Назад до Кучета

Защо малките кучета се заяждат с по - големите?

"Имам голямо куче, което не е агресивно, но много често е нападано от малки кучета, като Чихуахуа например. Защо малките кучета често се заяждат с големите кучета?"

Отговор: Макар и с малки рамзери, кучетата от дребни породи са си кучета и също реагират като такива. Те прекарват много време в ръцете на своите стопани и когато са на високо придобиват повече смелост да лаят по големите кучета, които се намират под тях.

Има няколко възможни причини, поради които малките кучета може да прекаляват със своята агресия, като се има в предвид размера им.Те са малки по размер, но със силен характер. Много от малките породи кучета са териери, малки разновидности на териери или смеска между други породи, които са подобни на териерите.

Тези породи са били развъждани за да предпазят домовете и хамбарите от гризачи. Това изисква тези кучета да бъдат безстрашни и често безразсъдни. Въпреки, че са сравнително малки на размери тези кучета не се притесняват да влизат в битка с по - големи кучета или диви животни.

Разбира се породата Чихуахуа няма нищо общо с териерите, но те са толерирани и подстрекавани от хората да поддържат своето его на "голямо" куче.

Собствениците на малки кучета трябва много добре да познават своите любимци. Често хората не наказват лошото поведение на своето малко куче, както това обикновено се случва при по - големите породи. Поради това, че те са толкова малки и фини, хората просто ги оставят да вършат каквото си искат.

Често когато са още малки, дребните породи не могат да се социализират добре, най - вече по вина на своите стопани и когато пораснат те не знаят как да общуват със заобикалящата ги среда. След време това може да доведе до катастрофални последици за кучето и неговия собственик.

Все пак ако гледаме обективно на нещата има много малки породи кучета, които са научени на обноски и се държат много добре. Също така има много случаи на малки кучета нападнати от големи. В повечето случаи те ги взимат за плячка, а не за кучета.

Стопаните трябва да се намесят и да не оставят ръмженето между кучетата да прераства в борба. В такива случаи обикновено обвиненията се стоварват върху голямото куче, въпреки, че е било предизвиквано от малкото.

Ако собственика на малкото куче не се впечатлява от лошото поведение на любимеца си и дори го поощрява това ще създава конфликтна ситуация всеки път, когато наблизо има и голямо куче.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...