Назад до Котки

Как да разберем, че котката е болна?

Една от най - честите причини хората да водят своята котка на ветеринарен лекар са кожните проблеми. Това е така понеже тези болести са често срещани, но и симптомите им са доста очевидни.

Когато котката Ви започне продължително време да се чеше упорито, това е сигурен знак, че нещо не е наред.

Кожните проблеми се забелязват лесно, защото са видими и с просто око.

Не така стоят нещата обаче с вътрешните болести. Организма на котката е удивителен и сложен както човешкият и работи непрестанно, независимо дали котката спи или тича. Когато болестта е свързана с някакъв вътрешен орган тя е много по - трудно забележима и не прави чак такова впечатление на стопанина на животното, особено ако общото състояние е запазено.

Някои от признаците на заболяване:

Симптомите на много заболявания могат да бъдат открити в ранен стадий, ако знаем за какво точно трябва да наблюдаваме.

Това е важно, защото колкото по - скоро забележите симптомите на болестта и заведете котката си на ветеринар, толкова е по - добре за домашния Ви любимец и неговото излекуване. Посъветвайте се с ветеринар винаги, когато забележите някой от следните симптоми:

Промяна в теглото 

Дебела ли е котката ми Половин килограм надолу или нагоре може да не изглежда като нещо сериозно за Вас, но за една 4 - 5 килограмова котка това е много. Следете теглото на любимеца си поне веднъж месечно и си записвайте разликите при всяко теглене. Всяка рязка промяна на теглото, независимо дали е нагоре или надолу е неестествена и трябва веднага да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Промяна на активността 

Когато една възрастна котка внезапно стане много активна, нейните стопани се чувстват щастливи. Това обаче не винаги е повод за радост и може да показва, че котката Ви има проблем с щитовидната жлеза или друг здравословен проблем.

Затова когато забележите промяна в активността на животното, назависимо дали става въпрос за по - висока или по - ниска активност е добре да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Промени в апетита, приемането на течности и изпражненията

Котката ми не ядеТрябва да следите колко храна и вода поема Вашият любимец, за да сте наясно какъв е неговият нормален прием. Ако приемът на вода и хранa се увеличи или намалее значително е необходима консултация с ветеринар. Следете и отделителната система на котката, а именно: колко урина отделя, цвят, консистенция и мирис на изпражненията.

Телесна температура

Котката ми има температураКожни проблеми при коткатаКотките се чувстват добре в много широки температурни граници.

Когато забележите, че на домашният Ви любимец му е винаги студено или винаги топло, това е повод за притеснение.

Състояние на кожата и козината

Забелязва се лесно, поради факта, че има ясно проявени външни признаци.

Падането на козината (повече от нормалното), промените в цвета и структурата на кожата са сериозен повод за притеснение и трябва да бъдат обсъдени с ветеринарен лекар.

Бъдете внимателни!

Как да разбера, че котката е болнаНаблюдавайте редовно домашният си любимец и разберете какво в поведението и хранителните му навици е в рамките на нормалното. Това не отнема много време, но е важно да знаете тези основни неща за да си спестите много тревоги занапред.

Добре е да си водите дневник, в който да си записвате основни неща за животното. Така по - лесно ще забележите евентуални промени, които може да са свързани с някакво болестно състояние.

Препоръчително е винаги да споделяте резултатите от наблюденията и притесненията си с ветеринарен лекар. Това може да помогне на котката Ви и да я предпази от бъдещи сериозни болести.

Рейтинг:
2.8/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Поли Ненова
Здpaвeйтe!!! Имaм 2 ĸoтĸи нa 8 мeceцa. Mъжĸo и жeнcĸo Eднa cyтpин Πpeди 4pи дни видяx чe мъжĸoтo ĸoтe нe e дoбpe. Eдвaм cтъпвaшe нa зaднитe cи ĸpaĸa, пъpвия дeн нe ЯДE и нe ни вoдa. Xoдeшe дo тoaлeтнa caмo. 3тия дeн cтaнa мaлĸo пo бyднo, жизнepaдocтнo,ядeшe и пиeшe вoдa. Hяĸaĸ мaгичecĸи ce излeĸyвa a бeшe ĸaтo нacтaнaлo или нeзнaм.... 5ти дeн тoй вeчe e дoбpe. пaĸ тичa и xoди нaвън ... Ceгa жeнcĸoтo ĸoтe и c cъштитe cимптoми...
На моята писана също й пада козината. От няколко месеца вече все я лекуват за гъбично заболяване. Слагат й ваксини (3 на брой) като втората е 14 дни след първата, а третата е 45 дни след първата. След ваксините на оголените места се появява козина, а после след около два месеца - пак същото. Не са й правили посявка или никакви други изследвания. Котето не излиза навън. Няма контакт с други животни. Освен това през два месеца се разгонва. Така и не успяхме да я кастрираме, защото се боя, че имунитетът й е слаб. Даваме й витамини, сменихме й храната (сега й даваме Проплан с коластра за подрастващи), за да я стабилизираме уж. Храни се добре, не е вяла. Моля, дайте ми съвет, че вече имам чувството, че няма да излезем от този лабиринт. :(
Диди
Котката ми започна да ака извън тоалетната.Какво да правя?
Валери
Котката ми от 3 дни не се храни поема само прясно мляко .Преди да престане яде пилешко месо варено вероятно е имало и малки кости . Тя е на14 г. Проблем не имала ! Отглеждана е само в дама .
Валери
Котката ми от 3 дни не се храни поема само прясно мляко .Преди да престане яде пилешко месо варено вероятно е имало и малки кости . Тя е на14 г. Проблем не имала ! Отглеждана е само в дама .
Виж още отзиви
Коментирай
loading...