Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №23. Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Тази команда се използва, за да накарате кучето си да си махне лапите от места, където те не бива да бъдат, като например кухненския плот, леглото или дивана в хола.

Може да се окаже трудно да научите кучето на тази команда, защото кучетата обичат да достигат до остатъци от храна или да намират удобно място за сън. Трябва да бъдете търпеливи и последователни и постепенно кучето Ви ще привикне с тази команда.

Какво Ви е необходимо?

Дръжте лакомства на различни места във Вашия дом. Когато сте готови да започнете обучението те трябва да са Ви под ръка.

Ето какво трябва да направите:

Стъпка 1: Изчакайте Вашето куче да скочи върху нещо. Обучението на тази команда се различава много от повечето останали команди. Тук не можете да планирате обучителните сесии, а трябва да изчакате, докато кучето се държи неподходящо и си поставя лапите на места, където не искате да го прави.

Стъпка 2: Подайте му командата, която сте избрали, когато видите, че кучето си е поставило лапите където не трябва или се е настанило удобно на дивана.

Стъпка 3: Използвайте лакомство, за да привлечете вниманието на кучето. Когато му кажете командата му покажете и лакомството. Може да разклатите ръката си с лакомството и да извикате името на кучето, за да му привлечете вниманието. Веднага след като и четирите му лапи са на пода му дайте лакомството.

Стъпка 4: Трябва да сте постоянни. Продължавайте да му казвате командата, всеки път, когато кучето стъпва на места на които не бива. Примамвайте го с лакомство и му го давайте само когато и 4-те му лапи са на пода.

Съвети при обучението:

  1. Бъдете последователни. Единственият начин да научите кучето си да не стъпва по плота или мебелите е като карате да слиза, всеки път, когато се е качило там. Ако оставите да му се размине понякога, то ще продължи да практикува тези вредни навици.
  2. Използвайте клетка, когато отсъствате и не можете да го контролирате. Кучетата много бързо разбират, че могат да правят каквото си поискат, когато не сте наблизо.

Някои проблеми, които могат да възникнат:

Може да се наложи да добавите още една команда. Един от основните проблеми при това обучение е грешният извод, който може да се направи кучето, че получава лакомство, всеки път, когато скочи върху нещо.

По този начин вместо да се научи да не стои на определени места, кучето се научава да получава лакомства. Ако това се случи, кучето ще започне да се качва на забранените места дори по - често. За да преодолеете този проблем накарайте кучето си да се потруди, за да получи лакомство. Следвайте стъпките описани по - горе, но преди да му дадете лакомство му задайте още една команда, като например "Седни" или "Долу".

Дайте лакомство на кучето, едва след като изпълни командата. По този начин ще прекъснете вредната асоциация която си е изградило кучето, че получава лакомство, когато скочи на нещо.

Уверете се, че кучето Ви има удобно място, където може да си почива, като например кучешко легло. В противен случай то винаги ще предпочита да се настани на леглото или дивана. Ако сте му осигурили удобства е добре да научите и командата, с която го карате да отиде на мястото си.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Красси
Нашият се настанява на дивана само когато е сам, щом ни чуе е пътно до вратата .
1. Lunna
Само, дето Бигльо реши, че ще секачва на дивана на всеки 3 секунди, за да получи лакомство!!! :-) :-) :-) С най-голямо удоволствие слиза, изпълнява командата "Седни" след това и започва да върти доволно опашка, очаквайки бисквитка! :-)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...