Назад до Котки

Храни, които са вредни за котката

Сурова риба

Сушито е безопасно за хората, но може да предизвика стомашно - чревни разстройства при котките.

Суровата риба съдържа ензима тиаминаза, който може да неутрализира важния витамин В (тиамин) за котките.

Недостигът на тиамин може да доведе до неврологични проблеми и дори гърчове.

Риба тон

Ако давате риба тон от консерва, която е предназначена за хора, внимавайте, тъй като има риск от живачно отравяне на Вашата котка.

Лук и чесън

Котките са два пъти по - податливи от кучетата на токсичните компоненти алиум, които се срещат в лука и могат да навредят на червените кръвни клетки (еритроцитите). Няма значение дали лукът е пресен, на прах или сготвен, котките не могат да подложат на метаболизъм неговите съединения.

Поради това се препоръчва да се избягва на котката да се дават неупотребените бебешки храни, защото те съдържат лук на прах и това може да доведе до анемия. Същото се отнася и за някои меса, които са овкусени с лук или чесън на прах.

Сурови яйца

Вредни ли са яйцата за коткатаОт тях котката може да се зарази с редица паразити, които могат да доведат до възпаление на панкреаса, известно като панкреатит.

Друга причина поради, която не бива да давате сурови яйца е възможността за наличие на бактерията Escherihia coli, която се съдържа в голяма част от хранителните продукти.

Обикновено настъпват храносмилателни разтройства, по - тежките от които водят до силно дехидратиране и влошаване на целия огранизъм.

Опасни ли са суровите яйца за коткатаСуровите яйца могат да съдържат и Салмонела. Тази бактерия е вредна не само за котките, но и за човека, водеща до заболяването "Салмонелоза".

В суровият белтък се съдържа протеина "Авидин". Той пречи на абсорбцията на витамин В от храносмилателния канал. Това води и до хиповитаминоза В (намаляване количеството на витамин В), което от своя страна носи и своите последствия - кожни проблеми, загуба здравината и лъскавината на  косъма и пр.

Ако котката Ви обича яйца, давайте ги сварени, но само в малки количества и разбира се, не всеки ден.

Кости

Вредни ли са костите за коткатаВредно ли е кафето за коткатаКостите могат да бъдат много опасни за котките, тъй като може да доведат до задавяне, запушване, блокиране на стомашно-чревния тракт или перфорация на червата.

Ветеринарите съветват никога да не давате кости на котката си или нещо подобно, което е много твърдо и може да доведе до стоматологични и по - сериозни проблеми.

Мазнини

Храненето на котката със силно мазни храни може да доведе до повръщане, стомашно-чревно разстройство и дори панкреатит.

Кофеинови напитки

Приемането на напитки, които съдържат кофеин може да доведе до повишаване на сърдечната честота и прекомерна възбуда.

Мляко - прясно

Храносмилателният тракт на котката има известна непоносимост към лактозата в прясното мляко. След като котката достигне зряла възраст, млякото може да й причини диария и други стомашни разстройства. Затова, ако давате мляко – се препоръчва киселото пред прясното.

Алкохол и напитки, в които има алкохол

Внимавайте, защото дори минимални количества алкохол могат да бъдат фатални за Вашият любимец - да доведат до кома и последваща смърт.

Грозде и стафиди

Вредни храни за коткитеВредна ли е кучешката храна за коткитеСъщо както при кучетата, и при котките приемът на тези храни не оказва благоприятно влияние върху котешкият организъм, тъй като водят до увреждане на бъбречната функция и последваща бъбречна недостатъчност.

Кучешка храна

Редовното даване на храна за кучета на котката не се препоръчва, тъй като съставките в кучешките храни не могат да припокрият съставките, които се съдържат в котешките и са съобразени според котешкият организъм.

Не случайно има храни, предназначени специално за котки и такива, които са само за кучета.

Шоколад

Шоколадът съдържа теобромин, който е токсичен за котките и трябва да се внимава!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...