🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Вече можем да кандидатстваме и гласуваме за европейската награда НАТУРА 2000

За трета поредна година Европейската комисия даде старта на подаването на кандидатури за участие в конкурса за наградата "НАТУРА 2000". Срокът за изпращане на заявленията е до 1 декември 2015 година.

Наградата се връчва за водещи постижения в опазването на околната среда.

Тя може да се спечели от всеки, който взема участие в дейности, имащи общо с НАТУРА 2000 - национални и локални институции и органи, собственици и ползватели на земи, предприемачи, НПО, образователни институции и частни лица от 28-те страни членки на Европейския съюз.

Наградата „Натура 2000" се присъжда за най - високите постижения в областта на управлението и популяризирането на мрежата и нейните обекти, както и за увеличаване на осведомеността за Натура 2000 и нейните положителни страни за гражданите на ЕС. Ето защо, в допълнение към 5-те категории награди, "Наградата на европейските граждани" ще бъде дадена на кандидата, получил най - много на брой номинации чрез открито обществено гласуване на интернет сайта на Наградата.

Имената на победителите ще бъдат съобщени от комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела на празнична церемония в Брюксел през месец май 2016 година.

През 2014 година БДЗП (Българско дружество за защита на птиците) спечели Наградата "Натура 2000", която тогава се връчи за 1-ви път от Европейската комисия. БДЗП спечели в категория „Природозащита" относно дейностите по опазване на царския орел в Сакар планина.

Натура 2000 всъщност е мрежа от над 27 000 защитени територии, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони, с цел да се опази природното наследство на Стария континент и да се подобри състоянието му. Този приз е признание за големи постижения в управлението на зони от Натура 2000, което показва значението на тази мрежа за местното население и икономиката.

БДЗП работи над 20 години за опазване на царския орел в България и отличието "Натура 2000" от 2014 година е само една от няколкото международни награди. Останалите са: наградата на Renewables-Grid-Initiative, наградата на ЕС за най - добър проект по програма LIFE за 2014 година, наградата на Whitley Fund for Nature за 2014 година.

БДЗП продължава да работи активно за опазване на царския орел, като от 2013 година насам изпълнява проект с EVN България Електроразпределение за обезопасяване на надземните електропроводи, а от началото на септември тази година започна и нов проект за възстановяване на пасищата в районите, в които гнездят царските орли.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...