Назад до Диви животни

Еструска земеровка

  • Лат. Suncus etruscus
  • Сем. Земеровки
  • Разред Насекомоядни

Преди около 150 години италиански природоизпитател открива в гнездо­то на сова останки от костите на не­познато зверче. Сензационното не е било в това, че то е непознато на учените, а неговите нищожни разме­ри от само няколко сантиметра.

Въ­преки, че още тогава получава името "етруска земеровка", дълги го­дини остава загадка за науката.

Еструската земеровка се приема за рядък вид и е защитена. В България се установява за първи път през 1985 година.

Разпространение

  • Северна Африка
  • Южна Европа
  • Близкия Изток
  • Азия – Южна и Югоизточна
  • Мадагаскар

Преди няколко години на остров Сардиния немска зоо­ложка е успяла да улови живи няколко от тези миниатюрни зверчета. Всяко от тях било дълго по 3 - 4 сантимет­ра, а на тегло едва достигало до 2.5 грама.

Черепът им е дълъг от 1 до 1.3 см. Снабдени са с дълго подвижно хоботче. Три такива зверчета свобод­но можели да се поставят в кибрите­на кутийка. По - малки от тези бозай­ници не са открити никъде другаде по нашата планета.

Улавянето на етруската земеровка е дала възможност да се разкрият някои удивителни неща от живота на този бозайник.

Еструска земеровкаЗа да може да живее, тя трябва непрекъснато да яде. Дъж­довни червеи, паяци, скакалци и бръмбари - това е нейната храна. Не рядко се нахвърля и върху дребни гу­щерчета.

Този чудноват бозайник изяжда денонощно два пъти повече храна, отколкото сам тежи. Той по­чти няма време да спи.

За да наме­ри, да улови и да изяде необходима­та храна, животното е почти в не­прекъснато движение. Ако обаче не намери храна, земеровката ляга, сви­ва се на кълбо и заспива дълбок сън. След около два часа тръгва отново на лов и ако пак не намери нищо, печалният му край е неизбежен.

Къде живее земеровкатаОще един световен рекорд при бозайниците е притежание на етру­ската земеровка.

Огромното количе­ство храна, която тя поема ден и нощ, изисква голяма жизнеспособ­ност. По тази причина нейното сър­це пулсира не колко да е, а 1300 в минута! Това е 20 пъти по - бързо от човешкото сър­це и 50 пъти от сърцето на слона. Наистина забележително!

Удивително е, но най - голямата наша пеперуда, голямото нощно пауново око е истински гигант в сравнение с този дребосък от бозайниците. Дори бръмбарът – рогач е далеч по – голям от еструската земеровка.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...