Назад до Кучета

Ухапване от кърлежи при кучето

При всяко излизане на открито, особено в близост до горски площи, кучето Ви е изложено на опасност от кърлежи. Те биха могли да се впият във всяка точка от тялото му, но обикновено се прикрепят върху главата, врата или между пръстите.

Опасни заболявания, които могат да се причинят от кърлежи са Парализа, Лаймска болест и Петнист тиф.

Методите за оказване на първа помощ са като цяло еднакви и за трите заболявания.

Парализа, причинена от кърлежи

Dermacentor variabilisDermacentor andersoniТази болест се причинява от т. нар. източен горски или американски кучешки кърлеж (Dermacentor variabilis) и от т. нар. западно - планински горски кърлеж, наричан още горски кърлеж от Скалистите планини (Dermacentor andersoni).

Веднъж попаднали върху тялото на кучето, чрез слюнката си тези кърлежи започват да вкарват отрови, които водят до появата на следните симптоми:

Ранни симптоми:

 • Обща слабост на организма
 • Треска
 • Загуба на координация на движенията

Късни симптоми:

 • Парализа
 • Затруднено дишане

Лаймска болест

Ixodes pacificusjpgОт какво се причинява Лаймската болест при кучетоТова заболяване се появява, когато впит в кучето кърлеж от рода Ixodes му предаде посредством слюнката си бактерията Borrelia burgdorferi.

Кърлежите, които могат да предадат тази болест, са разпространени най - вече в районите на Северния запад (сърнен кърлеж, Ixodes dammini), на Запада и Средния запад (Калифорнийски черноок кърлеж, Ixodes pacificus) и на Юга (чернокрак кърлеж, Ixodes scapularis).

Инфекцията настъпва, ако кърлежът е престоял впит в тялото на кучето в продължение поне на 2 денонощия. За наличие на инфекция свидетелстват следните симптоми:

 • Слабост
 • Внезапно накуцване
 • Подути и болящи стави
 • Треска
 • Нежелание за движение

Петнист тиф

Преносители на тази болест са същите видове кърлежи като при парализата: източният горски или американски кучешки кърлеж (Dermancentor variabilis) и западнопланинският горски кърлеж, наричан още горски кърлеж от района на Скалистите планини (Dermancentor andersoni).

Заболявания причинени от кърлежи при кучетоПетнистият тиф се проявява, когато впит в кучето кърлеж от някой от посочените видове успее да в пръска в организма му протозоя (Rickettsia rickettsii). Наблюдаваните при това заболяване симптоми са:

 • Слабост
 • Треска с висока температура, достигаща до 40.5 °С
 • Чувствителност в коремната област
 • Задържане на вода, особено в крайниците

Ако забележите някой от посочените симптоми, незаавно се обърнете за помощ към ветеринарен лекар!

Първа помощ при ухапване от кърлеж при кучето

Кучето ми има кърлежиНезависимо, че при заболяванията, причинени от кърлежи, не може да се препоръча определен метод за първа помощ, бихте могли да ги предотвратите, ако винаги след разходка внимателно проверявате за наличие на кърлежи.

Съществува вероятност кърлежът все още да не се е впил или пък да го откриете в първите минути след попадане върху тялото на кучето, преди още да е предал инфекцията.

Разгърнете козината по цялото тяло с върха на пръстите си (съветваме ви да използвате ръкавици), като започнете от главата към опашката.

Ако откриете кърлеж, който видимо все още не е забит може да го отстраните внимателно с помощта на пинсети (съветваме ви да използвате ръкавици) и го издърпате право навън. Запазете го за разпознаване от ветеринарен лекар.

Най - добрият вариант е ако видите кърлеж/кърлежи по кучето е да го заведете на ветеринар, който да го премахне, за да бъдете спокойни, че кърлежът ще бъде премахнат целият и няма да бъде откъснат, както става в повечето случаи, когато стопаните сами се опитват да го махнат.

Съвет към стопаните

Профилактика на кучето от кърлежиНе забравяйте да обезпаразитявате Вашето куче редовно, за да си спестите много тревоги занапред, които ще ви излязат много по - скъпо от едно обезпаразитяване.

Днес, на пазара има най - различни продукти с отлично действие (пудри, пипети, противопаразитни каишки и др.).

Не подценявайте консултацията с ветеринарният си лекар, който ще Ви помодне да изберете най - подходящият медикамент за Вашето куче.

Рейтинг:
3.6/5 на базата на 8 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

37.
Хора имам нужда от помощ! Имам хаски! Преди един месец вадех по няколко кърлежи на ден. От две седмици започна интензивно да се чеша и да се хапе. Първо по краката а сега на всякъде. Вече пада козина , краката са зачервени а днес и корема видях, че е зачервен и пада козина засилено. Някой има ли представа какво да го мажа или да пие. Кучето много се мъчи горкото. Моля помогнете
36.
Здравейте и моето куче йорки беше ухапано от кърлеж - дори беше паднал... Мястото е доста подуто! Късно ли е утре сутринта да отида на Ветеринар, защото днес ходихме, но не работи?
35. Надето
Здравейте! Кучето ми е ухапано от кърлеж, малко чихуахуа и кърлежа е странен. Извадих го но мястото се подува със страна форма и на добир е странно. Какво да направя
34.
Premahnah karleja no glavata e vatre kakvo da pravq
33.
Здравейте.Намерихме изоставени на пътя две кученца.Много слаби и изтощени.У дома остановихме,че са покрити с безброй кърлежи.Извадихме ги /около по 40 кърлежа само в ушите им.../третирахме местата с йод и ги започнах с антибиотик...за жалост не успях да ги спася.Възможно ли е де е от отровата която са пуснали кърлежите???
32. Виктория
Здравейте кучето ми беше ухапано от заразен кърлеж..... В момента го лекуваме, но има ли опасност за живота
31. Бети
Здравейте,моята красавица(голдън) се зарази с анаплазмоза...Лекувахме я 40 дни с доксициклин(сутрин и вечер по 3) докторите казаха ,че се е изчистила,независимо ,че апарата може да показва отново положителна проба... остана обаче проблем с едното предно краче... започнаха сериозни абцеси на гърдите,а сега се появиха и отдолу малко зад крачетата .Тече гной непрекъснато .... докторите биха антибиотици и какво ли не за болка и тн. Но само временно изглежда болката намаляваше ,но абцесите останаха... в началото се появиха като огромни твърди буци ...сега пробиха кожата и течат ,но са много твърди като кост... изглежда ветеринарите са безсилни ... незнам вече какво да правя ...
30. д-р БауБау
До 29. - да, напълно възможно е. В тези случаи обикновено настъпва анемия, вследствие на кръвосмученето от кърлежа и организма се изтощава максимално и често пъти настъпва загуба на апетит. Добър знак е, че кученцето е жизнено, тъй като обикновено в тези случаи животните са силно изтощени от развилата се анемия.
29.
Здравейте кучето ми е с положителен тест направен за ухапване от кърлеж .Въпросът ми възможно ли е заради това да отказва да се храни? Иначе е жизнен.
28. д-р БауБау
До 27. валерия - заведете го при първа възможност на ветеринар за да отстранят и останалата част от кърлежа! След това мястото ще се обработи и дезинфекцира. Не се опитвайте да изваждате останалата част сами у дома!
27. валерия
здравейте днес намерих на джак ръселчето си кърлеж но при махането му остана малко от него моля кажете ми какво да правя
26. д-р БауБау
До 25. - добре е, че е излязъл лесно! Това, което е достатъчно да се направи след изваждане на кърлеж при кучето (когато няма останали части в тялото на кучето) е да го туширате с тампонче, напоено с йодна тинктура. Съветваме Ви освен каишката да включите и противопаразитна пипета, която се поставя всеки месец. Марките са различни. Не е проблем да се съчетае с противопаразитната каишка.
25.
здравейте, днес извадихме кърлеж от моя мини шпиц явно още не се беше забил защото излезе много лесно. сега мястото е зачервено, какво трябва да направя? има противопаразитна кайшка scalibor!
24. д-р БауБау
До 23. Милена - не се притеснявайте! Като превантивна мярка се предприема обикновено по-дългото лечение! Кърлежопреносимите заболявания са много опасни и е важно да се открият и лекуват навреме!
23. Милена
Кучето ми беше с кърлеж. Аз го махнах.но мястото беше подуто и като изтисках имаше и гной.Заведох го на вет.на дтугия ден.Биха му инжекция и с мехлемче да го мажа.След две седмици ми казаха да отида да му направя кръвни изследвания, който са за три вида пренис от ухапване на кърлежи и новата от комати.На едно от кърлежите даде полужителен резултат.Сега един месец ще пием антибиотик.Въпросът е наистна ли е толкова дълго лечението.Антибиотикът е Доксициклин 100мл. На 12 ч. по 2 таб. за един месец
22. д-р БауБау
До 21. - ако козината е наистина много спластена Ви съветваме да го заведете на ветеринар, където най-безопасно ще премахнат сплъстяванията, тъй като ако те са до кожа има вероятност без да искате да нараните кученцето. АКо нямате тази възможност, изрежете колкото можете най-големите сплъстявания и го изкъпете. След това подсушете с кърпа. Ако стои на топло, няма да настине. Преди къпането сложете тампони памук в ушите за да може спокойно да измиете и главата. Също така е важно да обезпаразитите кучето и вътрешно и външно!
21.
Прибрах от улицата напъдено от стопаните куче. Щом му свирнах веднага дойде и лакомо изяде един крайшник хляб. Не мога да определя породата му, но прилича на дратхард териер колкото агне е, дългокосмест и много мръсен - като степана вълна е козината му. Тези тезеци козина да ги изрежа ли или да го изкъпя? Много е студено да не настине. Посъветвайте ме какво да го правя? Благодаря Ви.
20.
Благодаря за полезните съвети
19. д-р БауБау
До 18. Mitko - наблюдавайте за реакция на мястото, където е бил забит. Ако не сте успели да извадите целия кърлеж, мястото ще започне да се зачервява и подува и тогава ще трябва да потърсите медицинска помощ.
18. Mitko
Namerih karlej i go mahnah i sled tova go namazah s iod kakvo trqbva da stabe sled tova
Виж още отзиви
Коментирай
loading...