🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

За котките и мишките ...

От стотици години хората отглеждат котки, за да контролират броя на гризачите в населените места, в които живеят.

Котките знаят как да преследват и убиват мишки и това е тяхно инстинктивно поведение. Затова не е изненада, че в наши дни домашните котки са запазили тези си умения и продължават да ловуват мишки.

Доста често те носят умъртвеното животно и го оставят до краката на своя стопанин.

Защо котките правят това?

Според повечето ветеринари всички котки могат да покажат подобно поведение, но някои от тях са много по - склонни да го направят.

Най - често мъртва плячка носи котка, която има малки. Тя прави това, за да могат нейните котенца да си играят с умрялото животно и да получат първите си уроци по ловуване.

Ако котката ви няма малки друга причина да носи умъртвени животни е, че в момента не е гладна и иска да си ги запази за по - късно.

Понякога стопаните несъзнателно насърчават подобно поведение на котките си, като им обръщат прекалено много внимание, когато направят нещо подобно. Това в повечето случаи означава, че котката ще го направи отново. Според  друга теория котките изпитват чувство на щедрост и искат да споделят улова си с вас.

Какво можете да направите, за да ограничите това поведение?

Трябва да сте наясно, че това поведение е напълно естествено за котките и не е нещо, за което трябва да я обвинявате.

Вместо да наказвате животното, можете да му покажете пълното си безразличие към това, което прави и е много вероятно то да престане да го прави.

Друг начин да се справите с проблема е като държите котето си на закрито и намалите броя на гризачите, които обитават къщата ви, за да не може тя да упражнява ловните си умения.

С проблема може да се справите и като се опитате да обучите котката си да оставя "подаръците", които ви носи на определено място и това място да е някъде извън дома ви. След като тя го направи и влезе в къщата я наградете с вкусно лакомство.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...