🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Как да разберем, че котката е болна?

Една от най - честите причини хората да водят своята котка на ветеринарен лекар са кожните проблеми. Това е така понеже тези болести са често срещани, но и симптомите им са доста очевидни.

Когато котката Ви започне продължително време да се чеше упорито, това е сигурен знак, че нещо не е наред.

Кожните проблеми се забелязват лесно, защото са видими и с просто око.

Не така стоят нещата обаче с вътрешните болести. Организма на котката е удивителен и сложен както човешкият и работи непрестанно, независимо дали котката спи или тича. Когато болестта е свързана с някакъв вътрешен орган тя е много по - трудно забележима и не прави чак такова впечатление на стопанина на животното, особено ако общото състояние е запазено.

Някои от признаците на заболяване:

Симптомите на много заболявания могат да бъдат открити в ранен стадий, ако знаем за какво точно трябва да наблюдаваме.

Това е важно, защото колкото по - скоро забележите симптомите на болестта и заведете котката си на ветеринар, толкова е по - добре за домашния Ви любимец и неговото излекуване. Посъветвайте се с ветеринар винаги, когато забележите някой от следните симптоми:

Промяна в теглото 

Дебела ли е котката ми Половин килограм надолу или нагоре може да не изглежда като нещо сериозно за Вас, но за една 4 - 5 килограмова котка това е много. Следете теглото на любимеца си поне веднъж месечно и си записвайте разликите при всяко теглене. Всяка рязка промяна на теглото, независимо дали е нагоре или надолу е неестествена и трябва веднага да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Промяна на активността 

Когато една възрастна котка внезапно стане много активна, нейните стопани се чувстват щастливи. Това обаче не винаги е повод за радост и може да показва, че котката Ви има проблем с щитовидната жлеза или друг здравословен проблем.

Затова когато забележите промяна в активността на животното, назависимо дали става въпрос за по - висока или по - ниска активност е добре да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Промени в апетита, приемането на течности и изпражненията

Котката ми не ядеТрябва да следите колко храна и вода поема Вашият любимец, за да сте наясно какъв е неговият нормален прием. Ако приемът на вода и хранa се увеличи или намалее значително е необходима консултация с ветеринар. Следете и отделителната система на котката, а именно: колко урина отделя, цвят, консистенция и мирис на изпражненията.

Телесна температура

Котката ми има температураКожни проблеми при коткатаКотките се чувстват добре в много широки температурни граници.

Когато забележите, че на домашният Ви любимец му е винаги студено или винаги топло, това е повод за притеснение.

Състояние на кожата и козината

Забелязва се лесно, поради факта, че има ясно проявени външни признаци.

Падането на козината (повече от нормалното), промените в цвета и структурата на кожата са сериозен повод за притеснение и трябва да бъдат обсъдени с ветеринарен лекар.

Бъдете внимателни!

Как да разбера, че котката е болнаНаблюдавайте редовно домашният си любимец и разберете какво в поведението и хранителните му навици е в рамките на нормалното. Това не отнема много време, но е важно да знаете тези основни неща за да си спестите много тревоги занапред.

Добре е да си водите дневник, в който да си записвате основни неща за животното. Така по - лесно ще забележите евентуални промени, които може да са свързани с някакво болестно състояние.

Препоръчително е винаги да споделяте резултатите от наблюденията и притесненията си с ветеринарен лекар. Това може да помогне на котката Ви и да я предпази от бъдещи сериозни болести.

Рейтинг:
3.1/5 на базата на 7 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

36. Поли Ненова
Здpaвeйтe!!! Имaм 2 ĸoтĸи нa 8 мeceцa. Mъжĸo и жeнcĸo Eднa cyтpин Πpeди 4pи дни видяx чe мъжĸoтo ĸoтe нe e дoбpe. Eдвaм cтъпвaшe нa зaднитe cи ĸpaĸa, пъpвия дeн нe ЯДE и нe ни вoдa. Xoдeшe дo тoaлeтнa caмo. 3тия дeн cтaнa мaлĸo пo бyднo, жизнepaдocтнo,ядeшe и пиeшe вoдa. Hяĸaĸ мaгичecĸи ce излeĸyвa a бeшe ĸaтo нacтaнaлo или нeзнaм.... 5ти дeн тoй вeчe e дoбpe. пaĸ тичa и xoди нaвън ... Ceгa жeнcĸoтo ĸoтe и c cъштитe cимптoми...
35.
На моята писана също й пада козината. От няколко месеца вече все я лекуват за гъбично заболяване. Слагат й ваксини (3 на брой) като втората е 14 дни след първата, а третата е 45 дни след първата. След ваксините на оголените места се появява козина, а после след около два месеца - пак същото. Не са й правили посявка или никакви други изследвания. Котето не излиза навън. Няма контакт с други животни. Освен това през два месеца се разгонва. Така и не успяхме да я кастрираме, защото се боя, че имунитетът й е слаб. Даваме й витамини, сменихме й храната (сега й даваме Проплан с коластра за подрастващи), за да я стабилизираме уж. Храни се добре, не е вяла. Моля, дайте ми съвет, че вече имам чувството, че няма да излезем от този лабиринт. :(
34. Диди
Котката ми започна да ака извън тоалетната.Какво да правя?
33. Валери
Котката ми от 3 дни не се храни поема само прясно мляко .Преди да престане яде пилешко месо варено вероятно е имало и малки кости . Тя е на14 г. Проблем не имала ! Отглеждана е само в дама .
32. Валери
Котката ми от 3 дни не се храни поема само прясно мляко .Преди да престане яде пилешко месо варено вероятно е имало и малки кости . Тя е на14 г. Проблем не имала ! Отглеждана е само в дама .
31.
Здравейте!Моят кастриран котарак на 15 месеца изглежда като бременен-тялото е с вретеновидна форма-нормално ли е?
30. д-р БауБау
До 29. Ивалина - какво значи, че може да са гъбички?! Гъбична инфекция се доказва чрез направа на кожна проба!!! Ако не е направена кожна проба, то съветваме това да е първото, което да се направи, за да се изключи вероятна гъбична или друга кожна инфекция. При наличие на гъбички има специални ваксини, които се поставят по схема, пипетите едва ли ще дадат дълготраен ефект. Също така, за да се докаже дали котето има склонност към алергия е необходимо проследяване на еозинофилите чрез кръвна проба. Относно проблема с щитовидната жлеза - за съжаление не е изключено и това да е причината за обилното падане, което настъпва в случая вторично.
29. Ивалина
Здравейте! Имам 2 котки и 2 кучета, разбират се много добре макар че са на различна възраст. И двете котки са жвнски, едната е на 2 години, а миналата година я кастрирахме. От тогава на мястото на операцията козината и съвсем малко порасна. Тя не е породиста но е с дълъг косъм. Забелязахме че от няколко месеца и малкото козина която беше пораснала е изпадала. Имаше едно петно на гърба където липсваше козина. Заведохме я приннашия ветеринар и му казахме, той я прегледа и проведохме лечение - 3 седмици и слагахме пипетки Allerderm. Петното без козина на гърба се оправи но по корема продължи да пада и то много. Докторът се учуди и каза че ако са гъбички или нещо друго би трябвало да се повлияе а не искаше да и дава още лекарства при положение че нрнизглежда болна. Минахме на витамини специално за кожа и козина. Тях ги приема 20 дена но и те не помогнаха. Вече няма козина по целия корем но се разпространява и по краката. Докторът се чудеше от какво може да е тъй като яде най вече котешки паучове и гранули. Минахме на Royal Canin но и от нея няма полза. Днес майка ми я води при друг доктор в съседния град. Отначало попита колко вода пие и помисли че може да е от щитовидната жлеза. От днес продължаваме с витамините и ще я подстрижем изцяло и ще я къпем с разтвор който той ни даде през 4 дена. Но и той не успя да каже точно какво и е. Направи и снимки и каза че ще се посъветва с дерматолог. Искам да знам вие имате ли идея от какво може толкова да и пада козината. Игрива е, яде си нормално, ходи до тоалетна, но просто козината и продължава да пада без да пораства отново.
28. д-р БауБау
До 27. Доника - бихме посъветвали да се направи изследване на урина! Има голяма вероятност това обезкосмяване и сърбежа да са вторични признаци на основното заболяване, а именно бъбречен проблем. Пиенето на много вода и загубата на тегло са по-важните признаци от сърбежа, който има. Затова може би проблема не е външен, а вътрешен. Настоявайте за изследване на урината!
27. Доника
Здравейте, имам 10 годишна персийска котка, която непрестанно се чеше и по крачетата на места няма козина. Не спира да повръща, има загуба на тегло и непрестнно пие вода/казвам го, защото четох, че е важно и това да се спомене/. Водих я на ветеринар, слагаха и капки за бълхи, но без никакъв ефект? Казах им го, но те отново сложиха същото и резултата отново е същият-никакъв. Казаха ми, че може да има вътрешни паразити и ми дадоха хапче от което устата и започна да се пени. По-онзи ден купихме друго, но този път и течаха лиги в продължение на два дни, изкъпах я, защото миришеше на лекарство/сигурно от капките, които не и влияят добре/ и спряха, но котката продължава упорито да се чеше и мисля, че я боли коремчето. Не знам, какво да правя, водих я на ветеринар, но явно, защото съм съм на 17 и не ми обръщат внимание. Знам, че коката ми е за преглед и в сряда ще ходим на преглед, но ако може да чуя и вашето мнение. Благодаря Ви предварително. :)
26. д-р БауБау
До 25. Катя - трудно е да кажем с подобен тип симптоматика. Бихме посъветвали консултация и преглед с ветеринаря на котенцето.
25. Катя
Преди седмици моята малка котка мечеше непрекъснато пезцелия ден и катосе опитваше да скочо някъде падаше и се претълкулваше .когато лягаше всякаш не можеше да се държи на задните си крака и падаше като отсечена какво и е
24. д-р БауБау
До 23. - не сте първата(-ият) с подобна промяна в цвета на козината. Не се притеснявайте! Важно е да видите дали няма сърбеж и опадване на козината на места! В този случай посещението при ветеринар е задължително.
23.
Здравейте,имам британец на 1 година,но от няколко месеца забелязах че цвета на козината му на места се променила- от сиво към кафеникаво.В началото си мислех ,че може да е просто мръсен ,тъй кто зимните месеци не сме го къпали,но дори след няколко бани цвета си остава даже се разпростира.Въпроса ми е нормално ли е да си променят цвета на козината?
22. д-р БауБау
До 21. Валентина Гюрова - предвид годините й и факта, че е кастрирана, килограмите не са учудващи. Нормално е на тези години да няма и голямо желание за игра. Храната, с която я храните е хубава. Това, което остава да направите е да се опитвате да я раздвиждате и да не лежи постоянно.
21. Валентина Гюрова
Котката ми след наложителна кастрация много напълня. Вече четвърта година е много дебела-12 кг. . Обездвижена е защото не излиза никъде. Само спи яде и се гушка,но вече и е трудно дори на леглото да се качв. Опитвам се да я раздвижа с играчки ,но тя играе легнала. На 13год. е. Малко шумно диша но се храни,пие вода,редовно ползва тоалетната. Когато питам ветеринаря как да отслабне той се усмихва и казва-Аз ако съм на теб на два дни щи я храня! Как да постигна по малко килограми? Тя никога не е приемала /човешка храна/Яде Роял кънин на гранули и нищо друго не иска.Вземам за дебела,кастрирана и за зъбен камък. Понякога изяжда по някое пликче с храна. Виждам че килограмите и пречат на походката. Много е мързелива. Въпроса ми е как да я храня и с какво? Как да я разздвижвам повече?Ако имате съвет,с удоволствие ще го приема защото много я обичам.
20. д-р БауБау
До 19. - отказът от храна вероятно се дължи от болката, която изпитва на задните си крайници. Нужен е преглед от ветеринар и при необходимост рентгенова снимка за да се установи причината за куцотата.
19.
Мими_Здравейте,котарака ми прави любов два дни активно след което избягва котката,спря да се храни,лежи и при опитите си да стигне до тоалетната куца с задните крака.Неиска да се храни Немога да се свържа с вет лек
18. д-р БауБау
До 17. Kari - повръща тъй като стомахчето е раздразнено. Добре е да приема вода по често, но по малко. Ако имате възможност и давайте със спринцовка. Чаят от лайка ще успокои стомашната лигавица. Ако имате възможност и запарете лайка и давайте със спринцовка тъй като сама едва ли ще я приема. По 5 мл на 2-3 часа. Относно кръвта - добре е да се пусне урина за изследване за да се види наистина дали има и бъбречен проблем за да се предприеме и лечение.
17. Kari
Zdraveite, Az sum Kari imam 2 kotki i dvete sa jenski pol. Predi ne poveche ot 2 sedmici i polovina zabelqzah che ednata mi kotka(Papi) e mnogo mrachna, galiovna i pasivna. Zavedoh q na lekar i toi kaza che e za operaciq prie q vednaga s diagnozata -( vuzpalena matka ) Sled operaciqta pri koqta i be otstranena matkata si q pribrah. Vsichko vurveshe normalno ranata zarastva , tq si stana predishnata Papi, no vchera vecherta zapochna da povrushta povurna vsichko koeto be v stomaha i. Nablydavah q no tq samo lejeshe i se vurteshe qvno q boleshe mnogo korema. Sytrinta ytidoh pri veterinara i zabelqzah che ima kruv tam ot kudeto pika a toi mi kaza che qvno ima problem s bubracite i si e razdraznila stomaha. No vuprosut mi e : Kak da q nakaram da pie voda bez da povrushta. Ili po tochna kakvo da i dam za da namalee bolkata ì. A ako znaeto kakvo lechenie moga da predpriema otdelno ot tezi na veterinara v domashni ysloviq bez lekarstva. Naprimer bilki li treva li kakvo. Molqvi pomognetemi mnogo si q obichkam Papi i e samo na 2 godini¡!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...