Назад до Гана при кучето

Гана при кучето

Профилактика на Гана при кучето

Профилактичните мерки срещу Ганата се основават освен на общите противоепизоотични правила (създаване на добри условия на хранене и отглеждане) още и на средствата, с които се създава невъзприемчивост към болестта - серуми и ваксини.

Използването на хиперимунни серуми е ограничено поради тяхното кратковременно действие. Те създават имунитет веднага след прилагането им, имат предпазно действие и тогава, когато животните се намират в инкубационен период, но ефектът им продължава само 10-14 дни и поради това се използват при животни, съмнителни за заразяване или при посещения на изложби и места, където има голяма опасност от заразяване.

Ваксините, които се използват в съвременната практика, са високоимуногенни, създават стабилен и продължителен (над 1 година) имунитет и се понасят много добре без инциденти от ваксинираните животни.

Съществуват няколко вида ваксини: инактивирани (убити), атенуирани (отслабени), моновалентни (само срещу гана от един щам на вируса), поливалентни (срещу няколко заболявания) и хетероложни, изготвени от друг тип вирус (какъвто е случаят с ваксината срещу дребна шарка при човека).

Инактивираните ваксини изграждат имунитет след 14 дни от ваксинацията и го поддържат до една година. Атенуираните ваксини (по - специално авианизираната ваксина) изграждат бързо имунитет още 24 h след ваксинацията и имунната защита продължава 2 години.

Хетероложната ваксина от вируса на дребната шарка при хората е получена след намножаване на вируса на Edmonston в тъканни култури и без да е инактивиран.

Профилактика на ГанаТази ваксина има предимства при ваксинация на кучета бозайничета, защото коластрените антитела не неутрализират ваксиналния вирус и при това имунизационният процес не се нарушава.

При ваксинация на малките кученца с тривалентна ваксина срещу гана, хепатит и лептоспироза (или с друга поливалентна ваксина) първата ваксинация трябва да се извършва не по-рано от 7 седмици след раждането.

Преди навършване на 7 седмици се препоръчва ваксинирането на само на кученца, незабозавали коластра.

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

9. Ади
Аделина здравейте, Бих искала да разбера доктора и клиниката, която е излекувала вашият домашен Любимец?
8. Аделина
Здравейте, Имаме женско куче на около 1,5г. болно от гана. Започваме четвърта седмица лечение под лекарско наблюдение. Първите три дни от лечението включваше руски серум с готови антитела, широкоспектърен антибиотик, комплекс витамини за укрепване, препарат за сваляне на температурата (41 градуса като по учебник)- всичко инжекционно. Сега продължаваме с антибиотик на таблетки, невробекс, витамини и пробиотици в храната, сироп Бронхолитин за калшлицата, промиване на ноздрите и очите с физиологичен разтвор. Кучето мина през всички описани симптоми - 1во отпадналост със загуба на апетит и нервни потрепвания, тресене на глава - веднага отидохме при лекар. 2ро: В началото на лечението се появи диарията, а на втората седмица от лечението 3то: сълзенето от очите, гнойни секрети от носа, последвани от сухата кашлица. Сега в четвъртата седмица от лечението, кучето се храни само, диария няма, секретитите от очите спряха, секретите от носа намаляват и се изчистват (стават прозрачни), кашлицата намалява, нервни потрепвания не се наблюдават, но лимфните възли остават надути. Въпрос: Колко време приблизително (на база други случаи в практиката) ще е необходимо кучето да се възстанови, и колко време трябва да е под карантина, тъй като в двора отглеждаме две от дъщерите и които са на 5 мес. със всички ваксини, но към момента ги държим отделени. Относно дезинфекцията - поливам с белина всички места в двора къде се изхожда кучето и физически почиствам когато това е възможно. Отделно пръскам с дезифектант навсякъде където се сетя - Това достатъчно лие да не се заразят малките. Въобще моля за идеи как да продължим с възстановителната програма за майката и как да предпазим малките. Благодаря Ви предварително!
7. д-р БауБау
До 6. - прогнозата много зависи от това в кой стадий е хванато заболяването. Колкото по-рано се разбере, толкова шансовете за благоприятен изход се увеличават. Най-лоша е прогнозата, когато болестта премине в енцефалитен стадий с проява на симптоми от страна на нервната система.
6.
Винаги ли завършва със смърт? Взехме белгииска овчарка и веднага я ваксинирахме, на 70 дни е. Но се разболя .
5. д-р БауБау
До 4. Миглена - добре е да изчакате месец-два, през което да направите няколко щателни дезинфекции. Както е описано и в статията: "Обикновените дезинфекционни средства (2% натриева основа, 5% формални и крезоловите препарати или хлорната вар и 20%-овото варно мляко) го разрушават за кратко време.
4. Миглена
Здравейте, След колко време може да вземем ново кученце, като се има предвид, че предишното е починало от Гана:( Благодаря
3. д-р БауБау
До 2. - за съжаление, както и при хората, ваксините не създават 100%-ва защита и понякога са "нож с две остриета".
2.
Нали затова слагаме тези ваксини
1.
И май като заключение, е че тая ужасна болест представлява унищожаване на целия организъм на кученцето!? :((
Виж още отзиви
Коментирай
loading...