Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №5. Научете кучето да отива на своето място

Обучението на кучето да отива на мястото си може да бъде полезно, когато имате нужда да Ви се махне от краката или да се установи в определено място на стаята. Може да изберете всяко едно място в къщата или отделно място за всяка стая, където да отиде кучето по команда. Това е сравнително лесна за научаване команда. Ето как трябва да премине обучението:

Какво ще ви е необходимо?

Вашето куче трябва вече да е научено как да ляга по команда, преди да започнете да го учите да отива на определено място. Затова първо отделете време да го научите да ляга по команда.

След като то усвои това, можете да преминете към обучението да отива на определено място. След това трябва да определите кое да е мястото, където го пращате да отиде. То може да бъде неговото легло или определено място върху килима. Ако искате то да изпълнява командата във всяка една стая, можете да местите леглото му от стая в стая.

Ще са ви необходими още лакомства, с които да го възнаграждавате, когато се е справило успешно или кликер, ако използвате такова устройство за обучението. Изберете команда – изберете думата, която да бъде командата. Най - добрият вариант е да бъде само една дума.

Примамете кучето до мястото му – започнете като стоите близо до леглото му или мястото, което сте избрали. Дайте му команда да дойде и използвайте лакомства, за да го примамите до мястото му. След като кучето е върху мястото, което сте определили за негово го похвалете или щракнете с кликер и му дайте лакомство. Повторете това няколко пъти.

Обучение на кучето за отиване на мястоПовечето кучета ще са обучени да отиват на мястото си, само след няколко кратки сесии на обучение. Добавете командата "ЛЕГНИ" – след като кучето отиде на мястото определено от Вас можете да му дадете и командата легни.

В началото това може да отнема известно време, но след като кучето привикне ще започне само да ляга винаги, когато отиде на мястото си.

Когато кучето легне на мястото си го похвалете и му дайте лакомство за награда. Увеличете продължителността на времето – след като кучето Ви е на мястото си в легнало положение може постепенно да увеличавате времето, което то прекарва там. За да направите това добавяйте по няколко секунди преди да го похвалите или да му дадете лакомство, след като е изпълнило командата.

Ако кучето става от мястото си, преди да го наградите му дайте отново команда да остане на място и се върнете на последният етап от тренировката, на който кучето се е справило успешно. Чрез бавното увеличаване на времето, което кучето прекарва на мястото си, скоро ще можете да го обучите да стои там, докато например вечеряте или гледате любимият си сериал.

Преместване в други стаи – може да използвате командата за застане на определено място и в други стаи на къщата. За целта първо трябва да изчакате колкото време е необходимо, докато кучето привикне с командата да стои на едно място. След като то свикне преместете леглото или постелката му в друга стая и започнете процеса отново.

Ако не искате да местите леглото му от стая в стая, изберете отделни места за всяка стая, където кучето трябва да отиде, след като му дадете команда. Повечето кучета се научават много бързо на тази команда и след само няколко урока отиват и лягат на мястото си в новата стая.

При други кучета процеса е малко по - бавен. При такива случаи примамвайте кучето към мястото му в новата стая. След това следвайте гореизброените стъпки, за да го научите да си легне на мястото. Изчакайте докато усвои напълно командите, преди да преминете към следващата стая.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...