Назад до Кучета

Какво трябва да знаете за възрастните кучета?

Когато кучето Ви започне да остарява много от основните му нужди, като храна и упражнения, започват да се променят. Настоящата статия ще Ви даде ценна информация как да поддържате Вашето поостаряло куче щастливо и здраво.

Кучетата много добре прикриват своите здравословни проблеми и Вие като стопанин трябва да следите внимателно промените, които настъпват с тялото и имунната система на кучето.

Рутинните медицински прегледи и промяната в начина на живот на кучето ще му помогне то да остане здраво с течение на годините.

Консултирайте се с ветеринаря си, за да направите здрави златните години на своя възрастен домашен любимец. Когато имате стар домашен любимец трябва добре да запомните едно нещо: Смъртта не може да бъде избегната, но страданието често може.

С други думи не бива да мислете, че болни или възрастни домашни любимци не могат да се наслаждават на седмици, месеци или дори години комфортен, безболезнен и радостен живот.

Човекът, който може да ви помогне да постигнете това е вашият ветеринар, тъй като той най - добре знае какво е възможно да се направи и как точно да се направи. Работата на ветеринарите ще ви помогне да добавите блясък в залеза на живота на домашния ви любимец и да се насладите напълно на последните си моменти заедно.

Трябва да знаете кога кучето Ви е остаряло

Различните породи кучета остаряват по различен начин. По - големите породи остаряват много по - бързо, отколкото по - малките породи. Много е важно да знаете на каква възраст кучето Ви започва да остарява. Добре е да се консултирате с ветеринар, който да Ви обясни какви са новите нужди на кучето.

Внимавайте за здравословни проблеми

Трябва да обсъдите с ветеринаря си какви са конкретните проблеми, които могат да възникнат с напредването на възрастта на Вашето куче. Ето списък с някои от често срещаните болести:

 • Артрит
 • Рак (особено на тестисите или гърдите)
 • Заболявания на простатата
 • Чревни проблеми
 • Глухота
 • Стоматологични проблеми
 • Захарен диабет
 • Бъбречни заболявания
 • Чернодробни смущения
 • Проблеми със зрениетЗа да сте сигурни, че вашият домашен любимец ще се наслади на високо качество на живот, трябва да се уверите, че неговите здравословни проблеми са решени. Това означава да направите пълен физически преглед на кучето, който включва цялостна основна диагностика от носа до опашката.

Редовно изследвайте кучето си

Както и при хората редовните прегледи на здравето са много важни, особено, когато кучетата остареят. Повечето експерти са на мнение, че едно възрастно куче трябва да се преглежда профилактично поне веднъж на всеки 6 месеца. Целта на тези прегледи е да се направят 3 неща:

 1. Осигуряване на дълголетие на Вашето куче
 2. Разпознаване и контролиране на здравните рискове
 3. Откриване на заболявания в ранните етапи, когато е най - лесно да бъдат излекувани

Възрастни кучетаПрегледа трябва да включва и всички необходими тестове на жизненоважни органи, като бъбреците. Такива обстойни прегледи на възрастните домашни любимци трябва да се правят поне два пъти в годината. След прегледа ветеринаря трябва да изследва резултатите и да определи грижите за животното, които трябва да приложите приоритетно. Много често възрастните домашни любимци имат проблеми със зъбите.

Стопаните подценяват този проблем и това води до счупени и гниещи зъби и инфектирани венци. Животните страдащи от такива проблеми изпитват постоянна болка и не се хранят добре. Когато тези проблеми бъдат отстранени ще се уверите колко по - щастлив и жизнерадостен ще стане вашият домашен любимец.

По време на един контролен преглед ветеринаря ще Ви пита най - различни неща, свързани със здравето на кучето, за да си изгради една ясна картина за медицинската история на кучето Ви.

Тези въпроси често са свързани с обичайното поведение на кучето и евентуални промени в това поведение, които може да са индикатор за определен здравословен проблем.

По време на тези прегледи ветеринарите обикновено проверяват кучето за тумори, признаци на болка или артрит. Той трябва да провери детайлно кучето, като прегледа ушите, носа и устата и да преслуша белите дробове и сърцето му.

Рутинните прегледи може да включват и следните диагностични изследвания: пълна кръвна картина, изследване на чернодробната функция, изследване на урината, фекален тест и др.

Повечето ветеринари са на мнение, че тези изследвания трябва да се извършват поне веднъж годишно за кучета от 2 до 7 години и по - често за по - възрастни кучета. Тези тестове ще позволят на лекаря да следи всички тенденции в здравния статус на кучето.

Следете здравословното състояние на Вашето възрастно куче

Много от заболяванията, които засягат възрастните кучета са очевидни за всеки. Затова е важно да следите здравословното състояние на кучето си между планираните редовни изследвания. Ако забележите някои от следните признаци, трябва да се свържете с ветеринаря си:

 • Инконтиненция - понякога се поражда от някакъв инцидент в къщата)
 • Бучки и различни втвърдпвания по тялото
 • Запек или диария
 • Недостиг на въздух или затруднено дишане
 • Кашлица
 • Отпадналост
 • Промени в апетита, приема на вода или уринирането
 • Скованост или накуцване
 • Необяснима агресия или други промени в поведението

Необяснимите колебания в теглото на Вашето куче може да бъдат ранен признак на сериозно заболяване. Затлъстяванията при кучетата увеличават риска от развитието на артрит и редица други заболявания.

Предприемайте навременни действия

Освен бдителността върху здравето на възрастното куче, трябва да извършвате и редовна профилактика, като например предпазване от паразити, стоматологични грижи, ваксинации и поддържането на хранителна диета.

С отслабването на имунната система на Вашето куче, рутинните грижи трябва да се увеличават. Трябва да създадете комфортна среда за възрастното куче с лесен достъп до храна и вода и да му отделяте внимание, показвайки своята любов.

Направете меню на кучето си

Как се храни възрастно кучеХраните предназначени за възрастни кучета често имат по - малко мазнини, но са с по - ниски протеинови нива. Посъветвайте се с Вашият ветеринар, който да Ви препоръча подходяща хранителна диета. Размера на кучето определя кога е подходящо да преминете към диета за възрастни кучета. 

Малките и чести хранения помагат на храносмилателната система на възрастните кучета.

Дребни породи (по-малко от 10 кг) - 7 години
Средни породи (от 10 до 25кг) - 7 години
Големи породи (от 25 до 45кг) - 6 години
Много големи породи (над 45 кг) - 5 години

Осигурете комфорт във Вашия дом

След като приключи прегледа във ветеринарния кабинет и най - неотложните проблеми бъдат разрешени е необходимо да бъде разработен план за домашно лечение.

От съществено значение е да облекчите болката, от която страда домашния ви любимец. Старите домашни любимци също както по - възрастните хора често страдат от артрит. Затова е необходимо да направите някои промени в дома си. Добавете купички за вода и храна и удобни, топли легълца на всеки етаж.

Отглеждане на възрастно кучеАко домашния ви любимец е с наднормено тегло трябва да внимавате да не натоварите ставите му и вашият ветеринарен лекар може да ви помогне с това.

Възрастните кучета по - трудно регулират телесната си температура. Затова те трябва да се държат на топло, сухо и закрито място, освен в случаите, когато го извеждаме на разходка.

Много стари домашни любимци страдат от дехидратация. Това се дължи на факта, че купичката с водата им се намира на отдалечени места и те изпитват много болка, докато стигнат до нея. Ако използвате медикаменти, които облекчават болката им и сложите купички с вода на по - достъпни места, това ще облекчи много живота на домашния ви любимец.

Не забравяйте стоматологичната помощ

Грижи за зъбите на възрастно куче

Ежедневно трябва да се грижите за стоматологичното здраве на вашия домашен любимец. Доброто здраве на зъбите и устната кухина се постига с ежедневни грижи, които трябва да полагате.

Разбира се отново първо трябва да минете през ветеринаря, който да определи какъв е проблема и кой е най - добрият начин за лечение.

Натрупването на плака и зъбен камък може да доведе до редица неприятни проблеми, свързани със здравето на Вашето куче. Редовното миене със специална кучешка паста за зъби може да намали вероятността от проблеми. Питайте редовно за състоянието на устната кухина и зъбите на Вашето куче и следвайте съветите на ветеринаря.

Четката за зъби не е единственият инструмент, който може да ви помогне. Има и други начини, по които можете да се грижите за здравето на зъбите и устната кухина на домашния си любимец.

Грижата за домашния любимец е наша отговорност и от нас зависи да се насладим максимално на последните години, които сте прекарали заедно. Човекът, който може и иска да ви помогне в това начинание е вашият ветеринар.

***

*Още по темата:

Наднормено тегло - основният проблем при възрастното куче

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

к
Виж още отзиви
Коментирай
loading...