Назад до Кучета

Как да накараме кучето да спре да лае?

Прекомерното лаене на кучетата е много често срещан проблем, който причинява много неприятности на техните стопани.

Това дразни съседите и понякога може да се стигне дори до съдебни дела или физическа саморазправа.

В тази статия ще научите какво кара кучетата да лаят много. Ще получите съвети как да накарате кучето си бързо да спре да лае.

Лаенето е нещо напълно нормално за нашите четирикраки приятели. За тях това е начин на комуникация и защита, но проблема идва, когато лаят стане прекомерен. Намирането на причината за прекомерния лай е от ключово значение за справянето с този проблем.

Едни от най - честите случаи, в които кучето лае прекомерно са:

  • когато изпитва безпокойство или страх
  • при звънене на звънеца
  • когато му се играе
  • за да държи чужди хора далеч от имота ви
  • просто от скука

Един от най - радикалните начини за справяне с този проблем е посредством хирургическа процедура за премахване на гласните струни (колкото и странно да звучи!). В много държави тази процедура е забранена и България е една от тези държави (за наша радост). Това е доста крайна мярка, която обаче в някои места по света се смята за решение.

Причината е, че тази процедура носи рискове от засилено кървене, вторични инфекции, проблеми с дихателните пътища и др. Освен това посредством лая кучетата си комуникират и тази процедура ги лишава от основното средство за комуникация.

Основни грешки на стопаните

Най - често срещаната грешка е да започнете да крещите на кучето, за да го накарате да спре. За някои кучета това е обръщане на внимание от ваша страна, а всякакво обръщане на внимание е по - добре от никакво.

Как да се справим с прекомерното лаене?

Най - важно е да се върнете към основите етапи на дресировка и да научитe кучето си да идва при вас, когато го повикате. Започнете да правите това, когато сте сигурни, че кучето ще дойде при вас, когато го извикате, а не когато лае.

*Повече за командата на повикване: ТУК

Използвайте вкусни лакомства, за да постигнете положителни резултати. Винаги възнаграждавайте кучето си, когато то идва при вас след като го повикате.

След като отработите това, трябва да преминете към следващата стъпка, а тя е да извикате кучето при себе си, когато то лае. Когато то дойде при вас трябва да му обърнете положително внимание, като го погалите или му дадете вкусно лакомство.

Това ще намали напрежението му и ще накара кучето да спре да лае. Всеки път, когато кучето започне да лае го викайте при себе си и му давайте награда.

Дръжте кучето си далеч от места, където то лае обикновено или от ситуации, които го карат да лае. Ако например кучето лае прекалено при звънене на входната врата, премахнете звънеца. Не позволявайте на кучето си да лае, когато е навън и ако това се случи, незабавно го приберете вкъщи.

Подходящите упражнения са от ключово значение при решаването на поведенческите проблеми на кучетата. Упражненията дават на кучетата определени цели и им позволяват да регулират по - добре своите емоции.

Включете и други команди към обучението и ги практикувайте поне по 30 минути 2 пъти дневно. Повишената сърдечна честота на кучето подпомага производството на успокояващи седативни хормони, които намалят чувствително лая.

Как се успокоява кучеМоже да помогнете на кучето си да спре да лае и ако използвате едно специфично терапевтично докосване, наречено Tellington Touch. Най - ефективната площ за масажиране е тази зад ухото на кучето.

Задръжте леко ушната мида на любимеца си с палеца и показалеца и след това внимателно масажирайте основата на ухото.

Пробвайте този масаж, когато кучето е спокойно и ако то реагира добре изпробвайте масажа, когато започне да лае.

За успокояване на кучетата могат да се използват и редица хранителни добавки или медикаменти, които намаляват безпокойството. Те обикновено съдържат съставки като малатонин, жълт кантарион, валериан, лайка и Кава Кава. Трябва да внимавате, когато използвате такива средства и винаги да спазвате предписанията на етикетите.

Прекомерното лаене на кучето наистина може да бъде контролирано, особено когато сте наясно какво го причинява. Причините могат да бъдат различни, но в крайна сметка трябва да приемете, че това е нормалният начин за общуване при кучето и то просто има нужда да лае, когато това се налага.

Премахването на гласните струни е крайна мярка, която не е етична и логично е забранена в много държави. Най - добре е да се върнете към началните форми на обучение и да научите кучето си да идва при вас, когато го повикате.

Снимка: housesittingmagazine.com

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 8 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

17. Ц.Ц.

Към Н.Н. - Вие като какъв се интересувате от прекъсване на гласните струни на кучето на съседката ви? Как я диагностицирахте (съседката)? Поинтересувайте се малко повече за породите - например за Кавалер Кинг Чарлз. Това са кучета, които изпадат в депресия при липса на стопаните им. Ако имат и допълнителни заболявания както е в моя случай, не мисля, че каквато и да е дресировка би играла роля. И понеже аз съм в обратната ситуация - имам съсед - социопат, който не общува с никой и всичко го дразни, бих препоръчала да смените жилището вместо да тормозите съседите, защото разбираш ли кучето им лаело - каква изненада куче да лае!!!

16. Н.Н

Намразих кучетата покрай кучето на съседката. Не спира да лае, изтрещяло и то силно при всеки шум от входа. Собственицата му явно е доста неуравновесен човек и кучето явно го е страх и не е възпитаван и не може да се справи с кучето. Трябва да има психо тест за собствениците от държавата, не може всяко второ куку да има куче, за което не може да се грижи и тормози спокойствието на другите, така че съм за премахването на гласните струни или метод който е по-хуманен.

15.
С правилен подход и социализиране на кучето се решават проблемите с лаенето. Ако лае от страх, предолейте го с запознаване и привикване. Никога не предавайте вашето притеснение на кучето, като сменяте рязко посоката, вдигате го или го дърпате. С тези действия то приема за необходимо да визащити. С отклоняване на вниманието и привикване с команда кучето се контролира и постепено се постига желания ефект.
14. Веселина Маринова
Никога не бих премахнала гласните струни на кучето си това ужасно въпреки, че моето куче е порода пинчер.
13. д-р БауБау
До 12. Мария Асенова - може да използвате този метод, да, но имайте предвид, че ако кучето е над 1 година вероятно ще е нужно повече време за привикване към каквато и да е команда.
12. Мария Асенова
Здравейте, Моето куче е френски булдог и като цяло е много социално , освен когато се съберат по-голяма група, едри кучета ,които си играят без да и обръщат внимание. Тогава полудява и започва да тича след тях и да ги лае, което понякога поражда скарване с някое куче. Мога ли да използвам същия метод? Благодаря предварително!
11. Дарина Хъмова
Изрично е предвидено от Закона за защита на животните по чл.7 т.20 да се отстраняват гласните струни. Така че щом има нормативна забрана това в тази статия за премахването на гласните струни не важи. Кой нормален човек ще причини това на домашния си любимец.
10.
Никога не бих премахнала гласните струни на кучето си аз го обичам като дете как може дори да си го помислите Макар че и моето ми създава много проблеми когато го оставя само се скъсва да лае И започна да си имам проблеми с комшиите но никога не бих направила това защото го обичам като дете като член на семейството то е член на семейството
9. д-р БауБау
До 8. Павлина Блажева - ако кученцето е над година, обучението ще бъде по-трудно, но не и невъзможно. Добре е кученцето да се води на каишка и да го водите на места, където има по-малко кучета. Относно обучението. Команди, които може да започнете да прилагате са: - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0 - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE
8. Павлина Блажева
Имам Плачеща болонка,при среща с други кучета почва да лае до треперене.Живея в Испания когато срещам друго куче се чудя какво да направя или го вземам отдалеч на ръце.С хората е много привързан,как да постъпя
7. Nicolce
Какво е това?Да се премахнат гласните струни на кучето!Едно куче без лай не е куче.Защо си вземате куче след като не искате то да лае???Това е безумно.По-добре ако даден човек иска тишина и спокойствие,да не си взима куче.Защото кучената лаят.Лаят от радост,лаят от тъга...Все едно ако едно бебе плаче да премахнете гласните му струни!Да премахнеш гласните струни на бебе и на куче е равностойно.Разбирате ли?Ако в другият си живот сте куче,как ще се почувствате ако лудият ви стопанин ви махне гласните струни.Толкова стопани тъгуват,че след операция кучето им никога няма да лае,а вие го правите нарочно!!!
6.
Приятелката ми си взе пинчер и в началото то беше много послушно и кротко но после почна много да ме лае всеки път когато ходех у тях (много често) и според мен не трябва да му се дава награда когато лае защото ще му стане навик и ще го прави винаги
5. Lakis Georgieva
kycheto lae zashtoto e kyche,a kogato e prekaleno stopanina trqbva da si dade smetka kakvo e napravil ot tova kyche.vzimat se merki s vnimanie kum lubimeca.tova e vse edno da ostavish na proizvola edno dete da se ychi kak da jivee.
4.
Трябва да се опитаме да разберем кучето защо лае,а не да премахваме гласните му струни.Какво куче ще е ,ако не лае?Нека премахнат гласните струни на онзи стопанин дето подкрепя това нехуманно действие.В Канада като ходих и ми казаха, че там има такава практика и съм разочарована много от това.
3. ВИКТОРИЯ
според мен не трябва да даваме награда (лакомство),защото когато го направим и то ще почне да го прави постоянно. НАПРИМЕР: Когато му кажем СЕДНИ и то седне му даваме лакомство след това то просто ще свикне!
2. Секса
Аз на мойто му ги махнах и съм много доволен.Подкрепям с две ръце !!!
1. Маргарита Дойчинова
Що за нелепости - премахване на гласните струни на кучето!!!!!! не мога да си представя, че ще си вземеш любимец и ще го осакатиш!!!!!Моля Ви, не пишете подобни неща дори и като този в случая, че това е забранено, и то в специализиран сайт!!!!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...