Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №8. Научете кучето да не закача определени неща

Командата "ОСТАВИ" се използва, за да се предотврати кучето да вземе в устата си нещо, което не трябва. Това ще Ви помогне да командвате кучето да не докосва например детски играчки, мръсна тъкан или стотици други неща, които кучето се опитва да вдигне и дъвче.

Тази команда може да предотврати кучето Ви да не яде нещо, което може да се окаже вредно за него. Това е сравнително лесна команда, ето как да я практикувате:

Какво ви е необходимо ?

Всичко от което се нуждаете, за да научите кучето си на тази команда е една шепа лакомства и тих район. Ако водите обучението с кликер, ще се нуждаете и от кликера си.

Поддържайте кратки тренировъчни сесии:

Всяка тренировка трябва да е не повече 5 минути. Ако тренировките са прекалено дълги, кучето ще се разочарова и ще започне да прави грешки.

Покажете на кучето си лакомството и издайте командата:

За да започнете вземете лакомство в ръката си и се убедете, че кучето го е видяло. Веднага след като се позаинтересува от лакомството му дайте команда да го остави и затворете ръката си, така че кучето да не може да го вземе от Вас.

Отначало повечето кучета ще залепят носа си за ръката Ви и евентуално ще Ви хапе леко или ще бутат ръката Ви в опит да достигнат до лакомството. Веднага след като кучето престане да прави това и се отдръпне малко го похвалете или щракнете с кликера и му дайте лакомството.

Лакомството, което му давате трябва да бъде различно от това, което сте му казали да остави. Много е важно да криете лакомството винаги, когато сте още в началните фази на обучението. Ако случайно позволите на кучето да стигне до лакомството преди да сте го похвалили или кликнали с кликера, това ще го накара следващият път още по - силно да се опитва да стигне до лакомството.

Една - две грешки няма да направят голяма разлика, но ако кучето се добира до лакомствата преди да е завършено упражнението, това ще доведе до много по - продължителен период на обучение.

Увеличаване на времето и разстоянието:

Когато кучето свикне да се отдръпва от ръката Ви можете да направите нещата малко по - трудни, като увеличите времето, което то трябва да чака, за да получи лакомството си.

В началото трябва да му давате лакомството веднага след като се отдръпне от ръката Ви. Бавно започнете да увеличавате времето с по няколко секунди, докато не станат няколко минути, в които кучето ви търпеливо чака да си получи лакомството. След това може да пробвате да оставите лакомството на земята до Вас, така че ако кучето се спусне върху него да го покриете с ръка.

С напредването на обучението можете да оставите лакомството до кучето и то търпеливо ще чака да му дадете команда кога може да го вземе. Скоро ще можете да командвате кучето си да остави лакомството на пода и от другия край на стаята.

Практика с други предмети:

След като кучето Ви е усвоило командата "ОСТАВИ", посредством лакомствата, можете да започнете да практикувате и с други предмети. Поставете например някаква играчка в близост до кучето и му кажете да я остави. След като то се отдръпне малко от нея го похвалете и му дайте лакомство.

Продължавайте да се упражнявате и с други предмети. След време кучето ще се научи да пуска всеки предмет, когато му зададете командата да го остави.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. София
И на мен ми харесва много и ми е от полза за моя джак ръсел, благодаря
1. Мариела
Страницата е чудесна! Имам хъски от 10 год, а сега и каракачанче - на 6 мес , но научих доста интересни неща, които не съм знаела! Продължавайте в същия дух
Виж още отзиви
Коментирай
loading...