Назад до Декоративни рибки

Основни съвети за начинаещи акваристи

1. Преди да си купите рибки, добре проучете тяхната биология, за да прецените дали ще можете да се справите с тяхното отглеждане. Не забравяйте, че трябва да им създадете възможно най - добри условия на живот, ако искате те винаги да бъдат здрави и красиви.

                    ***

2. Много добре помислете и за аквариума - колко голям да бъде, къде ще го поставите, какви водорасли ще сложите в него. Имайте предвид, че на една рибка с дължина 3-4 см се полагат 3-5 л вода.

***

3. Всяка рибка, която току що сте купили, поставете в отделен съд и я дръжте там най - малко 14 дни. Това се нарича карантина. Повечето болести се проявяват точно през този период.

***

4. Не поставяйте веднага в аквариума и току що закупените или донесени отнякъде водни растения. Най - напред ги дезинфекцирайте със слаб разтвор от калиев перманганат, след това ги измийте с чиста вода и ги оставете 3-4 дни в отделен съд.

***

5. Не давайте храна на рибките веднага щом ги донесете вкъщи. Гладуването от 3-4 дни ще причини по - малко вреда, отколкото ако им дадете неподходяща храна.

***

6. Рибките не бива да преяждат, нито пък да гладуват.

***

7. И малките количества алкохол имат катастрофални последици за вашите питомници. Внимавайте, когато имате гости: често се случва гостът да е "в настроение" и да сметне, че ще бъде много смешно, ако капне в аквариума малко коняк например.

***

8. Внимавайте, когато боядисвате жилището. Ако в аквариума попадне дори малко вар, твърдостта на водата ще се увеличи. Изключително опасни за рибките са боите, които съдържат смоли и латекси.

***

9. Внимавайте също когато боядисвате мебели, прозорци, врати и т.н. Ацетонът и т.нар. нитроразтворители са силно отровни за рибките и водните растения. Завийте с нещо аквариума, докато боядисвате, и освен това често проветрявайте помещението.

***

10. Внимавайте с препаратите срещу насекоми и неприятели по стайните растения. Някои препарати са смъртоносни за рибките и в минимални количества.

***

11. Никога не се опитвайте да закалявате рибките. В аквариума трябва да се поддържа подходяща за тях температура.

***

12. Никога не хващайте рибките с ръце. По кожата на ръцете ви може да има болестотворни бактерии, срещу които вие имате имунитет, но те могат да причинят сериозни заболявания на рибките. Ако някоя рибка изскочи от водата, вдигнете я с парче вестник, сложете я в мрежичка и много внимателно я върнете в съда.

***

13. Когато давате храна на рибките или проверявате температурата в аквариума, никога не потапяйте пръстите си.

***

14. Редовно давайте на рибките витамини. Както при хората, когато липсват витамини, болестите идват много бързо. Авитаминоза настъпва при еднообразна, недостатъчна по количество и неподходяща по качество храна.

***

15. Бъдете много внимателни, когато местите рибките от един съд в друг, за да не ги нараните. Всяка раничка е врата за инфекция или паразитни заболявания.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...