🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Какво да очаквате от кучето на възраст от 5 до 6 години?

На тази възраст кучетата все още са много енергични и ако се грижите подходящо за тях ще може да се наслаждавате още дълги години на тяхната компания. Много хора смятат, че това са най - приятните години с техните "най - добри приятели".

Различните породи кучета имат различна средна продължителност на живота. Обикновено се приема, че 5-годишните кучета са на средна възраст.

По време на този етап от живота на кучето, трябва да отделяте специално внимание на здравословното му състояние.

Ранната превенция е от ключово значение за гарантирането на дълъг и щастлив живот.

Физическо и психическо развитие

През този период метаболизма на вашето куче може да започне да се забавя и затова трябва да бъдете много внимателни да не започне да наддава прекалено много килограми. Вие сами можете вкъщи да определите дали кучето ви има проблеми с наднормено тегло.

Това става като прегледате неговите ребра и основата на опашката. В идеалния случай трябва да сте в състояние да напипате ребрата на кучето при лек натиск. Основата на опашката трябва да бъде видимо без мастна кожа.

Ако подозирате, че кучето ви наддава прекалено много трябва да потърсите ветеринар и да се консултирате с него. В някои случаи надебеляването може да се дължи на определени здравословни проблеми. Обръщайте внимание и на всякакви необичайни подутини, бучки или израстъци. Ако откриете нещо подобно, незабавно уведомете ветеринаря си.

Промени в поведението

Поведението на вашето куче трябва да е сравнително стабилно през тези години. То знае правилата в къщата и е щастливо да ви показва, че разбира вашите команди, когато сте навън. Вашата ежедневна рутина е добре установена през този период. Ако има промени в поведението на кучето те могат да се дължат на някакъв здравословен проблем.

Например, ако не иска да слезе от колата, може да има проблем със ставите. Ако кучето ви се изпуска в къщата, това може да бъде в резултат от инфекция на пикочните пътища, бъбречни или други медицински проблеми. Ветеринарят трябва да изключи заболяването, като причина за промяната в поведението на вашия любимец, преди да препоръча обучение за коригирането на това нежелано поведение.

Как да запазим кучето здравоКак да предпазим кучето от затлъстяванеУпражненията са много важни за възрастните кучета. Недостатъчната физическа активност често е причина за нежелано поведение на кучето. Кратка разходка из квартала 2 пъти дневно е достатъчна за някои кучета, но други имат нужда от по-голяма активност.

Енергичността на упражненията зависи от породата на кучето, неговото общо здравословно състояние и темперамент. Консултирайте се с ветеринар, преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма. Внимавайте да не изтощите кучето.

Започнете с по - леки тренировки и постепенно увеличавайте натоварването. Тренировките ще подобрят работата на сърцето и ще заздравят ставите на кучето. Ще контролират неговото тегло и ще му помогнат да се справи със стреса.

В тази възраст могат да се проявят някои от естествените инстинкти на кучето, като например чувството за неудоволетвореност. Лаят, дъвченето и копаенето са част от естественото поведение на кучето.

Трябва да му осигурите обекти, върху които да  изразходва енергията си. В противен случай ако скучае, кучето само ще започне да търси какво да прави, но често това ще бъде неприемливо поведение.

Здраве и хранене

Често кучетата на тази възраст могат да започнат да наддават на тегло. Тези, на които им липсва достатъчно физическа активност много бързо ще започнат да трупат килограм след килограм. При по - младите кучета обикновено нямат такъв проблем, защото те изгарят калориите си много по - бързо.

Как се гледа куче на 6 годиникак да разбера, че кучето е дебелоПреди да ограничите калориите на кучето си се консултирайте с ветеринар, защото може наддаването на тегло да се дължи на здравословен проблем.

Ветеринаря трябва да ви изработи здравословна диета и да направи план на физическите упражнения. В дома си можете да следвате няколко насоки, за да помогнете на кучето си да се освободи от излишните килограми:

- Ограничете лакомствата и снаксовете
- Направете дажбата на кучето по - малка
- Ежеседмично измервайте теглото на кучето
- Постепенно увеличете интензивността на упражненията

Затлъстяването излага кучето ви на риск към редица болести, като артрит, костни и ставни проблеми, чернодробни и сърдечни заболявания.

Вие можете да бъдете настойник и болногледач на своето куче. Ваша отговорност е да осигурите подходяща диета и подходящи упражнения за кучето.

Съвети за обучение

Обучението на кучетата продължава цял живот. Вие трябва да продължите да обучавате кучето си, за да остане то жизнено  и енергично. Бъдете креативни в ежедневните си взаимодействия.  Това ще подобри физическото и психическото здраве на кучето и ще му покаже, че все още е важна част от вашето семейство.

Съвети за обучение на куче на 5 годиниПолезен инструмент за обучение е заместването, което учи кучетата на подходящо поведение, което да замени неподходящото такова. Например ако кучето ви обича да скача по хората, трябва да го научите, че стоенето на едно място ще привлече вашето внимание към него, а не обратното.

Бъдете последователни. Непрекъснатото обучение ще ви направи много щастливи и ще може да се наслаждавате на златните години на кучето.

*Още за Обучение на кучето: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...