Назад до Атрофия

Атрофия

  1. Атрофия
  2. Физиологична атрофия
  3. Патологична атрофия

Патологична атрофия

В зависимост от причините, които я обуславят, патологичната дистрофия може да бъде няколко вида:

Атрофия поради недостатъчно хранене

Недостатъчно хранене при животнитеМоже да засегне отделните органи или системи, когато е нарушено кръвоснабдяването им. Например при склероза на артериите в отделните органи се нарушава нормалното хранене и те атрофират.

При гладуване или при лошо усвояване на хранителните вещества поради разстройство в храносмилането настъпва обща атрофия. В този случай започва най - напред атрофирането на по - маловажните тъкани - на тлъстините под кожата, около сърцето и бъбреците и др. След тях атрофират мускулите, като сърцето и белите дробове се засягат най - късно и най - слабо.

Функционална атрофия

Като причина за този вид атрофия са отслабването и прекратяването на функцията на органа или тъканта. Това може да се получи при повреди или заболяване на нервите, водещи към органа, при което се нарушават проводимостта им атрофиката на органа.

Гипсова превръзка на заекНапример при парализа на лицевия нерв настъпва атрофия на съответната лицева мускулатура. В други случаи функционална атрофия може да се получи при бездействие на органа, без да са засегнати нервите.

Така при счупване на крайник се налага продължителното му фиксиране чрез гипсова превръзка. Инактивирането на такъв крайник за дълго време довежда до атрофиране на мускулатурата му.

Винаги когато един орган се заангажира недостатъчно в работа, стига се до неговото атрофиране в една или в друга степен.

Натискна (компресионна) атрофия

Компресионна атрофияНаблюдава се при постоянно или с прекъсване притискане на органите и тъканите от различни образувания в организма, като тумори, мехури, камъни, ексудати и др.

В тези случаи натиск изпитват кръвоносните съдове и нервите, в резултат на което се нарушават кръвообращението и храненето на органите и тъканите. Характерни в това отношение са атрофията на чернодробната и белодробната тъкан при образуването в тях на ехинококови мехури, атрофията на черепните кости при ценуроза при овцете, атрофията на бъбречния паренхим при образуването на бъбречни камъни в легенчето и др.

Нервно - хормонална атрофия

Атрофия при птициПоявява се при нарушаване функцията на жлезите с вътрешна секреция: хипофиза, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези и др.

При нарушена функция на хипофизата атрофията засяга всички органи, а при отстраняване на половите жлези, например при петлите атрофират гребенът и менгушите.

Кахексия

Това е атрофия, която обхваща целия организъм и се характеризира с пълно изтощаване на животните. Кахексията се развива при тежки и хронични заразни болести (Паратуберкулоза), при злокачествени тумори, при хронично отравяне с живак, олово и др.

КахексияПри нея напълно се атрофират подкожната тлъстинна тъкан, паренхимните органи и мускулите, а кожата изгубва еластичността си и става суха. Наред с това силно намалява количеството на еритроцитите, на хемоглобина и на кръвните белтъчини.

Обикновено атрофията е възвратим процес. След като престанат да действат причините, които са я предизвикали, напълно се възстановяват обемът и функцията на засегнатите органи.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...