Назад до Кучета

Добра идея ли е да осиновим две кученца едновременно?

Когато е дошъл моментът да си вземат куче, доста хора обмислят решението да си осиновят две кученца едновременно.

Основният мотив за това обикновено е фактът, че когато животните са две, те ще могат да си правят компания и да си играят, дори и в отсъствието на стопанина си.

Ако все пак имате колебания относно това кое е по - добре: да вземете едно или две кученца, както и дали да бъдат от едно и също котило или от различни котила, вижте нашите съвети.

Не препоръчваме отглеждането на две кученца едновременно

Разходите през първата година на кучето са доста по - големи. Тогава трябва да се поставят повечето ваксини, закупуват се каишки, играчки, клетка за пренасяне.

Освен това при малките кученца по - често се налага да се посещава ветеринарен лекар, тъй като с палавите си игри често се забъркват в неприятности.

Умножете всичко това по 2 и ще ви стане ясно, че всички тези разходи биха могли да се отразят сериозно на бюджета ви.

Друг основен проблем - времето

Отглеждането на малки кученца е сериозен ангажимент. Трябва да им отделяте много време за социализация – разходки в парка, запознанства с други кучета и хора, обучение.

Ако имате възможност, е добре да ги запишете в обучителни класове, където за тях ще се грижат професионалисти. Кучетата, които не са подходящо социализирани в ранна възраст, е много вероятно да проявяват агресия, когато пораснат.

Ако имате 2 кученца ще трябва да отделяте 2 пъти повече време, за да им осигурите социализацията и обучението, които заслужават.

Ако все пак си вземете две кученца?

Ако смятате, че може да отделите необходимите пари и време за отглеждане на 2 кученца, е по - добре те да бъдат от различни котила.

Кучетата от едно котило, особено ако са от един пол, често проявяват проблемно поведение, свързано с доминация.

Селекционерите често разделят породистите кученца в различни домове, за да могат те да израснат свободни от тормоза на своите братя и сестри. Разбира се, дори и да са от различни котила, трябва да обръщате внимание на всяко едно поотделно, за да им изградите здрава връзка с хората, а не само помежду им.

Нашият съвет

Добра алтернатива е да осиновите едновременно малко кученце и добре социализирано и обучено възрастно куче. Тази комбинация има много предимства.

Възрастните кучета изискват по - малко разходи, особено когато става въпрос за посещения при ветеринарния лекар.

Възрастното куче също така може да окаже много положително влияние върху малкото куче. Трябва обаче първо да вземете голямото куче и да му дадете месец-два, за да се адаптира, преди да вземете малко кученце.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...