Назад до Котки

Как да направите дома си безопасен за своята котка?

Обезопасяването на дома, в който живеете има две основни цели - да защитите котката си и да защитите къщата си.

За постигане на оптимални резултати е необходимо да започнете с обезопасяването още преди да вземете котката в своя дом.

Тези четирикраки приятели могат да се провират под мебелите и да открият неща, които не сте и подозирали, че се намират там. Освен това, котките са много добри катерачи.

Могат да направят поразии на места, които не сте си помисляли, че могат да достигнат. Любопитството им може да нарани или дори да ги убие, а също и да унищожи ценни вещи. Затова поставете се на мястото на котката и започнете да обезопасявате дома си. Ето и кои са скритите опасности!

1. Непокрити електрически контакти

Котка яде кабелиОпасности за коткатаКотка до прозорецОпасност щори коткаЗащо е опасна камината за коткатаКотка чупи предметиКотка играе с конциКотка играе с опасни растенияКотка в пералняАко котките започнат да ги ближат, може да ги удари ток.

2. Електрически проводници

Котките могат да ги прегризат и да ги удари ток. Затова е добре кабелите да бъдат обезопасени с пластмасов тръбопровод или плоски ленти от винил.

3. Дребни предмети

Изключително опасни могат да се окажат ластички, габарчета, кламери, спукани балони, копчета и т.н. Всичко това са привлекателни играчки за котките, но могат да бъдат опасни за здравето им, порода риск от поглъщане.

4. Големи предмети

Това са тежки и нестабилни предмети, които могат да предизвикат сериозни проблеми, защото могат да се преобърнат и да затиснат котката, ако тя се разхожда по тях.

5. Висящи шнурове за щори

Изглежда забавно, когато котката си играе с тях, но те могат да се увият около врата на животното и то да се задуши. Затова вързвайте шнуровете извън обсега на котето или намалете тяхната дължина, така че да не може да се образува примка.

6. Отворени прозорци и врати

Отворените врати и прозорци са привлекателно място, но са потенциална опасност за вашето коте, тъй като могат да доведат до падането му.

7. Необезопасени врати

Затваряйте добре вратите, защото в противен случай котката може да избяга навън или да бъде затисната, ако вратата се затвори рязко вследствие на течение.

8. Открита камина

Ако вашата камина е от отворен тип е добре да използвате защитна преграда, защото в противен случай котката може да се изгори, а вие не искате това, нали?!

9. Недобре закрепени вази или статуетки

Ако са на нестабилно място могат лесно да бъдат съборени от едно любопитно коте, в резултат на което да се получи и нараняване.

10. Висящи покривки

Котетата могат да се заиграят с тях и лесно да ги издърпат. Така могат да съборят посудата на пода и да се наранят.

11. Дълги връзки или конци

Ако бъдат погълнати могат да навредят на червата или дори да предизвикат запушване, което изисква хирургическа намеса.

12. Шевни комплекти

Съдържат множество игли и конци, които могат да бъдат погълнати и да предизвикат сериозни наранявания.

13. Стайни растения

Котките обичат да дъвчат растения, но някои от тях могат да бъдат токсични за тях. Затова трябва да сте сигурни, че те са безопасни за животното или още по - добре да ги поставите на места, на които не могат да бъдат достигнати от вашия любимец.

14. Домакински препарати, съдържащи бор или фенол

Тези химикали са много токсични за котките. Не трябва да използвате такива препарати за почистване на купичката им или мястото, където спят и си почиват.

15. Перилни препарати и омекотители

Могат да бъдат токсични за животните. Освен това отворената врата на пералнята или сушилнята е като "покана" за котката да влезе вътре.

Може да затворите вратата и да пуснете уреда без да забележите, че животното е вътре.

Обезопасяване на кухнята ...

 • Шкафовете, в които държите почистващи препарати и обезмаслители носят потенциални опасности от отравяне
 • Кошчето за боклук – изхвърлените в него кости и останки от храна могат да предизвикат отравяне, болест или нараняване на червата
 • Найлонови торбички и опаковки – ако бъдат погълнати могат да предизвикат задушаване или да заседнат в червата
 • Храни и напитки, съдържащи ксилитол и алкохол – тези добавки могат да предизвикат отравяния с фатален край за някои котки

Обезопасяване на банята ...

 • Хапчета и лекарства – има лекарства, които са толкова токсични за котките, че могат да предизвикат и смърт. Дръжте лекарствата прибрани, на сигурно място
 • Препарати за отпушване на канали – те могат да отровят котката или да предизвикат дразнене на очите, кожата или устата
 • Бръснарски ножчета, самобръсначки – ако си играе с тях котето може да си пореже езика или лапите. Ако ги погълне резултатите могат да бъдат катастрофални

Обезопасяване на гаража ...

 • Антифриза (етиленгликол) е изключително опасен за котките. Дори да се разходи върху прокапал на земята антифриз и после да си оближе лапите, може да бъде предизвикана фатална бъбречна недостатъчност
 • Гориво, почистващи препарати, бои, хербициди, инсектициди и торове. Всичко това е потенциално токсично за котките
 • Отрова за мишки – за съжаление освен за гризачите тя има фатални последствия и за котките, ако се изкушат да си хапнат от нея

Обезопасяване на двора ...

 • Премахвайте редовно изгнили и счупени клони, които могат да паднат върху котката и да я наранят
 • Заградете басейна, защото ако падне в него може да се удави
 • Третиране на двора с препарати – могат да съдържат токсични химикали, които да са опасни за котката дори когато само си оближе лапите
 • Почиствайте петната от антифриз и масло на алеята
 • Премахнете отровните растения
 • Поставете висока и стабилна ограда, за да не може котката да избяга навън. За домашните котки е много опасно да се скитат навън, тъй като не знаят как да се пазят от опасностите
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...