🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Кучета

Защо кучешкият нос е физиологично влажен?

Независимо дали са по следите на кварталната котка или надушват бекона, който си приготвяте за закуска по носа на кучетата се отделя един тънък слой лигавица, който им помага да уловят ароматните химикали.

След това те облизват носа си, за да вземат тези ароматни химикали и да ги доставят до обонятелните жлези, които се намират в устата им.

Важен факт: Влажният нос охлажда тялото на кучето!

Навлажняването на носа е един от начините, чрез които кучетата могат да регулират температурата на тялото си и да се охлаждат. Кучетата нямат потни жлези, като хората и поради тази причина отделят потта от носовете си и от възглавничките на лапите си.

Това означава ли, че нещо не е наред с кучето, ако носът на кучето е топъл и сух?

Това не е задължително условие. Някои кучета имат по - сухи носове от други. Това може да се дължи на факта, че не облизват носа си толкова често или, че не отделят голямо количество лигавица. Важно е да знаете кое състояние е нормално за вашето куче.

Кога трябва да потърсите ветеринарна помощ?

Ако забележите някакъв необичаен секрет от носа на кучето е най - добре да отидете на ветеринар, защото това може да е признак на някакво болестно състояние.

Сух кучешки носЛигавицата, с която е покрит носа трябва да бъде прозрачна и тънка.

Ако нейният слой започне да става по - дебел и започнат да се образуват корички около ноздрите трябва незабавно да посетите ветеринар, защото това може да е признак за възпаление на горните дихателни пътища.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
0.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...