🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Декоративни рибки

Основни съвети за начинаещи акваристи

1. Преди да си купите рибки, добре проучете тяхната биология, за да прецените дали ще можете да се справите с тяхното отглеждане. Не забравяйте, че трябва да им създадете възможно най - добри условия на живот, ако искате те винаги да бъдат здрави и красиви.

                    ***

2. Много добре помислете и за аквариума - колко голям да бъде, къде ще го поставите, какви водорасли ще сложите в него. Имайте предвид, че на една рибка с дължина 3-4 см се полагат 3-5 л вода.

***

3. Всяка рибка, която току що сте купили, поставете в отделен съд и я дръжте там най - малко 14 дни. Това се нарича карантина. Повечето болести се проявяват точно през този период.

***

4. Не поставяйте веднага в аквариума и току що закупените или донесени отнякъде водни растения. Най - напред ги дезинфекцирайте със слаб разтвор от калиев перманганат, след това ги измийте с чиста вода и ги оставете 3-4 дни в отделен съд.

***

5. Не давайте храна на рибките веднага щом ги донесете вкъщи. Гладуването от 3-4 дни ще причини по - малко вреда, отколкото ако им дадете неподходяща храна.

***

6. Рибките не бива да преяждат, нито пък да гладуват.

***

7. И малките количества алкохол имат катастрофални последици за вашите питомници. Внимавайте, когато имате гости: често се случва гостът да е "в настроение" и да сметне, че ще бъде много смешно, ако капне в аквариума малко коняк например.

***

8. Внимавайте, когато боядисвате жилището. Ако в аквариума попадне дори малко вар, твърдостта на водата ще се увеличи. Изключително опасни за рибките са боите, които съдържат смоли и латекси.

***

9. Внимавайте също когато боядисвате мебели, прозорци, врати и т.н. Ацетонът и т.нар. нитроразтворители са силно отровни за рибките и водните растения. Завийте с нещо аквариума, докато боядисвате, и освен това често проветрявайте помещението.

***

10. Внимавайте с препаратите срещу насекоми и неприятели по стайните растения. Някои препарати са смъртоносни за рибките и в минимални количества.

***

11. Никога не се опитвайте да закалявате рибките. В аквариума трябва да се поддържа подходяща за тях температура.

***

12. Никога не хващайте рибките с ръце. По кожата на ръцете ви може да има болестотворни бактерии, срещу които вие имате имунитет, но те могат да причинят сериозни заболявания на рибките. Ако някоя рибка изскочи от водата, вдигнете я с парче вестник, сложете я в мрежичка и много внимателно я върнете в съда.

***

13. Когато давате храна на рибките или проверявате температурата в аквариума, никога не потапяйте пръстите си.

***

14. Редовно давайте на рибките витамини. Както при хората, когато липсват витамини, болестите идват много бързо. Авитаминоза настъпва при еднообразна, недостатъчна по количество и неподходяща по качество храна.

***

15. Бъдете много внимателни, когато местите рибките от един съд в друг, за да не ги нараните. Всяка раничка е врата за инфекция или паразитни заболявания.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...