🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Декоративни рибки

Прибори и устройства за аквариума

В никакъв случай не ви препоръчваме да купувате много технически устройства. Първо, те са скъпи, и второ - повечето от тях са ви просто излишни.

И все пак преди да се заемете с отглеждането на аквариумни рибки и растения, трябва да се снабдите с най - необходимите от тях.

Преди всичко ви е необходим термометър. Той се прикрепва с помощта на гумена тапа на такова място, че да може всеки ден с бегъл поглед да се контролира колко топла е средата, в която живеят нашите питомци.

За източване и наливане на водата в аквариума е необходим маркуч с диаметър около 12 мм. Диаметърът би трябвало да съответства на наконечника на сифона, на който го посравяте.

Нечистотиите от дъното се източват в кофа със стъклена тръбичка, разширена в долния си край като звънец. Това разширение предотвратява проникването на пясък в маркуча. При малки и средно големи съдове се използва сифон с извит край, на който има процеп. Стесненият накрайник не пропуска излишно количество вода.

За улавяне на рибките се използват сакчета с различна големина. За улавяне на ларви и по - малки рибки се употребява стъклен уловител /лула/.

За остъргване на водораслите от стъклото на съда служи стъргалка, направена от ножче за бръснене. Утайките се измиват с дунапренова гъба или чист парцал от груб плат.

Най - подходящи за осветяване на аквариума са електрическите крушки, които дават жълтеникава светлина, а по - малко подходящи са крушките, които светят бяло до синкаво. Затова слабата крушка дава на растенията относително повече светлина, отколкото силната. Електрически крушки от 60 вата не са подходящи, защото излъчват около 50% светлина, която растенията не възприемат. Избират се светлинни източници, които дават светлина, подобна на дневната.

Луминесцентните тръби са непоходящи за аквариумите. Експериментално е доказано, че им липсват синята и жълтата съставка на светлината, които са необходими за развитието на аквариумните растения.

Аквариумите не се осветяват еднакво през цялата година. От пролетното до есенното равноденствие не е необходимо да се осветяват и да се увеличава естествената продължителност на деня. На растенията, виреещи при по - дълъг ден, това не им пречи, а естетическа наслада от аквариума се изпитва в повечето случаи вечер при естествено осветление.

Блатните червеи (тубифексите) и сухата храна, с които се хранят повечето рибки, се поставят в плаващи или прикрепящи се хранилки. Като хранилка с тубифекси може да се използва и стъклена паничка, в която се сипва малко пясък. Тубифексите се залепват за пясъка и рибките могат да измъкват единични червеи; в противен случай биха измъкнали цялото кълбо червеи наведнъж.

Други необходими технически устройства са:

  • нагреватели с определена мощност
  • аератори
  • въздушни пулверизатори от различен вид и големини
  • подходящ филтър
  • маркучетата за въздух
  • лакмусови хартийки за определяне реакцията /рН/ на водата

От изключително важно значение е в аквариума да се поддържа температура, еднаква в тази, в която рибите живеят в естествени условия. Именно затова трябва да се снабдите с необходимите нагреватели и да се консултираме с електротехник как да ги използвате.

Филтрите пречистват водата и същевременно я аерират. При подходящ пълнеж филтърът може да поема известно време и химични продукти и микроорганизми или да коригира състава на водата. Стъкленият камбанен филтър, който се окачва в аквариума, е предназначен за по - малките съдове и за аквариумите за размножаване с поотраснали ларви (8-10 мм). Такъв филтър може да се постави и на пясъчното дъно, а при филтрирането нечистотиите се натрупват в пясъка под филтъра.

За аквариуми с обем до 50 л се използва филтър с кръгъл дунапренов пълнеж, а за съдове с около 10 л - филтър с цилиндрична форма, който акваристите наричат макрофилтър.

Любителите на декоративни рибки проявяват интерес и към т.нар. почвен (дънен) филтър, който за кратко време е спечелил голяма популярност. Инсталирането му на дъното на аквариума е лесно, а мощността на филтъра е достатъчна за 100-литров съд.

Като че ли най - ефектен е външният филтър, който се окачва отвън на аквариума. Той се състои от стъклен съд или съд от изкуствена материя, система от тръбички и пълнеж според нуждата.

Филтърът трябва да се окачи на аквариума така, че нивото на водата в него и в съда да бъде на еднаква височина и водата да може да се влива и оттича (Закон за скачените съдове).

Филтрите се почистват редовно и колкото по - често правите това, толкова по - добре!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...