🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Как се гледа малко котенце?

Стопаните на котки споделят, че отглеждането на коте е едно от най - забавните, но и отговорни неща, които някога са правили.

С настоящата статия ще ви дадем началните препоръки за това как да се грижите за тази прекрасна мъркаща топка косми.

Котенцата са толкова сладки, че е разбираемо защо собствениците им искат те да останат малки завинаги. Това обаче е периода, в който вие като собственик на котето поставяте основите на неговото бъдещо поведение и здравословно състояние.

Това е периода, в който трябва да решите каква храна да купувате на котето, кой ветеринар да посещавате и къде да поставите тоалетната му. Упоритата ви работа през първите няколко месеца ще ви се отплати след време, когато любимеца ви порасне.

Проверете възрастта на вашето коте

Заболявания при малко котеКотетата имат много специфични нужди, за да се развиват нормално в първите 10 седмици от живота си. Става въпрос за храна, топлина, социализация и хигиенни навици.

Поради това повечето хора, които развъждат котки се грижат за тях първите 10 седмици и след това започват да им търсят нови стопани. Ако си вземете коте, което е по - малко трябва да се консултирате с ветеринар, който да ви даде специални инструкции.

Намерете добър ветеринарен лекар

Ако не сте си набелязали ветеринарен лекар може да се обърнете за съвет към развъдника, от който сте купили котето или към някой ваш приятел, който има домашни любимци.

Едно от първите неща, които трябва да направите е да изследвате вашето ново коте за паразити, вродени дефекти, котешка левкемия и др. Може да питате ветеринаря и за други важни въпроси, като например как да научите котето си на хигиенни навици.

Използвайте максимално своето първо посещение при ветеринаря

 • Попитайте ветеринаря каква е подходящата храна за котето, колко често да го храните и каква порция да му давате
 • Обсъдете как да предпазите котето от паразити - външни и вътрешни
 • Поинтересувайте се какви са евентуалните признаци за заболяване на котето
 • Говорете за това как да въведете котето в домашната среда, ако имате и други домашни любимци
 • Направете график на бъдещите си посещения при ветеринаря и ваксинациите, които трябва да направите на котето

Купувайте на котето качествена храна

Храненето на котето не включва просто закупуване на котешка храна от първия зоомагазин. Малките котенца се нуждаят от три пъти повече калории и хранителни вещества от възрастните котки.

Ето защо е много важно да купувате храна, която е предназначена специално за малки котенца. Изберете марка, която осигурява пълноценна храна за малките котенца.

Направете график на храненията

За да се справите с апетита на котето ще трябва да създадете в него рутина за ежедневното хранене. Най - добрият начин да сте сигурни, че давате достатъчно количество храна на котето е да се консултирате с ветеринар какви точно порции да му осигурявате. Когато котетата са от 3 до 6 месечна възраст е препоръчително те да бъдат хранени по 3 пъти на ден.

Как се храни малко котенцеСлед 6-я месец може да намалите храненията на 2 пъти дневно. Освен храната не забравяйте винаги да осигурявате на котето купичка пълна с прясна вода.

Храненето с прясно мляко не е за препоръчване! Противно на общоприетите схващания то не е достатъчно хранително и усвоимо за малките котенца и често предизвиква храносмилателни разстройства.

Социализирайте котенцето

Как да социализираме котетоСлед като котето е ваксинирано с всички необходими ваксини може спокойно да започнете неговата социализация като го представяте на други хора и домашни любимци.

Дръжте котето и си играйте с него поне веднъж дневно, за да може да създадете силна емоционална връзка помежду си.

Ако имате деца, наблюдавайте ги как се сприятеляват с котето, за да сте сигурни, че преживяването е приятно за всички.

Подгответе място за котето

Определяне възрастта на котетоПреди да вземете котенцето у дома трябва да му подготвите тих и спокоен кът, където то да се чувства комфортно и безопасно.

В този котешки кът трябва да подготвите всичко необходимо за животното - купичка за храна, вода, удобни постелки и подходящ съд за тоалетна.

Котешката тоалетна не трябва да бъде прекалено близо до неговата храна, затова я дръжте по - далеч от купичката му.

Следете за ранни признаци на заболяване

Малките котенца са по - податливи на редица заболявания и затова е най - добре заболяването да бъде установено в ранен стадий. Свържете се с вашия ветеринар, ако котето ви прояви някой от следните симптоми:

 • Липса на апетит
 • Слабо наддаване на тегло
 • Повръщане
 • Болезнено подуване на корема
 • Летаргия
 • Затруднено дишане
 • Хрипове или кашлица
 • Бледи венци
 • Подути и зачервени очи или очна секреция
 • Секреция от носа
 • Затруднено уриниране

Успех, бъдещи стопани!

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 9 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

8.
Моля някой да ми помогне! Имаме наистина малко котенце, още суче! Майка му го изостави, и не знам с какво да го храня! Дори не съм сигурна че може да се изхожда само!
7.
Малките котенца са много малки но и много страхливи затова е по добре да е при вас всеки път когато имате свободно време
6. Hristina
Kotenca tata Sa mnogo Zabavnu
5. Каролинокотка @GmailKarolinokotka.bg
Имам много опит с котките също така тази имформация е наистина много полезна!!!
4. Анонимен
Да си имаш коте е голяма отговорност но е и забавно
3. Maykati
mnogo negramotno be!
2. СИСИ
ВОДА ХРАНА КЪПАНЕ СМЯНА НА ПЯСАКА ИГРА
1. СИСИ
МНГО СА ХУБАВИ
Виж още отзиви
Коментирай
loading...