Назад до Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

  1. Уролитиаза при агнетата
  2. Етиология и патогенеза на Уролитиаза
  3. Клинични признаци при Уролитиаза
  4. Лечение и профилактика на Уролитиаза

Етиология и патогенеза на Уролитиаза

Причини за Уролитиаза при агнетатаОсновният фактор, който обуславя образуването на пикочния пясък, е високото съдържание на фосфор в концентрираните смески, които се използват при интензивното угояване на агнетата и шилетата.

Възникването на заболяването се подпомага от недостатъчното осигуряване на животните с вода за пиене. Освен това при този тип на хранене дажбите са с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на мазнини и мастноразтворими витамини.  

При храненето с тези смески настъпват рязко повишаване на съдържанието на фосфора в кръвния серум и усиленото му излъчване и повишаване на концентрацията му в урината (5 пъти по - голяма от нормалната), което благоприятства за утаяването му под формата на амониево - магнезиев фосфат.

Същевременно се установява, макар и по - слабо, повишаване на съдържанието на магнезия и слабо понижаване на съдържанието на калция в кръвния серум.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Kakvo da pravq
Shileto mi se nadulo
Анонимен
nisadir
д-р БауБау
До 1. Анонимен - Съветваме ви да извикате ветеринар, който да прегледа агнето. По принцип се дава диуретик, който стимулира отделянето на урина, но нека лекарят прецени на място какво е необходимо да се направи и при необходимост агнето трябва да се катетеризира. Не отлагайте !
Анонимен
какво да се даде на мъжка агне което не може да пикае
Виж още отзиви
Коментирай
loading...