🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Декоративни рибки

Как да си направим аквариум?

За отглеждане на рибки в домашни условия е необходим съд с вода, който се нарича аквариум (от латинската дума "аква" - вода). В зависимост от материала, от който са направени, съществуват различни видове аквариуми.

Аквариуми от лепено стъкло

Това са били и си остават най - разпространените аквариуми. Продават се в специализираните магазини. Те никога не текат и не изискват особено поддържане. Опитните акваристи могат сами да си залепят и по - големи съдове: до 500 л. Трудно обаче се намира достатъчно дебело стъкло.

Как да си направим стъклен аквариум?

Стъклен аквариумАквариум от стъклоАко искаме сами да си направите лепен стъклен аквариум, трябва точно да спазвате някои правила. От изключително важно значение е правилното изглаждане на вътрешния ръб на стъклото, който намазвате с лепило. Правилното изглаждане на всички ръбове, предназначени за лепене, може да се постигне най - добре с малък шмиргел.

Ръбовете трябва да се изчистят и обезмаслят с ацетон, трихлоретилен или бензол, като няколко пъти обръщате парцалчето откъм чистата му страна. Стъклените стени закрепвате с помощта на дървена рамка или лейкопласт, широк 5-10 см.

Най - напред оставяте лепилото да се втвърди при обикновена стайна температура.

След това заливате с него и вътрешните ръбове, за да не се появят шупли, и пак го оставяме да се втвърди при стайна температура. След 6 до 12 часа слагате лепения съд в електрическа фурна или лабораторна сушилня.

Увеличавате постепенно температурата до 80-100°С и го оставяте 10-20 мин. После изключвате нагревателите и оставяте залепения съд да изстива в сушилнята в продължение на 6-12 часа, без да отваряте вратичката на фурната.

Външното изглаждане на ръбовете извършвате най - накрая, след като запълните всички шупли. Ръбовете можете да покриете с тънки дървени пластинки и тънки ъгли от алуминий, които залепваме с лепило.

Под лепения аквариум, който лежи на стъкленото си дъно, трябва да подложите подходящ еластичен материал като стиропор, линолеум, пореста гума. В противен случай е достатъчно малко зрънце пясък и лепеният съд, поставен например върху дъска, може да се спука.

Аквариуми от лято стъкло

Те не са за препоръчване, тъй като са с малка трайност. Ако в процеса на изработката не бъде спазена съвсем точно технологията, получава се вътрешно структурно издуване на стъклото и здравината му значително намалява. При внезапна промяна на температурата може да се спука дъното или някоя от стените. Освен това аквариумите от лято стъкло обикновено са малки, а колкого пo - малък е съдът, толкова по - трудно се постига естествено биологично равновесие.

Аквариум от органично стъкло - плексиглас

Аквариум от плексигласПлексигласът е по - скъп or споменатите досега материали и затова разходите за изработката на такъв аквариум са по - големи. Предимствата му са в много по - малкото тегло и лекият технологичен процес на изработката му.

Как да си направим аквариум от плексиглас?

Като лепило обикновено се употребява саморъчно направен разтвор от органично стъкло. За приготвянето му са достатъчни стружките, които остават при рязането на страничните стени на аквариума.

Тези стружки се разтварят в трихлоретилен в съотношение 1:3, т.е. една част органично стъкло и три части трихлоретилен. След разтварянето /6-12 часа/ получавате гъст разтвор, който е готово лепило. Страничните стени, които искате да залепите, трябва предварително да изчистите от мазнини с помощта на трихлоретилен.

Преди лепенето трябва да минете местата за лепене с шкурка. Ръбовете задържате с лейкопласт, както при стъклените лепени съдове. След 10 - 12 часа, когато лепилото се втвърди при обикновена стайна температура, попълвате шуплите по ръбовете на вътрешната стена на съда, защото те не са съвсем равни.

След втвърдяването изглаждате външните ръбове, евентуално попълвате шуплите с лепило и след окончателното втвърдяване и идеално почистване аквариумът може да се използва. В последната вода, с която измивате съда, добавяте и оцет.

Аквариуми от винкелно желязо

Много акваристи ги предпочитат и им се доверяват повече, отколкото ма лепените аквариуми. Те обаче не са достатъчно практични.

При остъкляването се използва маджун, а стъклата прилягат на мястото си чак след като съдът се напълни с вода, при което масата на водата изтласква част от маджуна. При източването на водата налягането намалява и стъклото частично се връща в изходното си положение.

При повторно наливане съдът обикновено тече. Заваряването на металната рамка е много трудно, тъй като аквариумът трябва да бъде правоъгълен и заварките - съвършено точни. В противен случай налягането на водата действа в определени точки, в които може да се спука и сравнително дебело желязо. Това води до разхлабване на маджуна и водата често изтича.

Дървени аквариуми

Дървен аквариумМакар и много рядко употребявани, те са твърде удобни по много причини. Преди всичко са значително по - леки от аквариумите с метална конструкция.

Освен това частите им не корозират. Затова дървените аквариуми са пригодни и за морска вода. Задната им стена може да се декорира много сполучливо и красиво като морски бряг, морски скали и др.

Как да си направим дървен аквариум?

Дървените аквариуми са с една фронтално остъклена стена. Дебелината на летвите се избира според големината на съда, обикновено 15-40 мм при вместимост от 50-200 л вода. Отделните летви затягате с дълги бронзови винтове, след като ги намажете добре с лепило.

Лепилото може да бъде пластмасово или казеиново. Летвите трябва да бъдат изгладени много добре, за да прилепват идеално една към друга. Долната част на съда трябва да се подсили с по - дебели трупчета (според големината му 30:30 или 50:50 мм) от по - здраво дърво.

Предният отвор за стъклената стена се изрязва така, че да може да се залепи със силиконокаучуков маджун или с пластмасово лепило. Дебелината на стъклото зависи от големината на аквариума.

Летвите се намазват с изолатор, за де не пропускат вода. Лепилото се размазва равномерно. Замазката трябва да бъде направена идеално, защото и най - малкият отвор може сериозно да повреди целия аквариум.

Зидани аквариуми

Аквариум в стенатаСрещат се най - често в къщите, в които са били проектирани още при строежа.

Те са най - скъпите, но и най - красивите. Още при строежа стените на аквариума се изграждат от красиви камъни.

По вътрешните му стени могат да се направят "джобове", в които по - късно се поставя пясък и се засаждат растения.

В предната стена обикновено се зазижда метална рамка, в която със специално лепило се залепва дебело стъкло. Не се използва стъкларски маджун!

Холандски аквариуми

Холандски аквариумДокато в повечето страни акваристиката се е развивала като хоби преди всичко за отглеждане на риби, в Холандия аквариумът е бил част от жилищната архитектура и е бил възприеман като функционален и декоративен елемент на жилището. Поради това за аквариума там имали значение преди всичко растенията, докато рибките били само допълнение. Днес това е така в повечето аквариуми в света.

Аквариумите, които са гъсто обрасли с голям брой различни привлекателни растения и са заселени с малък брой рибки, се наричат холандски.

Как да си направя аквариумПод холандски аквариум се разбира просторен съд, в който има много растения, гъсто обрасли цялото пространство и подбрани с много усет по форма, багра на листата и скорост на растежа. Всеки сам според възможностите и условията в жилището може да си създаде холандски аквариум.

Според предназначението им различаваме следните видове аквариуми:

  • Люпилни аквариуми

Те обикновено са с вместимост от 3 до 15 л, най - много до 25 л и се използват за люпене на аквариумните рибки. В тях се пускат двойка рибки за разплод.

Люпилните аквариуми обикновено са стъклени вани или лепени съдове от обикновено или органично стъкло. Те дават възможност да се наблюдава хайверът, а след излюпването - и малките рибки.

  • Отрастни аквариуми

Те се употребяват за отглеждане на отделните видове аквариумни рибки. Използват се в зависимост от големината, формата и пола на избраните видове. Това са обикновено средно големи съдове, с най - голяма дължина 1-1.5 м, 25-30 см височина и 20-50 см ширина.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Анонимен
неделчо сандев
Виж още отзиви
Коментирай
loading...