Назад до У нас

За първи път след 8 години чакане единствените брадати лешояди у нас ще имат поколение

Двойката брадати лешояди в Спасителния център за диви животни към природозащитното дружество Зелени балкани направи свое семейство.

След дълги години на чакане, напасване на характерите и възникване на симпатия между птиците, женската най - сетне е проявила благосклонност към мъжката половина от двойката.

Половата зрялост при тези птици настъпва на седмата или осмата година от тяхното отглеждане в плен. В нашия случай мъжкият е една година по - голям от женската. Ето защо той по - рано е проявил интерес към нея, но доскоро тя все още не се е чувствала готова.

Брадатите лешояди в България са изчезнали по нашите територии заради незаконния отстрел и отравянето на птиците. От 60-те години насам това е единствената двойка, която тепърва започва да се размножава и има шанс за отглеждане на свое малко.

От Зелени балкани припомнят историята на тези две птици. През 2007 година нашият спасителен център получава млада двойка лешояди от д-р Ханс Фрей, специализиран размножителен център Ричард Фауст в Австрия. Женската е от смесен произход, носейки в себе си европейски и азиатски гени. За съжаление мъжкият умира от гъбично заболяване само месец след пристигането си. Затова на следващата година от Австрия ни изпращат втори мъжки.

И тъй като брадатите лешояди са изключително придирчиви към партньора си, минават цели 8 години в чакане на момента, в който те създават свое семейство. Сега двойката дори подготвя общо гнездо във волиерата, претърпяла основен ремонт за подобряване условията за живот на двете птици.

След дълго чакания успех, с огромно удоволствие Зелени балкани изразяват благодарността си към своите колеги от VCF и ЕАЗА, както и най - вече към д-р Ханс Фрей и д-р Алекс Йопис.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...