🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Какво да очакваме от котката, когато е на възраст от 1 до 3 месеца?

Когато са в тази възраст котетата обичат да изследват всичко около себе си. Това за тях е забавно, но може да бъде и опасно.

В тази възраст котетата имат още доста уроци по социализация, които да научат от майка си и братята и сестрите си.

Физическо и психическо развитие на котето

Котетата в тази възраст спят много - до 20 часа в денонощието. През останалите 4 часа те лудуват нон стоп. Те са готови да общуват с хората стига те да са положителни. В тази възраст котетата си създават първите впечатления за хората и вашето отношение към него сега ще окаже влияние през останалата част от живота му.

Всички сме чували за котки, които не позволяват на никой да се доближи до тях и избягват компанията на хора. Това се случва най - вече, когато една котка не е правилно социализирана.

Ако се отнасяте внимателно към котето и го запознавате с други хора ще изградите един добър характер у домашния си любимец, който ще се харесва на семейството и приятелите ви. Освен това тя ще израсне като щастлива котка, която има по - малко страх от непознати.

Промени в поведението

Съвети за отглеждане на котеПървите колебливи движения на котето скоро ще бъдат изместени от истинска луда котешка игра. То ще започне да скача, да бяха бързо, да дебне и да имитира всичко, което прави една голяма котка.

Вашият игрив приятел просто не може да се насити на щуротии и забавления и скоро ще започне да се нахвърля на всичко, което се движи.

Можете да започнете да му давате да си играе с някои безопасни играчки, като например хартиени пликчета, кълбо прежда или лазер, с който да стимулирате игривата страна на котето.

Хранене и здраве

Хранене

Когато котето стане на 8 седмици то вече може да започне спокойно да яде суха и консервирана котешка храна, но коремчетата им все още са чувствителни и затова е добре да ги храните по - често на малки порции.

Добре е да се допитате до ветеринар, който да ви препоръча храна за вашето малко котенце. Създайте режим на хранене на котето и ако то не яде храната в купичката си повече от 20 минути я изхвърлете.

Малко коте се храниАко храните котето със суха храна е добре да го наблюдавате докато се храни. След хранене трябва да осигурявате необходимите упражнения на котето, за да поддържа то нормално телосложение и да не трупа наднормено тегло.

Лошите хранителни навици създадени в този период ще бъдат трудни за преодоляване по - късно.

Здраве

Кога да ваксинирам коткатаНовородените котенца получават имунитет към болестите хранейки се с млякото на майка си. Когато навършат 6 - 8 седмици котетата трябва да получат своите първи ваксини.

Никога не е късно за ваксинация, така че ако котето ви е по - голямо, но не е ваксинирано не се колебайте, а веднага се свържете с ветеринар.

Вашето котенце трябва да получи ваксини против котешки херпес вирус, котешки калицивирус и панлевкопения вирус. За котенца, които се разхождат навън ветеринаря може да препоръча ваксини срещу котешка левкемия и котешки имунодефицитен вирус.

Освен ваксинациите, котето трябва да бъде и обезпаразитено срещу вътрешни (ендо-) и външни (екто-) паразити.

Грижа за ноктите

Котетата са снабдени с 18 много остри нокти и те искат да изследват всички видове повърхности като ги използват. Това е доста лоша новина, особено ако имате някакви скъпи пердета или килими, които могат да бъдат надраскани. Затова едно от най - важните неща е да осигурите на котето подходящи предмети, върху които да тества своите нокти.

Може да започнете и да подрязвате ноктите на вашето котенце. Ако го научите на това още като малко ще ви бъде много по - лесно да продължите да го правите, когато котето порасне.

Добре е да изберете подходящия момент за подрязване на ноктите, като например след дрямка, а не след игра. Използвайте лакомства и нокторезачка предназначена специално за котки, за да не нараните лапичката му.

Как се режат ноктиКолко се реже от котешките ноктиПреди да пристъпите към рязане на ноктите на котето направете няколко сухи тренировки, за да може котето да свикне да бъде държано.

По този начин е по - малко да се съпротивлява, когато пристъпите към същинското рязане на ноктите.

Когато пристъпите към рязане на ноктите дръжте котката нежно, но твърдо и натиснете лапичката му, докато се покажат ноктите. Ако без да искате порежете котето не се паникьосвайте.

Спрете кървенето с памук и промийте раната с риванол. След това наградете щедро котето с лакомства и игри.

И накратко ...

Това е подходящата възраст да научите котето да го носите в кошничка, което е много полезно, когато например трябва да посетите ветеринаря или да пътувате някъде с колата.

На тази възраст котенцата тепърва започват да разкриват своята игрива страна, така че наслаждавайте се спокойно на приключенията, които имате с него. С подходящата грижа и много любов малката топка косми ще се превърне в пълноправен член на вашето семейство.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...