🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Кучета

Как да се забавлявате с кучето си през зимата?

Също като нас и кучетата имат нужда от движение и упражнения, за да бъдат жизнени през целия ден.

По време на зимните месеци обаче, това може да се окаже голямо предизвикателство, тъй като поради студа времето за разходки навън доста се ограничава.

Намирането на приятни забавления за вас и любимеца ви през зимата не е трудно, тъй като съществуват немалко възможности.

Предлагаме ви 10 забавни идеи, които ще ви помогнат да изживеете приятни моменти с кучето през зимата:

1. Дърпане на шейна 

Куче дърпа шейна с детеАко живеете в район, където често вали сняг през зимата, може да си купите малка шейна и да "впрегнете" кучето да ви тегли през снега.

Тази дейност ще осигури на кучето много физически упражнения, които оказват положителен ефект и върху неговото здравословно състояние. Тегленето на шейна е още по - забавно за децата.

2. Скиджоринг 

Ски джоринг с кучетаТова е популярен зимен спорт, който се практикува в цял свят. Състои се в това, че едно или повече кучета дърпат скиор по снега. У нас за съжаление не е широко разпространен спорт.

Това е забавление за по - големи породи кучета, към които могат да се присъединят и някои по - малки породи, ако скиора използва собствената си инерция.

3. Разходка със снегоходки

Разходка със снегоходка кучеПреди време снегоходките са били основното средство за пътуване в райони с обилни снеговалежи, но в момента се приемат по - скоро като приятна зимна дейност за любители туристи.

Самите снегоходки представляват голяма плоска повърхност, която се прикрепя към обувката и по този начин може да се разхождате в снега, без да потъвате.

Така може да продължите да правите редовни разходки с кучето, дори и навън да е натрупал много сняг.

4. Игра със снежни топки

Куче си играе със снежни топкиНа кучето няма да му хареса, ако го целите силно със топки, но определено инстинктите му за игра ще се пробудят, ако леко подхвърляте топки сняг към него.

За да насърчите кучето да си играе в снега може да пробвате и да заровите любимата му играчка, за да я намери.

5. Криеница 

Игра на криеница с кучеДресьорите на кучета често насърчават стопаните да играят на криеница със своите домашни любимци, защото това е чудесна тренировка да научите кучето да се идва при вас, когато го повикате.

Тази игра е идеална за дълги разходки в гората, но внимавайте кучето да не се изгуби, докато ви търси.

6. Срещи за игри

Кучета у домаАко времето навън е прекалено студено и не е подходящо за "снежни игри", то има и друг вариант за забавление на вашия четирикрак приятел.

Може да поканите приятел с домашен любимец, за да могат животните да си поиграят и да изразходят повече енергия.

7. Тренировки по сръчност

Снегът осигурява всичко необходимо за тренировки по сръчност на кучето. Изградете няколко препятствия с помощта на купчинки сняг, които кучето да прескача. По този начин се тестват рефлексите на кучето. Не забравяйте да се запасите с достатъчно лакомства, за да поддържате интереса на кучето към играта.

8. Проследяване

Намирането и проследяването на миризми е чудесен начин да упражнявате едновременно тялото и ума на кучето. Скрийте любимата му играчка и поставете няколко лакомства по пътя към нея. Постепенно увеличавайте разстоянието, на което криете играчката и броя на лакомствата по пътя. Така кучето ще започне да разбира играта.

9. Психично обучение

Умни игри за кучетаВ някои зоомагазини се предлагат различни видове пъзели и игри за кучета, които развиват тяхната мисловна дейност.

Обикновено в тези играчки се скрива някакво лакомство и кучето трябва да намери начин да стигне до него. Веднъж разбрало играта, домашният любимец ще се забавлява с часове.

10. Козметични грижи

Куче в снягЗимата е тежък сезон не само за хората. Домашните любимци също имат нужда от някои допълнителни "глезотийки". Ако лапите на кучето се напукват от студеното време, може да използвате успокояващ балсам или свинка мас, с която да ги намажете.

Когато извеждате кучетата навън при минусови температури, не забравяйте след това да ги приберете на топло, за да предотвратите разболяване или хипотермия.

Големи породи кучета, като немски овчарки понасят добре студа, но по - малките породи могат да имат нужда от кучешки дрешки в екстремно студено време.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2.
1.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...