🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Инфекциозни / Заразни болести

Заразни болести - Диви животни

Заразните болести са широко разпространени сред животните. Характерно за тези заболявания е бързото им разпространение, като в някои случаи за кратко време болестта може да обхване цели райони, страни и даже континенти (Шап, Чума и др.).

Причинителите на заразните болести са много малки микроорганизми - някои (на Антракса, Туберкулозата, Бруцелозата и др.) видими с микроскоп, а други - вируси (на Чумата, Шапа и др.) - са толкова малки, че не се виждат и с обикновен микроскоп.

Животните се заразяват по различни начини - чрез поемане на микроба или вируса през устата, чрез вдишване, през кожата, през лигавите ципи на очите, чрез половия акт или чрез кръвосмучещи паразити (мухи, кърлежи, комари и др.) в зависимост от болестта.

Източник на заразата са обикновено болните животни, които със своите секрети и екскрети изхвърлят възбудителя на болестта във външната среда и замърсяват храната, водата и други предмети, откъдето се заразяват намиращите се в контакт с тях животни.

Труповете на умрели, от заразна болест животни са едни от най - опасните източници за заразяване на здравите. Възбудителите на много от заразните болести са слабо устойчиви във външната среда.

Слънчевата светлина, продължителното изсушаване, ниските температури и други фактори бързо ги увреждат и убиват. Възбудителите на други болести обаче (Антракс), попаднали във външната среда (почвата), могат да се запазят с десетки години и създават огнища за заразяване на животните.

Причинителите на заразните болести (микробите и вирусите) се локализират и увреждат различни органи (далак, черен дроб, мозък, бъбрек и др.) или системи (кръвоносна, лимфна) на животните и увреждат целия организъм чрез продуктите на своята жизнедеятелност.

Обикновено заразните болести протичат остро, с тежки признаци и при голяма смъртност (Антракс, Чума и др.). Преболедувалите животни изграждат имунитет и втори път вече не заболяват от същата болест.

Някои болести (Туберкулоза, Бруцелоза и др.) протичат хронично - заразените боледуват продължително време, изтощават се, често завършват със смърт, като през това време са опасен източник за заразяване на здравите.

Човек може да се заразява чрез консумация на месо и мляко от болни животни или при работа (дране и други манипулации) с болни или трупове на умрели от заразна болест. Това става най - често, когато по ръцете има раничка, през която прониква инфекцията.

Филтри
1 статии
Дата ↓
Дата ↓Дата ↑Най-коментираниНай-четени
Подреди по:
На страница по:
loading...