Назад до Гана при кучето

Гана при кучето

Клинични признаци на Гана при кучето

Инкубационният период при естествени условия се движи между 3 и 10 дни, но тъй като продромалният период в много от случаите е с различна продължителност и трудно разграничим, на практика може да се наблюдават и случаи на удължен инкубационен период до 3 седмици. При изкуствено заразяване той е от 2 до 5 дни.

Болестта протича предимно остро, но се наблюдават както случаи на свръхостро, така и на подостро и хронично протичане.

След проникване през входната врата вирусът бързо нахлува чрез кръвта в почти всички вътрешни органи, като още след втория ден от заразяването се доказва в тонзилите, лимфните възли на шията, мезентериалните и медиастиналните лимфни възли, далака, черния дроб, бъбреците, костния мозък и ЦНС.

Първите клинични признаци са твърде неспецифични за ориентиране към диагнозата и се отнасят до влошено общо състояние, отпадналост, повишаване на температурата до 40-41°С (като след няколко дни може да се нормализира и отново да се повиши, а преди смъртта да падне под нормата), изчезване на апетита и моментни потрепвания на цялото тяло. След два дни от изявата на първите признаци симптоматиката се отразява в две фази: виремична и усложнена.

Клиника при ГанаКлинични признаци при ГанаГана при кучетатаПрез виремичната фаза на фона на обща депресия, сълзотечение, повръщане, диария и кожни изриви се отразяват в динамика следните специфични признаци: конюнктивит и ринит с катарални изтечения в началото, преминаващи постепенно в пенести гнойни.

Конюнктивитът може да се усложни с кератит, язви на роговицата и да доведе до трайни промени в очите, включително и до ослепяване. Очните изтечения може да предизвикат опадане на космите в подочната област и крустозно възпаление на клепачните ръбове до пълното им притваряне.

Тази форма на болестта може да завърши със смърт или след няколко дни да премине във фазата на усложненията, която може да продължи до 40-ия ден (в три клинични форми) с преобладаване на чревните, белодробните или на енцефалитните симптоми.

При най - голям брой от болните животни се наблюдават признаците на чревния тип, който се характеризира с остър или подостър гастроентерит с воднисти светли изпражнения, примесени често с кръв.

Пневмоничният тип се характеризира с белодробни симптоми, между които суха кашлица, причинена сякаш от заседнала кост в глътката. След края на първата седмица в тези случаи може да се установят признаци на бронхопневмония.

Енцефалитният тип се характеризира с конвулсивни и паралитични симптоми. Този тип на протичане на болестта се описва от различните автори като нервна форма на Ганата.

При нея се наблюдават епилептични гърчове, спазми на дъвкателната мускулатура, некоординирани движения, нарушаване на съзнанието или неволни дефекации.

Пристъпите продължават по няколко минути, може да се повторят през различни интервали и времетраенето им може да има различна продължителност. Накрая обикновено такива животни завършват с пълна атаксия и смърт, но в някои случаи може да оздравеят от болестта, оставайки с неизлечими дефекти.

Причините за преобладаващото проявление на чревната, белодробната или енцефалитната симптоматика в отделните епизоотии и при отделни животни не са напълно изяснени.

Допуска се, че определени токсични субстанции (отделени в организма при развитието на болестта), намесата на вторични инфекции от резидентната микрофлора или различията в патогенните свойства на отделни щамове на вируса може да бъдат причина за преобладаването на една или друга симптоматика.

При Ганата при кучетата са описвани и други клинични форми, които са наблюдавани при някои епизоотии, но тяхната непосредствена връзка с това заболяване не е задължителна.

Как протича ганатаФорми на ГанаЕдна от тези клинични форми, известни под името Hard pad disease, се характеризира с втвърдяване на лапите (А) и на муцуната (В) на болните кучета.

При прегледа на животни с такава клиника се установява, че плантарните възглавнички на крайниците са твърди като дърво и гладки, особено по периферията. Ноздрите също са твърди с наличие на крусти по тях.

Често втвърдяването започва от ноздрите и по - късно се явява и по лапичките на краката. То се установява лесно при латерална палпация. Едновременно с тези изменения може да се установят и инкрустации по корема.

Тази форма се среща при възрастните кучета, непроявяващи катарални признаци, и завършва в над 90% от случаите със смърт за 15-20 дни и се възприема като "Дисеминиран енцефалит".

Друга хронична клинична форма е описана като "Инфекциозна кератоза". Тя се характеризира главно с едем на тонзилите, аденит на шийните лимфни възли, с не много висока температура (при която има перзистираща кашлица), изтечения от очите с често проявена фотофобия и развой на миокардит.

Тези и другите описани от различни изследователи клинични форми, както и случаите на доказани асоциирани инфекции от причинителите на Ганата, от една страна, и на Вирусния хепатит и Токсоплазмозата, от друга, или случаите на усложнения, дължащи се на пастьорели, микоплазми и други резидентни микроорганизми, усложняват клиничната картина и затрудняват още повече диагностирането.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

9. Ади
Аделина здравейте, Бих искала да разбера доктора и клиниката, която е излекувала вашият домашен Любимец?
8. Аделина
Здравейте, Имаме женско куче на около 1,5г. болно от гана. Започваме четвърта седмица лечение под лекарско наблюдение. Първите три дни от лечението включваше руски серум с готови антитела, широкоспектърен антибиотик, комплекс витамини за укрепване, препарат за сваляне на температурата (41 градуса като по учебник)- всичко инжекционно. Сега продължаваме с антибиотик на таблетки, невробекс, витамини и пробиотици в храната, сироп Бронхолитин за калшлицата, промиване на ноздрите и очите с физиологичен разтвор. Кучето мина през всички описани симптоми - 1во отпадналост със загуба на апетит и нервни потрепвания, тресене на глава - веднага отидохме при лекар. 2ро: В началото на лечението се появи диарията, а на втората седмица от лечението 3то: сълзенето от очите, гнойни секрети от носа, последвани от сухата кашлица. Сега в четвъртата седмица от лечението, кучето се храни само, диария няма, секретитите от очите спряха, секретите от носа намаляват и се изчистват (стават прозрачни), кашлицата намалява, нервни потрепвания не се наблюдават, но лимфните възли остават надути. Въпрос: Колко време приблизително (на база други случаи в практиката) ще е необходимо кучето да се възстанови, и колко време трябва да е под карантина, тъй като в двора отглеждаме две от дъщерите и които са на 5 мес. със всички ваксини, но към момента ги държим отделени. Относно дезинфекцията - поливам с белина всички места в двора къде се изхожда кучето и физически почиствам когато това е възможно. Отделно пръскам с дезифектант навсякъде където се сетя - Това достатъчно лие да не се заразят малките. Въобще моля за идеи как да продължим с възстановителната програма за майката и как да предпазим малките. Благодаря Ви предварително!
7. д-р БауБау
До 6. - прогнозата много зависи от това в кой стадий е хванато заболяването. Колкото по-рано се разбере, толкова шансовете за благоприятен изход се увеличават. Най-лоша е прогнозата, когато болестта премине в енцефалитен стадий с проява на симптоми от страна на нервната система.
6.
Винаги ли завършва със смърт? Взехме белгииска овчарка и веднага я ваксинирахме, на 70 дни е. Но се разболя .
5. д-р БауБау
До 4. Миглена - добре е да изчакате месец-два, през което да направите няколко щателни дезинфекции. Както е описано и в статията: "Обикновените дезинфекционни средства (2% натриева основа, 5% формални и крезоловите препарати или хлорната вар и 20%-овото варно мляко) го разрушават за кратко време.
4. Миглена
Здравейте, След колко време може да вземем ново кученце, като се има предвид, че предишното е починало от Гана:( Благодаря
3. д-р БауБау
До 2. - за съжаление, както и при хората, ваксините не създават 100%-ва защита и понякога са "нож с две остриета".
2.
Нали затова слагаме тези ваксини
1.
И май като заключение, е че тая ужасна болест представлява унищожаване на целия организъм на кученцето!? :((
Виж още отзиви
Коментирай
loading...