Назад до Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

  1. Уролитиаза при агнетата
  2. Етиология и патогенеза на Уролитиаза
  3. Клинични признаци при Уролитиаза
  4. Лечение и профилактика на Уролитиаза

Лечение и профилактика на Уролитиаза

Лечение на Уролитиаза при агнетатаЛекуването започва с гладна диета в продължение на 2 денонощия, след което се дава очистително.

На болните животни се осигуряват сено, богато с калций и бедно на фосфор, и свободен достъп до вода. В продължение на 1 седмица ежедневно се дават 2 - 4 гр нишадър, готварска сол и калциеви соли в смеските.

За предотвратяване на Уролитиазата при интензивното угояване на агнета и шилета с концентрирани смески е необходимо преди всичко да се намали съдържанието на фосфора в дажбата.

Препоръчва се съдържанието на фосфора в смеските да не надвишава 0.25 - 0.30 %. За да се потисне образуването на пикочния пясък, увеличава се количеството на калция, който се явява като антагонист в метаболизма на фосфора. Потискащият ефект на калция е толкова по - голям, колкото по - ниско е съдържанието на фосфора и колкото съотношението между калция и фосфора в дажбата е по - голямо (не трябва да бъде по - малко от 2:1 до 3:1).

Рейтинг:

Отзиви

Kakvo da pravq
Shileto mi se nadulo
Анонимен
nisadir
д-р БауБау
До 1. Анонимен - Съветваме ви да извикате ветеринар, който да прегледа агнето. По принцип се дава диуретик, който стимулира отделянето на урина, но нека лекарят прецени на място какво е необходимо да се направи и при необходимост агнето трябва да се катетеризира. Не отлагайте !
Анонимен
какво да се даде на мъжка агне което не може да пикае
Коментирай
loading...