Назад до У нас

Застрашени от изчезване птици изоставиха яйцата си заради сърфисти в Поморийско езеро

След системното безпокойство на птиците, обитаващи островната част на Поморийско езеро, бе провален размножителния сезон на хиляди редки и защитени видове.

Причина за това са хората, практикуващи кайт-сърф и уинд-сърф в тази изключително важна защитена зона от нашето Черноморие.

(снимка: Зелени балкани)

Точно в деня, обявен за Ден на мрежата от защитени територии "НАТУРА 2000" - 21 май, са наблюдавани над 10 сърфиста, които карат съвсем близо до островното местообитание.

Освен това, един от сърфистите излиза на самия остров, което причинява многократно отлитане на птиците, оставящи яйцата си.

При наблюденията, проведени през следващите дни, става ясно, че птиците са изоставили напълно гнездата си, като по всяка вероятност става дума за хиляди яйца на редки и защитени видове.

Тези птици са безспорно важни не само за дивата природа на България, но и като малочислени ценни популации в световен мащаб. За съхраняване на местообитанията им непрестанни усилия полагат толкова български и световни природозащитни организации, чийто неуморен труд в крайна сметка бива потъпкан.

За повече информация: Димитър Попов - Зелени Балкани, тел.: 0885108712

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...