🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Социализация и подход към котката

Котките са много интелигентни животни. Подобно на кучетата те могат да бъдат обучени на определено поведение, като например да сядат, да се въртят или да ходят на каишка.

Ако с тях се работи правилно и получават правилната мотивация, котките могат да бъдат научени на много трикове.

Най - важното нещо е общуването! Като за начало си изберете коте, което има добър характер. Обикновено котките са любопитни и спокойни.

Ако оставим характера настрана, най - добрият начин да отгледате котка, която да иска да научава нови модели на поведение е като й осигурите подходяща социализация още от ранна възраст.

Периодът на социализация започва, когато котето е между 2 и 7 седмици и завършва когато котето стане на около 14 седмици. Това означава, че имате много кратък интервал от време, в който да социализирате котката си.

Социализация на коткатаРазхождане на коткаПрез това време котката изучава заобикалящия я свят и се учи какво е безопасно и какво е опасно. За да социализирате котката си трябва да й предлагате колкото се може повече нови ситуации и преживявания. Например: да водите гости, които да се запознават с нея, разходки с кола, деца и други животни.

Имайте впредвид, че всичко, с което котката не е запозната в ранна възраст в последствие може да бъде счетено като нещо опасно от нея и това да доведе до страх и агресивно поведение.

Добре социализираните котки обикновено са по - смели и уверени и могат по - лесно да се обучават. След като научите котката на определени трикове може да се забавлявате, като ги покажете на семейството или приятелите. За да е спокойна и уверена котката и да изпълнява триковете тя задължително трябва да е добре социализирана.

Социализацията на котетата набира все по - голяма популярност, тъй като все повече хора осъзнават значението на това техните котки да се излагат на многобройни преживявания когато са малки, тъй като това образува дълготрайни отношения.

По време на обучението на триковете трябва да награждавате котката си с лакомства, награди или да си играете с нея. Това ще поддържа интереса и вълнението й всеки път, когато решите да я учите на нови трикове.

Как да започнем тренировката?

Една от най - големите пречки при обучението на котките е намирането на правилната мотивация, която да ги накара да повярват, че обучението си струва усилията. Ако научите котето си от най - ранна възраст да свързва лакомствата, похвалите и играта с определено поведение, то лесно ще разбира какво се иска от него и ще знае, че в последствие го очаква награда.

Този метод е най - подходящ, защото дава незабавна обратна връзка, когато котката Ви направи нещо правилно. Освен това Вие не принуждавате насила котката си да прави триковете. Тя ги прави доброволно, тъй като осъзнава, че ще бъде възнаградена.

Как се обучава коткаНаградата за котката може да бъде лакомство, като например риба тон или други любими котешки храни. По време на комуникацията с котката трябва да сте последователни, положителни и нежни.

Не трябва да налагате на котката наказание, защото това ще наруши доверието между вас и ще направи обучението по - трудно.

Има няколко основни метода за поведение и обучение:

  • Първият е да изберете определен обект, с който да извършвате обучението, като например пръчка. След това с нейна помощ можете да обучавате котето на различни команди
  • Следващият трик е да научите котето Ви да откликва, когато го повикате и да идва близо до Вас
  • Друг трик е да научите котето да влиза само в клетката си, когато трябва да го разхождате навън

Може да обучавате котето си и с помощта на кликер, като кликвате веднага след като то се държи по начин, който Вие искате. Някои основни поведения, които можете да уловите с кликера са това да седне или да се завърти.

След време можете да добавите и вербални команди и да научите котката да извършва определени дейности по тези вербални команди

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...