Назад до Диви животни

Хипопотам

  • Лат. Hippopotamus amphibious
  • Семейство Хипопотами
  • Разред Чифтокопитни

Къде живее хипопотамът? "В река Гамбия, а също така и в мно­го други реки из тази страна, освен водните змии и разни други живот­ни се среща едно животно - хипопо­там, което много прилича на мор­ска крава и живее както на сухо, та­ка и във водата, като и на двете места се чувства в стихията си.

Формата на хипопотама е следната: има голямо туловище като на крава, къси крака, нарязани стъпала и конска глава с два големи зъба като на глиган. Те са много големи и аз съм виждал зъби, дълги по две педи, а понякога и пове­че. Когато излезе от водата, това животно обикаля по бреговете на реката нагоре по течението като обикновено четириного..."
(Л. де Кадамосто, 1455 г.)

Разпространение

Най – честото местообитание на хипопотама е Африка. "Единственият враг на хипопо­тама е човекът. Когато примитив­но въоръжените хора го ловели само заради собственото си препитание, нормалното потомство на животните попълвало всички естествени загуби. Но от огнестрелното оръжие няма спасение за никого. Без закони за защита, в краен случай без стро­го ограничение на лова, в недалечно­то бъдеще ще бъдат избити всички хипопотами."
(X. Зилман, 1972 г.)

Разпространенение на хипопотамаМакар и тромав на вид понякога хипопотамът пра­ви големи прехо­ди. Известният хипопотам Хуберт към 1940 г. е пропътувал Южно­африканския съюз, като за 2.5 години е изминал около 1600 км.

Хипопотамите от кратера Нгороигоро в Танзания често са правели дълги преходи по местната планина, за да се доберат до езерата.

Биология и поведение

Из реките и езерата южно от Сахара живее едно огромно дебелокожо жи­вотно. За разлика от слона то е така грозно, че нерядко го оприличават на  някакво  "кошмарно  видение".

Главата му е с широка муцуна и огромна уста, разцепена чак до уши­те. Когато я отвори, отваря се като че ли цяла бездна. В нея може да се побере даже една от малките дърве­ни лодки на местните жители.

Зъби на хипопотамЧетири огромни кучешки зъба до 70 сантиметра дълги, остри резци и масив­ни кътници описват отвътре тази огромна уста.

Тя е може би и най - за­бележителната особеност на хипо­потама, познат още под името "речна свиня" или "речен кон".

Черното тяло на този гигант, по­някога надминаващо 4 метра на дължина и тежащо над 3 тона, най - често може да се види излегнато по пясъците на африканските равни­ни край реки и езера. Хипопотамът е кротко животно, което при най - малък шум се плаши и бърза да се скрие във водата.

Деня то прекарва на хлад из папирусовите храсти, а при­вечер излиза на брега и тръгва да търси храна. Строг вегетарианец, той пасе цяла нощ и поглъща огром­но количество растителност. Над 50 килограма  е  неговата денонощна дажба.

Хипопотамът има и друга забе­лежителност. Неговият храносмила­телен канал е по - дълъг дори от този на слона. Стомахът му е разделен на 3 големи и 11 по - малки камери, които подобно на химиче­ски комбинат преработват погълна­тата храна.

Една от честите пози на хипопо­тама е със зее­ща уста. Поради изядените расти­телни храни, при смилането им се отделят мно­го газове и не всички успяват да се отделят.

Хипопотамите предпочитат бо­гати на расти­телност плитки блата, за да стъпят на някоя плитчина. Там те могат да прекарат целия ден - при нажеже­ния от тропичен зной въздух та­кава прохладна баня не трябва да бъде кратка.

Бебе хипопотамНовороденото хипопотамче е дъл­го около метър и тежи към 45 - 50 кг. Оше от първите дни на своето раждане то послушно следва майка си на сушата и във водата.

За неговото крехко месце има много кандидати като леопарди, хиенови кучета, хиени, крокодили, ловци и др.

Любопитно

Хипопотам - джуджеОсвен големият мощен хипопотам, днес същестува и по - малък екземпляр, който се означава като "Хипопотам - джудже" (Choeropsis  liberiensis).

Той тежи едва 250 кг на ръст е дълъг 1.50 м. Оби­тава влажните гори и често се крие във водата. Среща се по - рядко в някои ограничени области на Западна Африка. От него съществуват само няколко стотин броя и затова е вписан в международната "Червена книга".

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...