Назад до Диви животни

Таралеж

 1. Таралеж
 2. Как да определим пола на таралежа?
 • Лат. Erinaceus europeus
 • Семейство Таралежови
 • Разред Насекомоядни

С какво е известен таралежът? Всеки вероятно ще отговори: "С бодливото си тяло". Това е вярно.

Той е единстве­ното бодливо животно в нашата жи­ва природа и защитното му облекло няма равно на себе си. Но не само с това е забележителен този бодлив приятел.

Разпространение

 • Европа
 • Сибир
 • Западна Азия
 • Корея
 • Монголия
 • Китай
 • Япония

Биология и поведение

Този бодливец е единственият бозайник у нас, който не се страхува от змиите, смело ги напада и изяжда. Дори една усойница или пепелянка не е про­блем за него.

Таралеж на кълбоЗмия разкъсана от таралежВърви бавно, ся­каш нещо мисли и непрестанно души с острата си муцунка по земята. Изведнъж, когато пред него се подаде страшна змийска глава с отровни зъби, той не се смущава ни най - малко.

Приближава се и по­душва змията, а после изведнъж се свива. Змията мълниеносно атаку­ва, но нейните зъби намират бодли­те. Таралежът подава муцунка и пак приближава до змията.

Нова атака на отровните зъби, но пак безус­пешно. Сега вече "бодливият рицар" се хвърля напред и захапва главата на своя неприятел. Змията бързо се раз­вива и нанася удар след удар по бод­лите.

Тялото й се раздира от остри­те игли, движенията стават все по - бавни и накрая престават. Тарале­жът вече е прегризал страшната гла­ва и спокойно започва да се храни с мъртвата змия.

Ако в такава битка той бъде уха­пан по някое незащитено от бодли­те място, това не е фатално. Тарале­жът издържа многократно повече на змийска отрова, отколкото всички други наши животни. Изядените от него отровни змии с нищо не вредят на неговия изключителен органи­зъм. Срещата между таралеж и пепе­лянка почти ви­наги завършва с негова победа, тъй като таралежът при­тежава относите­лен имунитет към змийските отрови.

Не само на змийска отрова из­държа таралежът. Той се храни и с отровни насекоми, които са смърто­носни за другите животни. Дори различни химични отрови не винаги са опасни за него.

Таралеж без бодлиКак се гледа таралежДруга забележителност на тара­лежа е, че той се ражда без бодли. Няколко часа след като се роди, по неговата гола кожа се появяват мал­ки пъпчици, които не след дълго се разпукват и от тях се подават иглички. След още няколко часа те се втвърдяват и вече по нищо не се рaзличават от бодлите на своите родители.

Таралежчетата се раждат слепи и голи. Още от бебешка възраст те се свиват на кълбо. Проглеж­дат след 2 сед­мици, а бозаят около 1 ме­сец.

Младите майки раждат по -малобройно поко­ление, до 3 - 4, а възрастните понякога и по 8 - 9. Разбира се, не всички от тих доживяват зимния сън, а още по - малко пробуждането на пролетта.

Грижите по от­глеждането и въз­питанието на малките таралежчета са изцяло върху майката. Тя ги възпитава, докато задуха леденият вятър и изпаднат в зимен сън. В това вре­ме бащата се чув­ства отново ка­то ерген, без за­дължения към се­мейството си.

Малките таралежчета трябва да усвояват житей­ската практика на майка си и сами да си нами­рат храната: бръмбари и ли­чинките им, чер­веи, охлюви.

Любопитно

Таралежите са били известни още през 13 век. За това свидетелстват намерените различни илюстрации с тези животни, датиращи именно оттогава.

1. Таралеж

Каква е връзката на таралежа със змиите? Как се раждат малките таралежчета? и др.

2. Как да определим пола на таралежа?

Как да разберем пола на таралежа?
Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Имам си таралежче ,но го воня на ветеринар ,биха му някъква инжекция . От 24 часа спи и сега не иска да яде . Доколкото разбрах , ще го лекуват от Червени микроскопични кърлежи .Нормално ли е да спи 24 часа и да не иска да яде. Трябва да знам ,че взех да набирам на ветеринар...????
Здравейте, възможно ли е мъжки африкански таралеж да ми причини алергия, придружена с кашляне и при къпането му - зачервяване и обриване на ръцете ми?
Mutluluğun resmi internet
Mektubun ucunu
д-р БауБау
До 20. - има голяма вероятност да са семейство, съветваме Ви да не ги безпокоите. Могат да съжителстват заедно, не се притеснявайте.
Здравейте ,имаме таралеж в двора,но не му знаем пола , а сега дойде втори -могат ли да живеят заедно и как?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...