Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №17. Научете кучето да се примолва

Това е хубав трик, който е със средна трудност. С малко търпение от Ваша страна кучето Ви скоро ще може по команда да сяда и да се примолва.

Какво ви е необходимо?

Шепа от любимите му лакомства или кликер, ако използвате кликер за обучението.

Ето как да го обучите:

Стъпка 1: Започнете обучението, като първо го накарате да седне. Ако не сте научили кучето си да сяда, първо го научете на тази команда и тогава преминете към следващата стъпка.

Стъпка 2: Когато кучето Ви е седнало, дръжте лакомство до носа му и му подайте командата да Ви се примоли.

Стъпка 3: Като кучето Ви посяга към лакомството, леко го издигнете нагоре, така че то да трябва да се протегне още за да го достигне. Повдигайте лакомството, докато кучето остане в седнало положение с присвити задни лапи и в полза символизираща просия.

Стъпка 4: Веднага след като куче заеме тази позиция го поощрете или щракнете с кликера и му дайте лакомство.

Стъпка 5: Повторете тези стъпки по няколко пъти всеки ден, но поддържайте тренировките кратки. Не след дълго кучето Ви ще започне да Ви се примолва по команда.

Етапи на обучението при използване на кликер:

Някои кучета няма да заемат тази позиция по време на първата тренировка. В този случай може да се наложи да научите кучето Ви да се примолва с по-малки стъпки. Този вид обучение е известен като оформяне на поведение. Използването на кликер е много полезно при този вид тренировки. Ето как да го направите:

Стъпка 1: Започнете след като кучето Ви е в седнало положение.

Стъпка 2: Дръжте лакомство пред носа на кучето и му задайте командата да Ви се примоли.

Стъпка 3: Бавно издигнете лакомството, така че то да трябва да си протегне носа, за да го достигне.

Стъпка 4: Веднага след като кучето повдигне нова си във въздуха, щракнете с кликера, похвалете го и му дайте лакомство.

Стъпка 5: Повторете тази стъпка няколко пъти, когато кучето си повдига носа нагоре, всеки път когато му подадете командата да Ви се примоли.

Стъпка 6: Повдигнете летвата малко по-високо. Кликвайте и му давайте лакомство само когато освен носа си, повдигне и една от лапите си. Повторете тази стъпка, докато кучето стане последователно, всеки път когато изпълнява командата.

Стъпка 7: Продължете да избирате други поведения, които се доближават до примолната позиция. Практикувайте всяко поведение, докато кучето се научи да го прави по команда. По този начин Вие ще обучите кучето си да стои и да Ви се примолва.

Стъпка 8: След като кучето Ви се примоли няколко пъти поред, трябва да използвате кликера и да му дадете лакомство, когато то застане в позиция. Практикувайте тази команда по няколко минути, няколко пъти на ден.

Проблеми:

Ако кучето Ви прави грешки 2-3 пъти по ред по време на процеса на обучение, се върнете една стъпка по-напред от там, където е направена грешката.

Практикувайте тази стъпка, докато кучето Ви се научи да я изпълнява правилно. След това започнете да се движите напред в процеса на обучение.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...