви е много по - лесно да режете ноктите и чистите ушите му, когато котето порасне.

4. Социализирайте котето си

Много възрастни котки се стряскат и се крият, когато дойде непознат човек в дома ви, понеже не са били социализирани навреме. За да социализирате котето трябва да организирате редица забавни мероприятия в дома и навън, при които да поканите възможно по - голям брой непознати за котето хора.

Възнаграждавайте всяко ново преживяване на котето с хранителна награда и добри думи. Не притискайте котето и не го карайте да изпитва страх при тези преживявания. Ако му сложите каишка може да разходите котето навън, но за привикването на каишка ще бъде необходимо време.

Може да го закарате в зоомагазин или при някой ваш познат фермер, за да свикне и в присъствието на други животни и приятелски настроени кучета. Преди да запознаете котето си с други котки минете през ветеринарен лекар, за да се уверите, че то е защитено със съответните ваксинации и е клинично здраво.

5. Научете котето да си играе с играчки, а не с ръцете ви

Коте си играеДа си играете с котето е отличен начин да го накарате да се освободи от излишната енергия.

Въпреки това, когато котето е малко не му позволявайте да впива зъбки и нокти по вашата кожа, защото може да остане с впечатлението, че това е нещо нормално и да продължи да го прави и когато порасне, а тогава невинните захапвания и одрасквания могат да станат много по - сериозни.

Вместо това използвайте играчки, с които да привличате вниманието на котето си.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. Коте
Колко време може да седи в клетка малко по-голяма от транспортните??
3. Дида
Благодаря за света много ми помогна
2. Петър
Имаме малко коте как да го научим да спи в легалцето му
1. Кавидент
http://kavident.com/
Виж още отзиви
Коментирай
loading...