🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Как да се справим с лошото поведение на котката си?

Има нещо, което някак си все още изненадва много хора, дори и да са имали в дома си няколко котки - котките могат да бъдат обучавани и поведенческите им проблеми често могат да бъдат решени.

Ако не успеем да решим проблемното поведение, то това се случва само заради факта, че приемаме като причина за лошото държание на котката нейният гняв или глупост.

Това, което хората смятат за погрешно или лошо поведение, наистина не е планирано от котката. В действителност, тя се опитва да намери решение на някой свой проблем.

Всеки акт на вашата котка има специфична функция, в противен случай тези действия няма да бъдат повтаряни отново и отново.

Домашните ни любимци не са глупави. Ключът към успешната промяна на нежелателното им поведение е да разберете какво го причинява. Само чрез разбиране на причината може да разрешите проблема. За да се промени изхода, трябва да се променят условията.

Нашата задача е да се даде някаква алтернатива на котката или нещо, което ще замени обекта на нежелано поведение, колкото и привлекателно да изглежда той. Обучението, подкрепено от положителни емоции, настройва котката да работи с вас.

Важно е тя да получава това, което иска и това, което трябва, но в същото време да й позволите сама да направи този избор.

Животно, което все още няма възможности за избор и е обучено само чрез наказания, е възможно да напредва, но то започва да реагира единствено от страх, загубвайки ценната връзка със стопанина си. И в крайна сметка всичко ще доведе до влошаване на
ситуацията.

Мислете като котка

Мислейки като котка, вие ще разберете, че нейната демонстрация на нежелано поведение не е нещо необичайно. Резултатът от нейните действия може да не ви харесва, но тя със сигурност не е направила нищо с лош умисъл или злонамереност.

Котката се опитва да реши проблема както инстинктите й го подсказват. Ако драска по мебелите, това не е защото умишлено иска да унищожи стола ви. Тя има естествена нужда да наостри ноктите си и търси най - ефикасния обект за тази функция. Заострянето на ноктите е от съществено значение за котките.

Осигурете им обект за надраскване, който да отговаря на нуждите им (по - добър от вашия диван или стол) и тя, разбира се, ще го предпочете. Ще почувствате разликата, когато наистина погледнете какво се случва през очите на котката си, от нейна гледна точка.

Три важни стъпки за коригиране на нежелателното поведение на вашата котка:

Много котки са в приюти, изоставени на улицата, оставени в коридорите на жилищните сгради или дори приспани, защото имат проблеми с поведението си, които всъщност могат лесно да бъдат коригирани.

Изоставена коткаМного котки страдат от факта, че техните собственици получават неточна информация от хора, които не са квалифицирани да дават съвети за поведението на животните. Всички ние сме чували митовете, че котките си отмъщават от злоба и правят нещо умишлено против нас.

Затова прилагайте следните препоръки, осланящи се само на здравия разум:

  1. Разберете причината за лошото поведение.
  2. Осигурете алтернатива, която е също толкова добра или дори по - добра от старото съоръжение (бившият обект трябва да бъде отстранен, ако това е възможно).
  3. Награждавайте котката си, когато проявява желаното поведение.

Защо наказанието не работи?

Много хора обвиняват котката в лошо поведение, вместо да се концентрират върху това, от което се нуждае тя. Представете си колко се стресира котката, когато страда заради това, че е наказана за нещо, което в действителност е напълно нормално и необходимо в света на котките.

Е, това е почти същото, както, ако потопят лицето ви в тоалетната чиния, след като сте отишли до тоалетната.

Как бихте се почувствали? Със сигурност ще сте уплашен и объркан и няма да разберете какво се случва. Същото чувства и котката, когато собственикът й, по съвет на свой съсед, притисне главата й към килима, който за нея като че ли е най - подходящото място за тоалетна по няколко причини.

Нека да разгледаме по - подробно проблема с котешката тоалетна

Ще опишем накратко един често срещан случай във ветеринарната практика.

Котката спира да използва тоалетната си и започва да се изхожда на килима в трапезарията. Собственикът, без да се замисля, поставя носа й до локвата на килима и се развиква, след което поставя котката в нейната тоалетна.

И какъв е резултатът от това? Собственикът е успял да направи само едно нещо: да събуди в котката си страх, стрес и в крайна сметка да я доведе до едно емоционално и физически нездравословно състояние.

А сега си представете, че същата тази нещастна котка избягва тоалетната си, защото е възникнало заболяване на пикочните пътища, придружено от силна болка. Така тя започва да асоциира болката си при уриниране с използването на тоалетната и затова намира друго по - меко и удобно място.

И в крайна сметка стопанинът й удвоява проблема, защото котката започва да свързва тоалетната си не само с болката от болестта, но и с наказанието. В резултат от това тя се страхува да я използва и вече не знае къде е безопасно да се изходи.

Опитвайки да задържи урината си възможно най - дълго, животното започва да има и други здравословни проблеми. Освен това, то може да намери по - потайно място за уриниране, за да избегне наказанието си. Всеки един от тези варианти ще доведе до
още по - голям стрес и повече напрежение в отношенията между него и стопанина му.

Котката не е като куче, нито като дете в къщата

Много от проблемите могат да бъдат избегнати, когато хората спрат да се отнасят към котката като към куче или дори като към свое дете.

Котките, разбира се, трябва да бъдат обичани и ценени, но без да се забравя, че те са животни със специфични нужди.

А колко често във ветеринарните клиники може да се чуят фразите:

"Котката ми не бива да бъде стерилизирана, не мога да я лиша от радостите на майчинството"; "Тя ми е единствената дъщеря и й давам да яде същото, с което се храня и аз"; "Детенцето ми се разсърди и се изпишка на възглавницата" ...

Тези асоциации могат да бъдат нездравословни и да доведат до много проблеми в поведението и състоянието на котката. Не забравяйте - котката не е дете, нито голям човек. Тя има напълно различен поглед към света, толкова различен, че понякога е трудно да си го представим.

Също така е голяма грешка да вземете котка в къщата и да очаквате, че тя ще се държи като куче, а след това да се откажете от нея, защото не може да си взаимодейства с вас както правят кучетата. Това създава още една проблемна ситуация. Ако искате куче, вземете си куче. Котките са коренно различни животни, от които не бива да се очаква същото поведение.

Те са красиви, интелигентни, игриви, социални същества и ние може да бъдем приятно изненадани от това, на което ще се научим от тях. Способни сме да се насладим на една невероятна връзка с домашния си любимец, ако поне за кратко се опитаме да погледнем на света така както прави той.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...