Назад до Тупая

Тупая

Поведение и особености на Тупая

Поведение на ТупаяНа пръв поглед, наблюдавайки тези животинки може да Ви се стори, че те боледуват от някакво хронично нервно заболява­не.

С главозамайваща скорост те се ка­терят и спускат по един и същ клон по двадесет пъти и спират чак когато капнат от умора.

Или пък внезапно спират бесните си гонени­ци и започват да се друсат с цяло тяло, подобно на механични играчки.

После, внезапно започват отново стремително да тичат, да се катерят и спускат спираловидно по стъблото или по някой тънък клон.

Характерна особеност на Тупая е, че тя живее поединично или в се­мейни двойки. Всеки индивид или се­мейство има своя ловна терито­рия, която охраняват много строго. Живеят из джунглите на Южна и Югоизточна Азия.

РефлезияЗа Тупая са ха­рактерни редките и щръкнали встра­ни мустачки. С тяхна помощ тя се осведомява за близко намиращи се предмети или прегради.

Инте­ресни са мириз­ливите вещества, които отделя от гърлото си и с които мъжкият отбелязва границите на "имението" си. Имат много добре развити зрение и слух.

Любопитно

Интересно е да се отбележи, че Тупаите са едни от малкото горски обитатели, които ядат плодовете на рафлезията. По този начин, те разпространяват семената й.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. 20 25
име години цвят
1. пата
сладур
Виж още отзиви
Коментирай
loading...