Назад до Елен, Благороден елен

Елен, Благороден елен

Биология и поведение на Благородния елен

Биология на еленПо - величествено животно едва ли може да се срещне из нашите гори. Какво ли в него не е великолепно и очарователно! Тяло­то му е очертано в хармонич­ни и съразмерни линии.

Главата на мъжкия е украсена с величествени рога. Гърдите са му мощно разши­рени, а раменете му подсказват за отличното му умение да бяга и да скача. Влажната муцуна, тръпнещите ноздри и необикновено изрази­телните очи често са били обект за художници и скулптори. И като за­вършек цялото тяло стои върху здрави, високи и винаги нервно по­тръпващи крака.

Кога­то е подплашен, той ловко прескача препятствия над 2 метра и то не как да е, а с плавни елегантни скокове. Отличен плувец, той с лекота пре­плува реки и езера.

С какво се храни благородния елен?

Какво яде еленаЕлените са животни, които са най - активни привечер и през нощта. Предпочитат горите с обилна растителност.  Обикновено се хранят с растителна храна, трева, листа, коренища и др.

Най - трудният период за тях е през зимата, когато намирането на храна се оказва голям проблем. В случаите, когато не успеят да намерят храна използват запасите, които са натрупали през лятото и есента.

Колко са големи рогата на елена?

Елени без рогаКолко са големи рогата на еленаЕленови рога - трофейРевът на еленаСамо мъжкият елен (рогач) е удостоен с честта да носи рога. Женският елен (ко­шута) няма такава украса.

Израстването на рогата е резул­тат на едно своеобразно костно - кож­но излъчване. Те са плътни рогови образувания, закрепени върху мал­ки костни израстъци на челните кос­ти от черепа. Рогата за първи път порастват при малките рогачи още когато те са на две години.

От края на февруари до началото на април те за първи път падат. Това опадване на рогата после се повтаря перио­дично всяка година и то все по съ­щото време. Оголените предни кости веднага се покриват с желатиноподобно вещество, което на въздуха бързо се втвърдява. Тази все още ме­ка материя на бъдещите твърди ро­га се покрива отгоре с мъхеста ци­па.

Израстването на новите рога за­вършва след 2 - 3 месеца. За да ги освободи от мъхестата обвивка, ро­гачът ги търка продължително в ко­рата на дърветата, от което потъм­няват.

Рогата при тригодишните рога­чи израстват вече с два клона на вър­ха. След всяко годишно опадване те израстват с по още един клон. Това продължава до 8-годишна възраст, след което разклонението вече не за­виси от възрастта. При най - старите рогачи рогата престават да се сме­нят всяка година и не рядко те уми­рат с тях на главата.

Най - големите рекордни размери на рогата при благородния елен до­стигат около 1.6 м на дължина и до 70 килограма.

Максималното число на клоно­вете може да достигне до 33 на всеки рог.

Най - добре развитите еленови ро­га (но не и най - големите и най - теж­ки) са широки, дебели и са украсени с разнообразни перли и шипове. Те­зи ловни трофеи имат голяма стой­ност и се излагат на различни из­ложби.

Рогата опадват всяка година, към края на зимата.

Ревът на елена

Могъщият еленски рев с тътен оглася смълчаната есен­на гора. С него еленът подканва съперниците си да си премерят силите. Придош­лите кошути за­напред ше бъдат с победителя.

Размножителен период

Размножителен период при еленаРогачите водят ожесточени борби за женската кошута. Използвайки своите рога за "оръжие" те водят целодневни битки, през които дори не се хранят.

Рядко се стига до сериозно нараняване тъй като структурата на рогата им води само до тяхното заклещване. Именно в това се състоят и борбите между тях - бутане и заклещване на рогата.

Първите дни след раждането малкото еленче остава в скривалище със своята майка. Тя остава при него само за да го накърми. През останалото време тя ходи на паша и да търси храна.

Еленчето не се отделя от майка си до раждането на следващото еленче (обикновено на следващата година).

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - да, обикновено не достигат, но точно затова в статията е описано, че се касае за "рекордни случаи".
1. Анонимен
ima nqkakva greshka v kilogramite na elenskute roga,nqma roga koito da tejat 70kg
Виж още отзиви
Коментирай
loading...